Izbornik

Novi koncept u endoprotetici koljena

Totalna endoproteza koljena koja u potpunosti oponaša kretanje zdravog koljenog zgloba

Doc. prim. dr. sc. Dinko Vidović, dr. med., specijalist opće kirurgije, ortopedije i traumatologije jučer je po prvi puta u našoj bolnici ugradio totalnu endoprotezu (TEP) koljena koja u potpunosti oponaša kretanje zdravog koljena. Time smo zapravo prva privatna bolnica koja je napravila iskorak ove vrste. Naime, sve je više mladih osoba koji nakon ugradnje TEP koljena žele da im se funkcija koljena što više približi stanju i funkcijama koje ima zdravi zglob koljena.

Proteza koju je ugradio doc. dr. sc. Vidović ima asimetrična zglobna tijela koja u potpunosti oponašaju zdravi koljeni zglob.

Kod uznapredovalog osteoartritisa koljena obilježenog potpunim gubitkom hrskavičnog pokrova i poremećenom mehaničkom osovinom, a često i koštanim defektima indicirana je ugradnja totalne endoproteze koljena koja danas predstavlja vrlo uspješnu metodu liječenja. Naime praćenjem dugoročnih rezultata pokazalo se da i 15 godina nakon ugradnje u 90 % pacijenata endoproteza ostaje stabilna i funkcionalna. Totalna endoproteza koljena omogućuje normalnu osovinu ekstremiteta, dobar opseg kretnji zgloba i život bez bolova. To se posebice odnosi na pacijente koji su prethodno imali značajan deformitet i kontrakturu odnosno izrazito smanjeni i bolan opseg kretnji.

koljeno.jpg

No kliničke studije koje su pratile funkcionalni ishod, kvalitetu života i zadovoljstvo pacijenata pokazale su da skupina pacijenata u mlađim dobnim skupinama ili onih koji imaju veće funkcionalne zahtjeve očekuju više od ugrađenog implantata i pokazuju određeno nezadovoljstvo.

Temeljem tih saznanja razvijena je nova generacija totalne endoproteze koljena(Lima Physica KR) s takvim kinematičkim karakteristikama koje su u funkcionalnom smislu pokazale veliki iskorak u rezultatima poglavito u funkcionalnom ishodu. Radi se o novom implantatu koji za razliku od konvencionalnih endoproteza ima asimetrična zglobna tijela koja u potpunosti oponašaju kretanje zdravog koljenskog zgloba koja rezultira ranim postoperativnim velikim opsegom kretnji, stabilnosti koja omogućuje normalan hod po neravnom terenu i stepenicama te participiranje u sportskim aktivnostima (vožnja bicikla i sl.) Ovaj inovativni implantat se ugrađuje u Specijalnog bolnici Sveta Katarina na zadovoljstvo naših pacijenata.

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba