Izbornik

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanje prof dr Draganu Primorcu, predsjedniku Upravnog vijeća Sv. Katarine

Povodom Dana Državnosti, a na temelju odredbe članka 98. stavka 1. podstavka 5. Ustava Republike Hrvatske i odredbi članka 2.,3. i 16. Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, a na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, uručila prof. dr. Draganu Primorcu odlikovanje “Red Ante Starčevića” za sveukupni dosadašnji rad te iznimno uspješno promicanje međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske na području znanosti, obrazovanja i politike.

Prof.dr. Dragan Primorac je znanstvenik, liječnik pedijatar, genetičar i forenzičar, a ubraja se u vodeće svjetske eksperte iz forenzičke genetike. Odlukom Senata Sveučilišta Penn State postao je prvi nositelj titule “Global Penn State Ambassador” u povijesti tog Sveučilišta osnovanog 1855. godine. 

 

Među začetnicima je uvođenja koncepta personalizirane medicine i član je Izvršnog odbora ICPerMed kojeg je osnovala Europska komisija, a  predsjednik je jednog od najuglednijih međunarodnog znanstvenih društava iz područja forenzičke i kliničke genetike “International Society of Applied Biological Science - ISABS” u čijem radu sudjeluje i četvoro dobitnika Nobelove nagrade.

 

Predsjednik je Odbora za  Međunarodne odnose Američke Akademije za forenzičke znanosti. Trenutno obnaša dužnost predsjednika Hrvatskog klastera konkurentnosti personalizirane medicine i Hrvatskog društva za humanu genetiku. Profesor je na američkim sveučilištima Penn State University i University of New Haven, Medicinskim fakultetima Sveučilišta u Splitu, Osijeku i Rijeci te Sveučilištu Xi’an u Kini. Suosnivač je Sveučilišnog odjela za forenzičke znanosti, Sveučilišta u Splitu.

 

Ukupno je objavio oko 200 znanstvenih radova, kongresnih priopćenja i poglavlja u knjigama. Njegovi radovi su do sada citirani više od 4200 puta (Google Scholar) te je trenutno najcitiraniji hrvatski kliničar u njegovoj dobi koji živi i radi u Hrvatskoj. Radove objavljuje u najznačajnijim svjetskim znanstvenim časopisima, uključujući Science i Nature.  

 

Među njegovim znanstvenim postignućima posebno se ističu slijedeća: a) tijekom rada u SAD-u, on i njegov tim, objasnili su jedan od mehanizama nastanka bolesti krhkih kostiju u djece (Osteogenesis Imperfecta) i zbog toga otkrića nagrađen je najznačajnijom američkom nagradom za mlade istraživače koju dodjeljuje American Society for Bone and Mineral Research, b) istodobno objašnjava mehanizam transporta mRNA s prijevremenim terminacijskom kodom te mu se na Sveučilištu Thomas Jefferson dodjeljuje Oustanding Platform Presentation Award od strane East Coast Connective Tissue Society, c) među prvim znanstvenicima u svijetu primjenjuje analizu DNA u svrhu identifikacije skeletnih ostataka masovnih grobnica i utemeljitelj je forenzičke DNA analize u RH, d) autor je izvornih rezultata o podrijetlu Europljana među njima i Hrvata, koji su po prvi put objavljeni 2001. godine u prestižnom znanstvenom časopisu Science, e) sa  timom liječnika Specijalne bolnice Sv. Katarina po prvi put u RH primjenjuje liječenje osteoartritisa koristeći mikrofragmentirano masno tkivo koje sadrži mezenhimalne matične stanice, f) autor je u radu objavljenom u znanstvenom časopisu Nature u kojem je s genetskog aspekta napravljen veliki iskorak u razumijevanju jedne od najznačajnijih migracija anatomski modernog čovjeka koja se dogodila prije 75 000 godina.   

Do sada je primio 20-tak domaćih i međunarodnih priznanja, a trenutno obnaša dužnost predsjednika Upravnog vijeća Specijalne bolnice „Sv. Katarine“.

Iz medija:

Academy News - aafs.org

Jutarnji list, Datum izdanja 19.6.2018. -PDF

Slobodna Dalmacija, Datum izdanja 19.6.2018. - PDF

Novi list, Datum izdanja 19.6.2018. - PDF

Zadarski list, Datum izdanja 19.6.2018. - PDF

 

 

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba