Izbornik

Sve više bolesnika s Post COVID-19 sindromom

U Hrvatskoj su 23 tisuće ljudi zbog Post COVID-19 sindroma morale u bolnicu

Preuzeto s: Večernji list

Kad je riječ o COVID-19, faktori rizika za razvoj teže kliničke sliku bolesti te hospitalizaciju, kao i za smrtni ishod, do sada su se prilično dobro iskristalizirali: oni uključuju stariju dob, muški spol i postojeće komorbiditete, uključujući pretilost, kardiovaskularne bolesti, respiratorne bolesti i hipertenziju. No čimbenici rizika za nastanak Post-COVID sindroma ili dugog COVID-a, stanja narušenog zdravlja i nakon akutne bolesti, manje su poznati.

Dominiraju simptomi dišnog sustava, zaduha, slabije toleriranje napora te kašalj, kod dosta bolesnika upalne promjene na plućima koje su bile prisutne tijekom aktutne bolesti mogu trajati do 6 mjeseci. Nekim bolesnicima dijagnosticiraju i trombe u plućnim krvnim žilama. Mnogo bolesnika ima brojne neurološke simptome, smetnje koncentracije, nesanicu, zaboravljivost, glavobolje, a prisutne su i kardiološke smetnje, aritmije i bol u prsima. Psihološke posljedice COVID-19 manifestiraju se i kako smetnje disanja. Događa se i da se prilikom pregleda otrije karcinom, nevezan za COVID-19, koji se do tada skrivao ili plućna fibroza.

Snaga našeg imunosnog sustava je golema, a posljednjih tjedana sve je više neuroloških bolesnika – objašnjava prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Upravo posljednjih tjedana u ambulanti za liječenje Post COVID-19 sindroma, u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina, najviše dolaze pacijenti s neurološkim problemima, nesanicom, gubitkom memorije, kriničnim umorom, malaksalošću, poremećajem pamćenja i koncentracije. Kako ističe prof. Primorac, prema mnogim znanstvenicima poremećaji mikrocirkulacije ili preciznije oštećenje endotelnih stanica krvnih žila, inicira procese koji dovode do narušavanja integriteta krvnih žila, stimulacije agregacije trobmocita, ali i leukocitne infiltracije te predstavlja osnovu u razumijevanju oštećenja organskih sustava.

Više pročitajte u pdf članku: Teške posljedice mjesecima trpe i mladi koji su preboljeli koronu


Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba