Izbornik

Prof. dr. Henry Lee uručio prestižno priznanje prof. dr. Draganu Primorcu

Henry Lee i Dragan Primorac u Dubrovniku zajedno rješavali misterij na brodu kao pokaznu vježbu za studente Studija forenzike na Sveučilištu u Splitu

Tijekom ceremonije svečanog otvaranja 12. ISABS konferencije, prof. dr. Henry Lee, vodeći forenzičar SAD-a, osobno je dodijelio prestižno priznanje “Distniguished Fellow” u ime The Henry Lee Institute of Forensic Sciences za doprinos razvoju forenzičnih znanosti profesoru Primorcu i njegovim suradnicima - profesoru Šimunu Anđelinoviću, predstojniku Zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju, KBC Split i mr. sc. Andrei Ledić, načelnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“. Profesor Primorac je, primajući nagradu, evocirao uspomenu na rečenicu “Future belongs to those who believe in the beauty of the dreams.” (Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu snova.), koju mu je davno rekao profesor Lee i koju će zauvijek pamtiti.

Prof. dr. Henry Lee i prof. dr. Dragan Primorac rješavali misterij na brodu

Prije službenog početka 12. ISABS konferencije, u srijedu, 22. lipnja 2022. godine u poslijepodnevnim satima, u dubrovačkom akvatoriju održao se jedinstveni događaj – pokazna vježba pod nazivom „Misterij na brodu - Istraga mjesta zločina vezanog uz vodu“ pod stručnim vodstvom vodećeg američkog forenzičara prof. dr. sc. Henryja Leeja i prof. dr. sc. Dragana Primorca.

Pokaznu vježbu za studente Studija forenzike na Sveučilištu u Splitu, koja je obuhvaćala rekonstrukciju mjesta događaja na brodu (ubojstvo, samoubojstvo, utapanje i otkrivanje droge na brodu) organizirali su ISABS, Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Centar za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“. Događaju su prisustvovali vodeći forenzički stručnjaci iz inozemstva: mr. sc. Peter Ausili (bivši djelatnik američke Agencije za borbu protiv droga - DEA) i Andrea Zaferes (vodeća američka forenzičarka za kaznena djela vezana uz vodu), kao i domaći stručnjaci, načelnica Centra za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, mr. sc. Andrea Ledić i prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, predstojnik Zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju, KBC Split. Studenti su vrlo zainteresirano pratili vježbu i aktivno sudjelovali u rekonstrukciji kriminalističkih događanja, nakon čega su polagali pismeni ispit, a najuspješniji među njima su i nagrađeni.

Ranije istog dana, kao uvod u 12. ISABS konferenciju, održana je tradicionalna interdisciplinarna sekcija u organizaciji Američke Akademije Forenzičnih Znanosti (AAFS) i ISABS-a. Vodeći američki forenzični stručnjaci, među kojima su bili Laura Fulginiti, predsjednica AAFS, prof. dr. sc. Henry Lee, Andrea Zaferes i Victor W. Weedn održali su izuzetno zanimljiva izlaganja o različitim temama iz područja forenzike - od zlouporaba opojnih droga, identifikacije nepoznatih žrtava kaznenih djela, istraživanju mjesta zločina, smrtima u vodi te smrtima uzrokovanim srčanim zastojem prilikom uhićenja. Posebnu pozornost pobudilo je izlaganje hrvatskih stručnjaka prof. dr.sc. Damira Primorca, Andreja Bozhinovskog i doc. dr. sc. Lucije Sokanović na temu ispravljanja sudskih pogrešaka te usporedbe tzv. Innocence Projects (projekata dokazivanja nedužnosti) u SAD-u i Hrvatskoj.

ISABS-ova nagrada najboljim mladim znanstvenicima nazvana po prof. dr. Mosesu Schanfieldu

Tijekom svečanog otvaranja 12. ISABS konferencije, odana je posebna počast jednom od osnivača ISABS-a, prof. dr. sc. Mosesu Schanfieldu, koji nas je tijekom prošle godine, nažalost, napustio. Preostala dvojica osnivača, prof. dr. sc. Stanimir Vuk-Pavlović i prof. dr. sc. Dragan Primorac tom su se prilikom prisjetili zajedničkih početaka i suradnje s prof. Schanfieldom i evocirali niz osobnih uspomena. Također, osvrnuli su se na njegovu iznimnu znanstvenu i stručnu karijeru te doprinos razvoju svjetske forenzike.

Ujedno je i obznanjena odluka da će tradicionalna ISABS-ova nagrada najboljim mladim znanstvenicima (Young Investigator Award) ubuduće nositi njegovo ime.


Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba