Izbornik

Profesor Anthony Atala o močnim matičnim stanicama posteljice

Prije više od 15 godina u laboratoriju je prvi put u povijesti proizveden organ. Bio je to mokraćni mjehur, ugrađen mladom pacijentu Lukeu. Profesor Atala rekao je da je Luke danas uspješan mladi čovjek, diplomirao je, radi i kvalitetno živi.

Objasnio je kako se tkiva i organi proizvode u laboratoriju: od pacijenta se uzme vrlo mali dio tkiva organa, veličine polovice poštanske marke, zatim se izvan tijela stanice uzgajaju na trodimenzionalnom modelu, struktura sazrijeva u nečemu nalik na pećnicu i na kraju se “konačni proizvod” vraća natrag u pacijenta.

Atala je naglasio da se radi na svim većim organima kao što su koža, uretra, hrskavica, mišići, krvne žile... 
Na bubrezima radimo više od 25 godina i postigli smo veliki napredak, u tijeku su klinička istraživanja, rekao je.

Spomenuo je i mini organe u laboratoriju za testiranje lijekova, koji su se pokazali mnogo boljima od testiranja na laboratorijskim životinjama.

Skupljamo stanice i iz posteljice i plodne vode, to su vrlo moćne matične stanice koje za razliku od ostalih matičnih stanica ne formiraju tumore, zbog toga jer se uzimaju u ranom stadiju i mogu se ekspandirati u velikim količinama. To nije moguće s odraslim matičnim stanicama. Na neki način možemo ih smatrati idealnim matičnim stanicama, rekao je prof. Atala.

O suradnji s hrvatskim bolnicama pogledajte više u videoprilogu na stranici hrt.hr.
Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba