Izbornik

Projekt HRZZ i gratis HPV genotipizacija uz Papa test

Glavni cilj ovog istraživanja je proširiti spoznaje o prirodi infekcije papiloma virusom čovjeka te istražiti biljege s potencijalno većom pozitivnom prediktivnom vrijednošću za nastanak karcinoma.

Specijalna bolnica Sv. Katarina je u suradnji s Institutom Ruđer Bošković u Zagrebu, Drugim Medicinskim Fakultetom Karlovog Sveučilišta u Pragu, Republika Češka i Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana dobila četverogodišnji projekt Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) “Multifaktorna analiza HPV inficiranih stanica u nastanku raka vrata maternice“. Neka i vaš uzorak postane dio svjetske znanosti, a vi zauzvrat dobijate besplatnu HPV genotipizaciju.

Glavni cilj ovog istraživanja je proširiti spoznaje o prirodi infekcije papiloma virusom čovjeka te istražiti biljege s potencijalno većom pozitivnom prediktivnom vrijednošću za nastanak karcinoma.

Najčešće korišteni molekularni biljeg, tj. prisutnost papilloma virusa čovjeka (HPV) ima vrlo visoku negativnu prediktivnu vrijednost, no slabu specifičnost jer većina žena s ovom infekcijom ipak ne razvije rak vrata maternice. Hipoteza istraživanja je da infekcijom papiloma virusom čovjeka (HPV) mogu biti inficirane različite stanice bazalnog sloja mukoznog epitela, a koje mogu imati različiti učinak na rizik progresije bolesti te na nastanak samog karcinoma. Smatramo da stanice u trenutku infekcije ili transformacije mogu ispoljavati te zadržati ispoljavanje određenih staničnih biljega koji bi se inače izgubili prolaskom stanica kroz uobičajene faze diferencijacije nužne za sami životni ciklus virusa. Identifikacijom takvih biljega u površinski dostupnom sloju mukoznog epitela trebalo bi biti moguće odrediti stanje stanice u kojoj je do infekcije ili transformacije došlo obzirom da u takvim stanicama više ne dolazi do normalnih procesa diferencijacije pa se atipični biljezi vjerojatno zadržavaju. Detaljnom analizom biljega trebalo bi biti moguće pobliže odrediti koje lezije su uzrokovane stanicama sa malom šansom regresije, tj većim rizikom nastanka raka. Time bi se mogao utvrditi stanični biljeg s boljom pozitivnom prediktivnom vrijednošću od dosad poznatih metoda. Specifični cilj istraživanja je odrediti 30 staničnih biljega na stanicama cervikalnog epitela kod pacijenata sa različitim stupnjem prekanceroznih lezija.

Sve žene koje dolaze na rutinski ginekološki Papa test u Specijalnu bolnicu Sv. Katarina bit će informirane o istraživanju te pozvane da u istom sudjeluju. Od pacijentica koje pristanu na sudjelovanje nakon potpisivanja informiranog pristanka, uzet će se osim standardnog rutinskog uzorka i drugi uzorak cervikalnog brisa u mediju za tekućinsku citologiju za potrebe projekta. Ispitanice će biti osobno pozvane u vidu podsjetnika (e-mailom ili SMS-om) da se odazovu kontrolnom pregledu nakon 12 i 24 mjeseca (po potrebi). Rizika za pacijentice nema, a s druge strane liječnici i same pacijentice dobit će dodatne informacije o ev. HPV infekciji te će sve potencijalne buduće pacijentice imati koristi od znanstvenih rezultata istraživanja ukoliko rezultati budu dovoljno čvrsti ili indikativni te potvrđeni/validirani dodatnim klasičnim metodama ili kroz daljnje projekte. Osim na samo zdravlje pacijenata, rezultati projekta mogli bi dovesti do daljnjih ušteda u zdravstvenom sustavu, konkretno smanjenjem izdataka za potencijalno nepotrebne preventivne zahvate HSIL lezija koje potencijalno nose markere (biljege) povezane sa spontanim nestankom lezija.

Naručite se na Papa test u Centar za zdravlje žena naše Specijalne bolnice Sveta Katarina u Zagrebu kako bi pomogli svjetskoj znanosti i ostvarili mogućnost besplatnog dobivanja nalaza HPV genotipizacije, a više detalja o HPV-u ukoliko vas zanima pročitajte u našim blogovima.

Doc.dr.sc. Ivana Erceg Ivkošić, specijalist ginekolog

Voditelj Centra za žensko zdravlje Specijalne bolnice Sv. Katarina

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba