Izbornik

U Dubrovniku započeo svjetski znanstveni skup u kojem sudjeluju dobitnici Nobelove nagrade

Dubrovnik je ovih dana u središtu svijeta znanosti.

Najznačajniji znanstveni događaj godine - „12th ISABS Conference on Forensic and Anthropological Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine“ (www.isabs.hr) u organizaciji Međunarodnog društva za primijenjene biološke znanosti (ISABS), Specijalne bolnice Sv. Katarina te vodeće američke zdravstvene institucije Klinike Mayo, svečano je otvoren danas u 9 sati, čime je Hrvatska na nekoliko dana stavljena u fokus svjetske javnosti.

Uvodnu riječ dao je prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik ISABS-a, koji je naglasio da ISABS-ovi kongresi snažno pozicioniraju Hrvatsku u svijetu, jer su na njima do sada sudjelovali brojni vrhunski znanstvenici i stručnjaci, među kojima i ukupno osam dobitnika Nobelove nagrade, što predstavlja trajnu inspiraciju mladim i budućim znanstvenicima da se bave znanošću i ustraju na putu izvrsnosti. Naglasio je kako ga posebno veseli sudjelovanje rekordnog broja studenata na ovogodišnjoj konferenciji, na kojoj će biti predstavljeni najnoviji iskoraci i dosad neobjavljeni rezultati iz područja personalizirane medicine, forenzične i antropološke genetike.

Među ostalim visokim uzvanicima, skup su pozdravili izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora Marijana Petir, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, državni tajnik u ministarstvu zdravstva RH Tomislav Dulibić, dr. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, dr. Julie Allickson, direktorica Centra za regenerativnu medicinu Klinike Mayo, Laura Fulginiti, predsjednica Američke akademije forenzičnih znanosti. Dobrodošlicu u Grad Dubrovnik sudionicima konferencije poželio je gradonačelnik Mato Franković te naglasio kako je ISABS po četvrti put u Dubrovniku, a ovo je prvi ovako veliki međunarodni skup nakon pandemije.

Dr. Julie Allickson, direktorica Centra za regenerativnu medicinu Klinike Mayo, osvrnula se na sada već dugogodišnju izvrsnu suradnju s ISABS-om i Specijalnom bolnicom Sv. Katarina. „Dvadeset godina nas veže s ISABS-om i Sv. Katarinom, počašćeni smo tom suradnjom i činjenicom da je ovdje trenutno nazočan velik broj članova Klinike Mayo. Ovo je zasigurno najveći 'Mayo događaj' izvan SAD-a!“.

ISABS konferencije predstavljaju jedan od najvećih “znanstvenih brandova” u čijem će bogatom znanstvenom programu sudjelovati više stotina sudionika iz čitavog svijeta. Podatak da je u radu Kongresa do sada sudjelovalo preko 6.000 znanstvenika i 600 pozvanih predavača iz više od 70 država svijeta, kao i osam dobitnika Nobelove nagrade, sam po sebi govori o snazi ovog hrvatskog znanstvenog branda, prepoznatog u svijetu znanosti.

U nastavku su uslijedila tri ključna plenarna predavanja. Julie G. Allickson iz Klinike Mayo je održala predavanje o sljedećem velikom koraku Mayo klinike u skladu s vizijom Klinike Mayo 2030., a to je daljnji razvoj Centra za regenerativnu medicinu. Naglasila je kako regenerativna medicina predstavlja budućnost koja će transformirati zdravstveni sustav i unijeti mnoge inovacije u odnos prema pacijentima. Mark Stoneking, s prestižnog njemačkog Instituta Max Planck, predstavio je svoje viđenje interakcije između gena, kulture i evolucije čovjeka. Poseban naglasak je stavio na činjenicu da kulturne prakse mogu utjecati na specifične gene, a time i na obrasce genetičke raznolikosti. Angel Carracedo, sa španjolskog Sveučilišta Santiago de Compostela, naglasio je važnost omika (genomike, transkriptomike, epigenomike i proteomike) u forenzičnim istraživanjima, posebice kod slučajeva koje je nemoguće riješiti standardnim metodama.

Prije početka Konferencije, održane su 8. Hrvatska konferencija o humanoj genetici i 1. Hrvatska konferencija o personaliziranoj i preciznoj medicini. Također, u suradnji s Klinikom Mayo, održan je i tečaj iz područja epigenomike.


Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba