Izbornik

Prof. dr. Dragan Primorac: Liječenje teških oblika COVID-a matičnim stanicama budućnost je i u Hrvatskoj, izvanredni rezultati postignuti su u Izraelu

"U potrazi za uspješnim načinima suzbijanja i liječenja bolesti COVID-19, koju izaziva novi koronavirus, znanstvenici širom svijeta bave se, među ostalim, i terapijskim potencijalom mezenhimalnih matičnih stanica (Mesenchymal Stem Cells, MSCs), koje se danas smatraju jednim od najvećih izazova moderne medicine.

U Hrvatskoj se primjenom te vrste matičnih stanica u liječenju osteoartritisa već godinama uspješno bavi znanstvenik prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice "Sv. Katarina". Njegov znanstveni interes širi se, međutim, i na primjenu MSCs u liječenju teških oblika respiratornih bolesti izazvanih koronavirusom, što ga dovodi i do širenja dosadašnje suradnje sa slovenskom biotehnološkom tvrtkom Educell. U Educellu su, naime, razvili staničnu terapiju nazvanu ImmunoArt, uspješnu u smanjenju upale plućnog tkiva i rješavanju ARDS-a (Acute respiratory distress syndrome - akutni respiratorni distres sindrom) koji se pojavljuje u terminalnom stadiju bolesnika s COVID-om 19. Radi se o nekoliko slučajeva primjene ove eksperimentalne terapije u Italiji, Srbiji i Hrvatskoj."

Više saznajte u intervjuju s prof. dr. Draganom Primorcem za Slobodnu Dalmaciju.

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba