Izbornik

Jednostavnim testom saznajte postoje li u vašem organizmu antitijela na virus SARS-CoV-2!

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina dostupno je serološko testiranje na Covid-19!

Serološkim testiranjem se utvrđuje prisustvo specifičnih protutijela (IgA, IgM i IgG) na virus SARS-CoV-2 a prema svim dosadašnjim spoznajama prisustvo protutijela IgG na virus SARS-CoV-2 govori u prilog da je osoba preboljela COVID-19, da se ponovno ne može razboljeti od iste bolesti te da se može vratiti normalnim radnim aktivnostima. Isto tako rezultati najnovijih znanstvenih istraživanja su utvrdili da je u slučaju infekcije Covid-19 pojavnost i intenzitet produkcije protutijela IgA značajniji nego što je to slučaj s protutijelima IgM (1) te smo se stoga u našem rutinskom/svakodnevnom radu, koristeći najnaprednije metodologije (engl.

Serološkim testiranjem se utvrđuje prisutnost specifičnih antitijela na virus SARS-CoV-2, a prema svim dosadašnjim spoznajama prisutnost antitijela klase IgG na virus SARS-CoV-2 govori u prilog da je osoba preboljela COVID-19 ili je bila u kontaktu sa zaraženom osobom odnosno da je razvila antitijela nakon cijepljenja.

U našem rutinskom radu odlučili smo se za serološko testiranje kojim se utvrđuje prisutnost antitijela klase IgG na S protein virusa SARS-CoV-2 uporabom najnaprednije metodologije ELISA (engl. Enzyme Linked Immunosorbent Assay).Osjetljivost testa (utvrđivanje stvarno bolesnih) kojeg koristimo u našoj bolnici, EUROIMMUN Anti-SARS-CoV-2 QuantiVac ELISA IgG, je 93,2 %, dok je specifičnost testa (utvrđivanje stvarno zdravih) 99,8%. Ove iznimno visoke vrijednosti govore o pouzdanosti metodologije i testiranja (1, 2). Odličnom korelacijom s referentnim pripravkom Svjetske zdravstvene organizacije (NIBSC 20/136) omogućeno je izdavanje kvantitativnog rezultata za koncentraciju antitijela u internacionalnim jedinicama (IU/mL).

Serološko testiranje metodom ELISA je najbolji mogući izbor jer u usporedbi s brzim imunokromatografskim testovima (LFIA), metoda ELISA ima bolju osjetljivost, specifičnost i pozitivnu prediktivnu vrijednost (udio ispravno pozitivnih nalaza u svim pozitivnim nalazima) te mogućnost dobivanja kvantitativnog (brojčanog) rezultata za analizirana antitijela. Ugovorite svoj termin za testiranje.

KOME JE TEST NAMIJENJEN?

Jedini način kojim se može utvrditi je li osoba nakon kontakta s virusom SARS-CoV-2 razvila specifična antitijela je serološko testiranje. Navedena antitijela proizvode B stanice adaptivnog imunološkog sustava, a posljednji znanstveni rezultati ističu da se antitijela klase IgG pojavljuju u većini ispitanika dva tjedna nakon infekcije te ostaju prisutna u krvi (3).

Osim toga, u određenom broju slučajeva, posebice u kasnoj fazi razvoja Covid-19, kad PCR metodologija zbog nepostojanja dovoljnog broja kopija virusa SARS-CoV-2 nije dostatna za potvrdu dijagnoze, serološka dijagnostika ostaje metoda izbora.

Ukoliko želite znati razinu Vaših antitijela nakon cijepljenja, nakon preboljenja COVID-19 ili kontakta sa zaraženom osobom, serološkim testiranjem utvrđujemo koncentraciju antitijela klase IgG koja su usmjerena na S protein (IgG S) uporabom kvantitativnog ELISA testa. Cijena testiranja je 350,00 KN/46,45 EUR. Kliknite za rezervaciju termina.

KAKO SE PROVODI TESTIRANJE?

Testiranje se provodi iz uzorka periferne venske krvi. Osoba treba biti natašte.

GDJE SE TESTIRATI?

Testiranje se može obaviti u našem specijalističkom medicinsko-biokemijskom laboratoriju (Trpinjska 7), uz obveznu prethodnu najavu!

Tablica serologija6.jpg

1. https://www.coronavirus-diagnostics.com/antibody-detection-tests-for-covid-19.html

2. Dittadi R, Bertoli I, Carraro P. Reportable range of quantitative assays for SARS-CoV-2 antibodies determination. An overlooked issue? medRxiv 2021.03.21.21254043;doi: https://doi.org/10.1101/2021.03.21.21254043

3. Rubio-Acero R, et al. In search for the SARS-CoV-2 protection correlate: A head-to-head comparison of two quantitative S1 assays in a group of pre-characterized oligo-/asymptomatic patients. medRxiv 2021.02.19.21252080; doi: https://doi.org/10.1101/2021.02.19.21252080

Javite nam se i dogovorite pregled!

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba