Izbornik

Specijalna bolnica Sv. Katarina pokrenula Centar za demenciju

U Hrvatskoj više od 86.000 osoba pati od demencije

Svjetska zdravstvena organizacija 2012. demenciju je proglasila javnozdravstvenim prioritetom, objavila je podatak da u svijetu više od 47.500 milijuna osoba živi s demencijom (WHO, 2012). Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 86.000 osoba s demencijom (HZJZ, 2017), a među njima ih čak 70 posto ima Alzheimerovu bolest. Upravo je ona najčešći uzrok demencije u svijetu te ima velik utjecaj na svakodnevni stil života oboljelog, ali i na članove njegove obitelji.

Dijagnoza demencije temelji se na kliničkoj slici, različitim slikovnim prikazima mozga, neuropsihologijskom testiranju i laboratorijskim testovima. Može se pojaviti u bilo kojoj dobi, no obično se javlja u nešto kasnijoj srednjoj dobi ili pak kod starije populacije. Nije ju moguće izliječiti, ali se može držati pod kontrolom. Najvažnije je pravovremeno prepoznavanje bolesti, a kako se ne bi izgubila prilika za pravovremenu primjenu terapije koja je od iznimne važnosti u ranoj fazi bolesti. S obzirom na sve veći porast udjela starije populacije u društvu, u budućnosti možemo očekivati porast oboljelih.

Zbog svega navedenog, a s ciljem otkrivanja demencije u što ranijem stadiju, uspješne kontrole progresije bolesti, kao i poboljšanja svakodnevnog stila života oboljelog i njegove obitelji, Specijalna bolnica Sv. Katarina formirala je multidisciplinarni tim stručnjaka (neurolog, psihijatar, psiholog) u sklopu Centra za demenciju:

  • Mr. sci. Davor Moravek, dr. med., specijalist psihijatrije
  • Prim. dr. sc. Jelena Bošnjak, specijalist neurolog, subspecijalist epileptologije
  • Doc. dr. sc. Petra Bago Rožanković, dr. med., specijalist neurologije
  • Dr. sc. Danijela Žakić Milas, specijalist kliničke psihologije

Svrha Centra za demenciju Sv. Katarine je doprinijeti pravovremenom liječenju demencije kao javnozdravstvenog prioriteta, a kako bi se usporila progresija bolesti i oboljeli što duže zadržali na određenoj razini funkcioniranja. Stoga, nemojte čekati! Javite nam se s povjerenjem na e-mail: info@svkatarina.hr ili broj telefona 01 2867 400 i saznajte pati li vaš član obitelji od demencije na vrijeme!

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba
Dogovorite pregled