Izbornik

Svečano otvorenje 13. ISABS konferencije u Splitu

Split je domaćin najznačajnijeg znanstvenog događaja godine - „13th ISABS Conference on Applied Genetics and Mayo Clinic Lectures in Translational Medicine“

Split je ovih dana u središtu znanstvene pozornosti. Najznačajniji znanstveni događaj godine - „13th ISABS Conference on Applied Genetics and Mayo Clinic Lectures in Translational Medicine“ (www.isabs.net) u organizaciji Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS), Specijalne bolnice „Sv. Katarina“ i Klinike Mayo, vodeće zdravstvene institucije u Sjedinjenim Američkim Državama, u suradnji s Američkom akademijom za forenzičke znanosti (AAFS) te uz potporu Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog društva za humanu genetiku (HDHG) i Hrvatskog društva za preciznu (personaliziranu) medicinu, Sveučilišta u Splitu i Instituta za antropologiju, ponovo stavlja Republiku Hrvatsku u središte pozornosti svjetske znanstvene javnosti. ISABS konferencije izuzetno su važne u globalnom pozicioniranju Hrvatske u području znanosti, inovacija i konkurentnosti gospodarstva jer predstavljaju jedan od najvećih “znanstvenih brandova” u čijem bogatom znanstvenom programu sudjeluju sudionici iz čitavog svijeta. Podatak da je do danas službenu web stranicu ISABS-a (www.isabs.hr) posjetilo više od milijun posjetitelja te da je u radu kongresa sudjelovalo preko 6.000 znanstvenika i 800 pozvanih predavača, uključujući 10 dobitnika Nobelove nagrade, iz više od 78 država svijeta, sam po sebi govori o snazi ovog hrvatskog “znanstvenog branda” prepoznatog u svijetu znanosti.

Svečanom otvorenju nazočili su brojni uglednici iz akademskog, znanstvenog i javnog života, kao i čelni ljudi najznačajnijih svjetskih udruženja i institucija iz područja genetike, personalizirane i regenerativne medicine. Uvodnu riječ održao je prof. dr. Stanimir Vuk-Pavlović, jedan od osnivača ISABS-a i direktor ovogodišnjeg znanstvenog programa, koji je naglasio međunarodnu važnost kongresa i njegov izniman multidisciplinarni karakter te je najavio prvo istaknuto predavanje prethodnog direktora programa ISABS-a, prof. dr. sc. Manfreda Kaysera. Prof. Kayser je u svom izlaganju pružio pregled posljednjih 20 godina razvoja forenzičke znanosti te je predstavio neke od složenih, no iznimno zanimljivih slučajeva identifikacije pojedinaca na temelju DNA, kao i modele predikcije boje kose i očiju na temelju bioloških biljega. Iza njega je uslijedio prof. dr. Gordan Lauc, direktor tvrtke Genos, koji je govorio o personaliziranoj preventivnoj medicini kroz prizmu biomarkera dugovječnosti - glikana. “Dugovječnost je vlastiti izbor pojedinca, a životni stil je najvažniji element zdrave dugovječnosti. Upravo analiza glikana može doprinijeti razumijevanju mehanizma nastanka starosti”, zaključio je prof. dr. Gordan Lauc.

Otvaranje kongresa započeo je predsjednik i osnivač ISABS-a, prof. dr. Dragan Primorac, koji je istaknuo da je danas Hrvatska u središtu svjetske znanstvene pozornosti te da ulazimo u novu eru molekularnog profiliranja pacijenata. Posebno je ovom prilikom čestitao i Sveučilištu u Splitu koje ove godine slavi 50. obljetnicu svog postojanja te se prisjetio se i trećeg osnivača ISABS-a, prof. Mosesa Schanfielda. “Ovaj događaj na najbolji mogući način prikazuje golemi potencijal hrvatske znanosti putem suradnje s vodećim svjetskim institucijama poput Mayo Clinic. Ovim Hrvatsku pozicioniramo na sve svjetske znanstvene mape; jednostavno, o ovakvoj Hrvatskoj sam sanjao“, istaknuo je prof. dr. Dragan Primorac.

Nakon njega, pozdravni govor održao je Nathan LeBrasseur, ravnatelj prestižne američke klinike Mayo, koja je ujedno i jedan od glavnih organizatora kongresa. Rekao je kako je veza između Mayo klinike (sa svojih 60 000 zaposlenika), Specijalne bolnice Sv. Katarina i ISABS-a iz male zemlje kao što je Hrvatska zajednička strast i vizija prema znanosti s jasnom kliničkom primjenom inovacija. Christopher R. Thompson, predsjednik Američke akademije za forenzičke znanosti (AAFS), koji je po prvi puta u Hrvatskoj, naglasio je snagu partnerstva između ISABS-a i AAFS-a i ljepotu naše zemlje te je pozvao sudionike na izniman događaj u sklopu kongresa - rekonstrukciju poznatog slučaja Phila Spectora, koji će se održati zadnji dan kongresa. Također je najavio sudjelovanje najpoznatijeg američkog forenzičkog stručnjaka, prof. Henryja Leeja.

U nastavku svečanog otvaranja, skup su pozdravili prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, a dobrodošlicu u Grad Split sudionicima konferencije poželio je gradonačelnik, prof. Ivica Puljak. Skupu se obratio i ministar turizma i sporta, gdin. Tonči Glavina, koji je naglasio: „Ovim događajem šaljemo prekrasnu poruku iz Splita, poruku koja će obići svijet i pozicionirati Hrvatsku kao zemlju znanstvene izvrsnosti. Nismo samo lijepa zemlja, već i zemlja znanja i velikih umova”. Naposljetku je gdin. Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskoga sabora, izjavio da mu je iznimna čast biti ovdje te da očekuje vrhunsku razinu znanstvene rasprave: „Mislim da ne pretjerujem ako kažem da je Split danas u centru pozornosti globalne znanstvene zajednice. Ovaj događaj u organizaciji ISABS-a, Mayo Clinic i Specijalne bolnice Sv. Katarina nedvojbeno je jedan od ključnih znanstvenih događaja u 2024. godini. Znanstvenici imaju značajnu, ako ne i najvažniju ulogu u izazovima koji nas očekuju u zdravstvu u budućnosti”. Naglasio je i da je strateški cilj Vlade Republike Hrvatske ulaganje u znanje i tehnološki razvoj, a svojim je govorim i službeno otvorio kongres.

Vrhunac kongresnih događanja su svakako predavanja tri Nobelovca, Sir Richarda Robertsa, prof. dr. Gregga Semenze i prof. dr. Svantea Pääba, koji će u utorak, 18. lipnja, sudjelovati u tradicionalnoj emisiji „Nobel Spirit“. Cilj emisije je javnosti približiti njihova promišljanja o svojim istraživanjima, otkrićima koja su dovela do Nobelove nagrade, ali i raspraviti njihove poglede u znanstvenu budućnost, a ista će se emitirati uživo putem HRT-a sa splitskog Sustipana.

Iz medija:

Jutarnji.hr
Tportal.hr
Vijesti.hrt.hr
Net.hr
Slobodnadalmacija.hr
Dalmacijanews.hr
Dalmatinskiportal.hr
Dalmacijadanas.hr
Portal.hr
Split.hr
Zimo.dnevnik.hr
Sabor.hr
Antenazadar.hr
Televizija Dalmacija


Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba