Izbornik

Strateško ulaganje SAD-a u Hrvatsku: Najveća američka zdravstvena institucija UPMC pokreće izgradnju najmodernijeg Centra za liječenja malignih bolesti

Američko-hrvatsko partnerstvo koje globalno pozicionira hrvatsko zdravstvo

U Zagrebu je 7. studenog 2022. potpisan Ugovor između najveće američke zdravstvene institucije „University of Pittsburgh Medical Center“ (UPMC) i prof.dr. Dragana Primorca, osnivača partnerske institucije Specijalne bolnice „Sv. Katarina“ o izgradnji najsuvremenijeg Centra za liječenja malignih bolesti temeljenog na cjelovitom konceptu personalizirane medicine. Vrijednost ove investicije u prvoj fazi je gotovo 120.000.000 kn, a u cijelosti ju je osigurao UPMC. Istodobno je potpisan Ugovor o suradnji „University of Pittsburgh Medical Center“ (UPMC) i Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

Potpisivanju Ugovora je prethodio posjet predsjednice Zastupničkog doma Sjedinjenih Država gospođe Nancy Pelosi Hrvatskoj, kada je tijekom bilateralnih susreta s hrvatskim dužnosnicima istaknuto da će Sjedinjene Američke Države posebno intenzivirati gospodarstvenu suradnju s Republikom Hrvatskom. Gore navedena suradnja predstavlja trenutno najveću investiciju SAD-a u ovom dijelu Europe, a hrvatskim pacijentima će omogućiti dijagnostičke i terapeutske usluge u cijelosti ekvivalentne onima u SAD-u, sukladno postojećim cijenama HZZO-a. Ovom investicijom se radi golemi iskorak u transferu najnovijih znanja iz SAD-a i dramatičnom podizanju kvalitete zdravstvene skrbi u Hrvatskoj, posebice u borbi protiv raka. Projekt se u cijelosti realizira u suradnji s Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana u prostoru, u kojem je donedavno bila Specijalna bolnica Sv. Katarina, a plan je da se novi Centar za liječenje malignih bolesti izgradi u periodu od oko godinu dana.

Svečanom potpisivanju su prisustvovali u ime UPMC-a predsjednica i jedna od najutjecajnijih osoba američkog zdravstvenog sustava gospođa Leslie Davis, izvršni dopredsjednik UPMC-a Chuck Bogosta i medicinski direktor UPMC-a prof. dr.sc. Joel Nelson, a u ime Specijalne bolnice Sv. Katarina prisustvovali su prof.dr.sc. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina, gđa Jadranka Primorac, članica Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina i prof.dr.sc. Igor Borić, ravnatelj Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Neposredno prije potpisivanja Ugovora, delegacija UPMC-a susrela se s ministrom vanjskih poslova dr.sc. Gordanom Grlićem Radmanom koji je pružio punu potporu ovom, kao je naveo, za Republiku Hrvatsku strateškom projektu.

Svečanosti potpisivanja u hotelu Esplanada je prisustvovao u ime ministra prof.dr. Vili Beroša, Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske, Hrvoje Bujanović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Republike Hrvatske, Nj. E. g. Mark Fleming, otpravnik poslova veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, gđa Kristen Loehr, savjetnica za politička i ekonomska pitanja u veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država, g. Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, gđa Karolina Barilar, direktorica Zagorske razvojne agencije, prof.dr.sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, g. Tihomir Vančina, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana i gđa Vlatka Mlakar, predsjednica Upravnog vijeća Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

UPMC je najveća američka zdravstvena institucija, osnovana 1893. godine, a trenutno zapošljava 92.000 djelatnika, od toga 5.000 liječnika. Godišnji proračun bolnice je $23 milijardi, a u lancu UPMC-a je ukupno 40 bolnica s 8.400 kreveta. UPMC usko surađuje sa Sveučilištem Pittsburgh na kojem studira 32.000 studenata i na kojem radi 7.500 djelatnika. Sa Sveučilišta Pittsburg dolazi i troje dobitnika Nobelovove nagrade: prof. Philip Hench (otkriće hormona kore nadbubrežne žlijezde), prof. Paul Lauterbur (izum magnetske rezonancije) i Wangari Maathai (doprinos svjetskom miru). Povijesno gledajući, UPMC je ostavio golem trag na razvoj svjetske medicine u nizu područja poput transplantacijske kirurgije (prof. Thomas E. Starzi s UPMC-a se smatra „ocem moderne transplantacijske kirurgije”), radiološke dijagnostike (pri UPMC je razvijen prvi PET/CT u svijetu), sportske medicine, imunoterapije u liječenju karcinoma (prvi direktor Hellman Cancer Center prof. Ron Herberman se smatra „pionirom razvoja imunoterapije u liječenju karcinoma“), itd..

Izjave:

Leslie Davis, predsjednica UPMC-a: „UPMC i prof.dr. Primorac godinama svjedoče izvrsnost u svome radu, što je jamstvo da će ovaj projekt, kojemu je cilj najbolju moguću zdravstvenu skrb u borbi protiv raka učiniti dostupnim svim hrvatskim građanima, biti uspješan.

Tomislav Dulibić, državnik u Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske: „Suradnja UPMC-a, prof.dr. Dragana Primorca, Specijalne bolnice Sv. Katarina i OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana u partnerstvu ponudit će hrvatskim građanima personalizirani pristup liječenju karcinoma, koji je na tragu nastojanja Ministarstva zdravstva u borbi protiv raka. Ova Vlada od početka svoga mandata daje potporu ovakvim projektima kojima je za cilj dobrobit naših građana i poboljšanje usluga zdravstvene zaštite.“

Prof.dr. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina: „Ovo je primjer suradnje gdje su se udružila američko-hrvatska znanstvena i stručna izvrsnost, a što će imati ključnu ulogu u implementaciji najnovijih medicinskih dostignuća sa svrhom pružanja najoptimalnijih dijagnostičkih i terapeutskih postupaka zasnovanih na načelima personalizirane medicine hrvatskim građanima. Zahvaljujem UPMC-u na ovoj suradnji i povjerenju koje nam je ukazano, a duboko vjerujem da ovim iskorakom značajno doprinosimo borbi protiv raka, ali i razvoju cijelog hrvatskog zdravstvenog sustava te je ovo istodobno prilika za globalno pozicioniranje Republike Hrvatske.

Chuck Bogosta, izvršni dopredsjednik UPMC-a: „Ovaj ugovor se realizira u suradnji UPMC-a i profesora Dragana Primorca, jednog od vodećih lidera u području medicine i osnivača najinovativnije privatne bolnice u Hrvatskoj 'Specijalne bolnice Sv. Katarina'. Uvjereni smo da će naša zajednička nastojanja imati golemi pozitivna utjecaj na zdravlje pacijenta u Republici Hrvatskoj.“ Istodobno ovaj projekt je i potpora hrvatskom Nacionalnom strateškom okviru – protiv raka do 2030.

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije: „Ponosni smo što se najveća američka zdravstvena institucija odlučila na ovaj veliki iskorak u Republiku Hrvatsku i Krapinsko-zagorsku županiju. Hvala prof. Primorcu na njegovoj viziji i inicijativi na kojoj radi punih pet godina, a koja će napraviti značajan iskorak u borbi protiv raka. Naša potpora nije sto postotna, već tisuću postotna i učinit ćemo sve da se ovaj projekt što prije realizira na ponos svima nama i, što je najvažnije, na korist hrvatskim građanima.

Iz medija:

24 sata

Jutarnji list

Večernji list

Zagorski list

Novi list

Zadarski list

Poslovni dnevnik


Hina.hr

Index.hr

24sata.hr

Novac.jutarnji.hr

Večernji.hr

Slobodnadalmacija.hr

Vijesti.hrt.hr

Magazin.hrt.hr

Tportal.hr

Glasistre.hr

Novilist.hr

Poslovni.hr

Tockanai.hr

Zimo.dnevnik.hr

Direktno.hr

Kaj.hr

Zagorje.com

Zagorje-international.hr

01potal.hr

Zagreb.info

Dalmacijanews.hr

Dalmacijadanas.hr

Novine.hr

Ipress.hr

Klikaj.hr

Svijet.hr

Plivazdravlje.hr

Adiva.hr

Upmc.com

Bizjournals.com

Beckershospitalreview.com

Miragenews.com

News.yahoo.com


Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba