Izbornik

Prof. Manolis Kellis s MIT-a na konferenciji

Prof. Manolis Kellis prikazao je najnovije mogućnosti korištenja informatičkih tehnika u rasvjetljavanju mehanizama nastanka bolesti.

U svom izlaganju prof. Manolis Kellis, jedan od vodećih američkih znanstvenika s Massachusets Institute of Technology (MIT)  je prikazao najnovije mogućnosti korištenja informatičkih tehnika u rasvjetljavanju mehanizama nastanka bolesti. Poznato je da više od 90 % bolesti posjeduje varijacije upravo u onim dijelovima genoma koji  ne kodiraju proteine ali svojom aktivnošću značajno utječu na ekspresiju drugih gena i procesa u organizmu i na taj način stvaraju začarani krug nastanka bolesti. Kako bi razumijeli prirodu nastanka bolesti i razvili nove dijagnostičke i terapeutske alate, tim prof Kellisa je korštenjem informatičkih tehnika povezao varijacije u ne-kodirajućim regijama, specifične gene od interesa, regulatorne regije genoma, ciljane stanice i relevantne patogenetske puteve. Na primjeru Alzheimerove bolesti prikazano je kako promjene u ne-kodirajućim regijama genoma primarno djeluju na imunološki sustav organizma a ne na neuronalni kako se ranije smatralo. Također, ustanovljene su i značajne razlike u mehanizmu nastanka Alzheimerove bolesti kod muškaraca i žena što u konačnici značajno može promijeniti terapijski pristup. 

Velikim kompjuterskim analizama rađene su i usporedbe  kliničkih i laboratorijskih podataka te staničnih, tkivnih i genetičkih varijacija kod zdrave i bolesne populacije. Ovim pristupom moguće je detektirati specifični  stanični i genomski profil koji je odgovoran za razvoj bolesti i mehanizama starenja. Ove kompjuterske metode zasigurno će naći svoju širu primjenu u dijagnostici i liječenju brojnih kompleksnih bolesti i karcinoma.

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba