Izbornik
Centri izvrsnosti -> Dermatologija -> Kemijski piling

Kemijski piling

Što je kemijski piling?

Kemijski pilinzi podrazumijevaju nanošenje „kemijskog agensa“ na kožu u svrhu eksfolijacije zadebljanja površine kože ili kože oštećene suncem, kože koja nakon liječenja akni ima ožiljke ili promjene, hiperpigmentacije kože i sl., tako što radi laganu abraziju površinskog sloja kože, dozvoljava koži da diše te lakše apsorbira preporučene preparate za njegu kože. Također, stimulira proizvodnju kolagena za čvršću kožu. Popularnost kemijskih pilinga je i dalje prisutna, bez obzira na velik broj lasera koji su postali prihvaćena metoda za tretiranje bora i smeđih mrlja, no uglavnom, ovisno o količini prisutnih bora i željenom rezultatu, kemijski pilinzi i dalje igraju značajnu ulogu u obnavljanju površine kože.

Kako se izvodi kemijski piling?

Prethodno je potrebno čišćenje kože alkoholom, zatim se aplicira kemijski piling koji dovodi do peckanja kože. Nakon postizanja odgovarajućeg učinka, ovisno o vrsti pilinga, na kožu se nanosi neutralizator otopina kojom se neutralizira kiselina i prekida njeno djelovanje.

Nakon kemijskog pilinga obavezna je primjena krema sa zaštitnim UVA/UVB total block (SPF 50+) faktorom tijekom 14 dana, a kod dubljih pilinga potrebno je i dulje vrijeme.

Vrlo jaki pilinzi se rade uglavnom u zimskim mjesecima te dovode do potpunog ljuštenja površinskog sloja kože. Nekad sa jednim tretmanom, a nekada s 2-3 tretmana mogu potpuno ukloniti duboki ožiljci od teških oblika akni, ali i plitkih solarnih keratoza koje mnoge mlade osobe, osobito žene, znaju imati nakon trudnoće. Tada se pojavljuju o obilnom broju, no ipak su češće potaknuti učestalim izlaganjem suncu od dječje dobi.

Za optimalan učinak potrebno je učiniti minimalno 4 pilinga.

Priprema prije tretmana

Priprema za navedeni tretman počinje oko 6 tjedana prije tretmana, s obzirom na to da pravilna priprema poboljšava zdravlje i kvalitetu kože te smanjuje mogućnost neželjenih posljedica. Kemijski piling se preporučuje raditi u jesen, zimu i proljeće, jer je tada manja izloženost UV zračenju te, posljedično, manji rizik od nastanka hiperpigmentacija. Ipak, neke blaže kiseline koje se koriste u kemijskom pilingu se mogu primjenjivati i tijekom ljeta bez ikakvih nuspojava uz, naravno, visoku SPF 50+ zaštitu od sunca.

Indikacije za tretman kemijskim pilingom

  • Fotostarenje
  • Akne
  • Ožiljci od akni
  • Plitke bore
  • Aktiničke keratoze
  • Hiperpigmentacije
  • Vrlo plitke solarne ili seboroične keratoze na tijelu, ali i licu.

Cijena tretmana kemijskim pilingom

Zatražite naš aktualni cjenik. Unesite svoju email adresu na linku Cjenik za dermatologiju te saznajte cijenu za tretman kemijskim pilingom. Poslat ćemo vam cijene naših usluga na email u najkraćem mogućem roku. Hvala vam na povjerenju.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba