Izbornik

Rezultati upravo završenih genetičkih testiranja na prisustvo SARS-CoV-2 na igračima i članovima stručnih stožera Hrvatske Telekom Prve lige isključili su postojanje Covid-19 u testiranoj populaciji.

U svojim nastojanjima u prevenciji širenja Covid-19, Zdravstvena komisija Hrvatskog nogometnog saveza pod vodstvom prof. dr. Dragana Primorca je prije 5 mjeseci razvila cjeloviti model borbe protiv COVID-19, koji između ostalog uključuje i primjenu specifičnih testova kojima se utvrđuje postojanje genetičkog materijala SARS-CoV-2, koristeći molekularne testove RT-qPCR. 

U navedeni model integrirana su i serološka testiranja metodom ELISA na prisutnost IgA i IgG SARS-CoV-2 protutijela, a testiranju je prethodio intenzivni period specifičnih priprema za nastavak treniranja i natjecanja u nogometu tijekom pandemije novog koronavirusa, uključujući i početno treniranje u malim skupinama. 

Model u svijetu poznat pod nazivom „Hrvatski model molekularne i serološke dijagnostike hrvatskih nogometaša u borbi protiv Covid-19“ objavljen je u prestižnom znanstvenom časopisu Journal of Global Health. 

U realizaciji projekta sudjeluju Nastavni zavod za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“, Specijalna bolnica Sv. Katarina, Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) i Laboratorij Genos.

https://hns-cff.hr/news/21560/igraci-i-clanovi-strucnih-stozera-klubova-ht-prve-lige-negativni-na-covid-19/

https://www.vecernji.hr/sport/hns-nova-testiranja-iskljucuju-postojanje-covida-19-u-prvoj-hnl-1421330

https://www.novilist.hr/sport/nogomet/nova-testiranja-iskljucuju-postojanje-koronavirusa-u-prvoj-hnl-kod-vecine-doslo-do-znacajnog-pada-vrijednosti-igg-protutijela/

https://gol.dnevnik.hr/clanak/rubrika/nogomet/nova-testiranja-iskljucuju-postojanje-covida-19-u-prvoj-hnl---615317.html

https://www.tportal.hr/sport/clanak/hns-objavio-sjajnu-vijest-za-ht-prvu-ligu-predsjednik-davor-suker-nije-skrivao-odusevljenje-iznimno-sam-ponosan-foto-20200802

https://sportnet.rtl.hr/vijesti/541133/nogomet-hrvatski-telekom-prva-liga/igraci-i-clanovi-strucnih-stozera-klubova-ht-prve-lige-i-u-drugom-krugu-negativni-na-covid-19/

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba