Izbornik
Centri izvrsnosti -> Dermatologija -> Lipoliza - uklanjanje masnih naslaga

Lipoliza - uklanjanje masnih naslaga

Lipoliza je medicinska procedura topljenja i uklanjanja neželjenih masnih naslaga na tijelu injektivnim apliciranjem snažnog lipolitika Deoxycholin acid i kofeina koji ima odličan učinak na topljenju masnog tkiva. Najjednostavnije rečeno, lipoliza je proces otapanja masti. Javlja se prirodno u tijelu kada gubimo na težini zbog dijete i tjelovježbe.

Lipoliza, kao estetski zahvat ima fascinantnu učinkovitost u za razgradnju tvrdokornih masnih naslaga na trbuhu, stražnjici, bokovima, natkoljenica, nadlakticama, ali je i vrlo efikasno rješenje u rješavanju podbratka. Važno je imati na umu da lipoliza ne može "istopiti" velike količine masti. Zato je to tehnika oblikovanja tijela, a ne postupak mršavljenja.

Što je lipoliza?

To je prirodan proces, zapravo metabolički put koji se odvija unutar masnih stanica. Visoku učinkovitost ovaj proizvod ima zahvaljujući spojevima koje sadrži, a koji su sastavni dio ljudskog tijela i sudjeluju u metabolizmu i razgrađuje lipide u masnim stanicama, povećavaju propusnost membrane masnih stanica i otpuštanje masnoća, te potiču emulgaciju i enzimsku razgradnju oslobođenih masnoća. Zbog svog djelovanja iznimno je učinkovit za lokalnu lipolizu.

Kako se izvodi tretman lipolize?

Lipolitik se vrlo tankom iglom injicira direktno u masno tkivo tretirane regije. Postupak se izvodi nakon aplikacije lokalnog anestetika i bezbolan je, no nakon aplikacije lipolitika dolazi do osjećaja peckanja te blagog crvenila koje vrlo brzo nestaje.

Do postizanja idealnog efekta regija se tretira 3-4 puta, no ovisno o količini i kakvoći masnog tkiva ponekad je dovoljan i jedan tretman.

Učinak tretmana

Lipoliza nije tretman kojim se gube kilogrami, već je to metoda oblikovanja tijela.

Lipolitik djeluje na kožu i učvršćuje je te time vidljive strije postaju gotovo neprimjetne.

Kod osoba koje ne dobivaju na tjelesnoj težini učinak je trajan. Neinvazivni postupci oblikovanja tijela većinom se oslanjaju na izazivanje programirane stanične smrti (apoptoze).

Tretman može ciljati na manje količine masnog tkiva na određenim dijelovima tijela, kao što su:

 • trbuh
 • bedra
 • stražnjica
 • područje ispod brade

Obično je potrebno nekoliko tretmana prije vidljivih rezultata.

Najučinkovitija metoda za uklanjanje podbratka

Lipoliza je nekirurški, injekcijski tretman koji se koristi za smanjenje pojave submentalne masti ispod brade, odnosno podbratka. Deoksiholna kiselina je prirodna molekula u tijelu koja pomaže u razgradnji i apsorpciji masti iz prehrane. Kada se ubrizga u masnoću ispod brade, ona uništava masne stanice i to rezultira vidljivim smanjenjem podbratka. Jednom uništene, ove stanice više se ne mogu skladištiti ili akumulirati masnoće, tako da se ne očekuje daljnji tretman nakon postizanja željenog estetskog cilja. Rezultati su vidljivi u dva do četiri tretmana.

Lipoliza tretman za uklanjanje podbratka
Najučinkovitija metoda za uklanjanje podbratka

Prednosti tretmana

 • minimalni rizik od komplikacija
 • kratko vrijeme oporavka
 • niža cijena

Tko su kandidati za navedeni tretman?

Idealni kandidati za lipolizu su osobe koje nemaju većih problema s tjelesnom težinom, ali ne uspijevaju ukloniti neželjene masne naslage s pojedinih dijelova kao što su trbuh, bokovi, nadlaktice, prsa i podbradak.

Kako se pripremiti za tretman?

Prvi korak je razgovor i konzultacija s liječnikom u kojem mu trebate dati sve informacije o slijedećem:

 • postojeća zdravstvena stanja
 • korištenje lijekove na recept koje trenutno uzimate
 • moguće alergije
 • povijest dosadašnjih estetskih tretmana

Liječnik će vam također savjetovati da dva tjedna prije zahvata prestanete uzimati protuupalne lijekove ili lijekove za razrjeđivanje krvi. Također će vam dati sve informacije o tome što možete očekivati tijekom postupka i oporavka, koje aktivnosti izbjegavati kako biste pomogli procesu ozdravljenja i slično.

Osobito je važno naglasiti pacijentu da ukoliko konzumira premalu količinu tekućine do tretmana se navikne piti barem 2,5 litre tekućine obzirom da se razgrađene stanice masnog tkiva eliminirati iz organizma preko bubrega.

Tijek zahvata

Sve vrste tretmana lipolize su minimalno invazivne i odvijaju se u sterilnoj prostoriji. Ne zahtijevaju sedaciju i obično traju oko šezdeset minuta. Kod nekih vrsta lipolize uporaba lokalnih anestetika nije potrebna.

Tehnika također varira ovisno o vrsti lipolize. Na primjer, laserska lipoliza zahtijeva male rezove na koži. Injekcije također stvaraju traumu od uboda, dok radiofrekvencija djeluje samo na površini kože.

Kada su vidljivi prvi rezultati?

Prvi rezultati su vidljivi nakon otprilike 3 tjedna, a najbolji rezultati se postižu nakon 6 do 8 tjedana. Prema potrebi se zatim postupak lipolize ponavlja. Uobičajeno je napraviti dva do četiri zahvata.

Nakon izvršenog zahvata ne dolazi do ponovnog nakupljanja veće količine masnoća na tretiranim dijelovima tijela.

Koliko traje oporavak?

Moguća je pojava blagog crvenila i otoka koja može potrajati do 7 dana nakon završenog tretmana.

Za idealne rezultate se preporuča dijetalna prehrana, tjelovježba te masaža tretiranih predjela.

Lipoliza i radiofrekvencija

Radiofrekvencijska lipoliza je postupak koji koristi radiofrekvenciju za zagrijavanje masti bez instrumenta koji dolazi u fizički kontakt s pacijentom. Aplikator se zagrijava s udaljenosti od jednog centimetra od kože. Masne stanice se preferirano zagrijavaju bez utjecaja na druge vrste stanica u koži ili drugim strukturama. Cilj radiofrekventne lipolize je smanjiti volumen masnog tkiva u masnoj izbočini. Neki pacijenti mogu odlučiti tretirati više od jednog područja ili povući jedno područje više puta.

Idealni kandidati su pacijenti koji žele smanjiti lokaliziranu masnu izbočinu koja postoji unatoč dijeti i vježbanju. Rizici su minimalni te nema ograničenja aktivnosti nakon tretmana.

Odlični su rezultati kada se kombinira injekcijska lipoliza sa RF, dakle jedan tjedan se napravi injekcijski tretman, a drugi tjedan RF. Rezultati su tada ubrzani.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba