Izbornik

Talijanski partneri bolnice Sv. Katarina i Genosa na projektu Europse unije u Hrvatskoj

Ukupna vrijednost interdisciplinarnog projekta pod nazivom “Multi-dimensional omics approach to stratification of patients with low back pain” iznosi 7.2 milijuna eura (oko 50 milijuna kuna), a institucije iz Republike Hrvatske (Specijalna bolnica Sv. Katarina i laboratorij Genos) u realizaciji ovoga projekta sudjeluju i znanstvenici iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Belgije i SAD-a.

Specijalnoj bolnici Sv. Katarina i laboratoriju Genos, Europska Komisija je odobrila 17 milijuna kuna, najveći iznos kojeg je iz područja Zdravlje (Health) Republika Hrvatska do sada dobila. Voditelji projekta u Hrvatskoj su: prof.dr. Dragan Primorac i prof.dr. Gordan Lauc. Projekt će koristiti nove “omics” tehnologije da bi omogućio efikasnu stratifikaciju pacijenata s bolovima kralježnice, te na taj način razumjela biologija nastanka boli te omogućio personalizirani pristup liječenja. Posebna vrijednost projekta leži u činjenici da će znanstvenici tijekom narednih pet godina nastojati utvrditi biokemijske i genetske biljege odgovorne za nastanak i progresiju ove bolesti.
 
Tijekom boravka u bolnici Sv. Katarina i laboratoriju Genos prof. Massimo Allegri, čelnik SIMPAR-a, jedne od vodećih znanstvenih grupacija u Europi koje se bave multidiciplinarnim istraživanjem “boli” i član “Pain Therapy Service Fondazione IRCCS Policlinico San Matteo” iz Pavije, urednik u časopisima Fighting Pain i Minerva Anestesiologica, te prof. Roberto Viganò, vodeći talijanski ortoped za pitanja reumatologije i predstojnik A.O. Istituto Ortopedico Gaetano Pini iz Milana, koji je od 1982. do 1997. godine bio znanstveni savjetnik poznate talijanske tvrtke sportske odjeće i obuće Diadora, a ujedno je gostujući profesor na Yale Medical School u SAD-u, održali su predavanja.
Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba
Dogovorite pregled