Izbornik
Centri izvrsnosti -> Dermatologija -> PRP terapija za poticanje rasta kose, androgenu alopeciju, terapiju ožiljka, akne

PRP terapija za poticanje rasta kose, androgenu alopeciju, terapiju ožiljka, akne

Što je PRP tretman i kako se koristi?

PRP metoda (engl. Platelet Rich Plasma) je primjena vlastite krvne plazme bogate trombocitima u dermatologiji i estetskoj medicini. Trombociti su sastavne stanice naše krvi te sadrže brojne faktore rasta koji se oslobađaju nakon aktivacije, a djeluju tako da stimuliraju matične stanice i time ubrzavaju proces cijeljenja i regeneracije tkiva.

Navedena metoda u dermatologiji i estetskoj medicini najčešće se koristi za poticanje rasta kose, androgenu alopeciju, terapiju ožiljaka, akne. Da bi se pripremila plazma bogata trombocitima, najprije je od pacijenta potrebno izvaditi manju količinu krvi, koja se zatim stavlja u specijalnu centrifugu te se velikom brzinom rotira i automatski proizvodi PRP – plazmu bogatu trombocitima i faktorima rasta. Ta plazma potom se odvaja od leukocita i eritrocita.

Kako djeluje PRP metoda?

Krv se centrifugira, nakon čega se izdvaja plazma bogata trombocitima iz kojih se oslobađaju brojni faktori rasta. Faktori rasta pomažu pri proizvodnji novog kolagena, poboljšavaju oštećenu kožu te usporavaju i otklanjaju znakove starenja. Ova metoda ne izaziva neželjene reakcije, s obzirom na to da je riječ o vašoj krvi i prirodnoj metodi.

Kako izgleda PRP tretman?

Tretman matičnim stanicama traje oko 15 minuta nakon što se krv centrifugira i prikupi plazma. Krv se vadi iz vene i stavlja u posebnu centrifugu koja ekstrahira plazmu punu faktora rasta i matičnih stanica. Oni imaju stimulacijski efekt na kožu te poboljšavaju lokalnu mikrocirkulaciju i stimuliraju proces obnove kože.

Tretman je minimalno bolan, a neke nuspojave su osjetljivost i blago crvenilo koje traje oko 24 sata, tako da je odmah nakon završetka tretmana moguće nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima.

Kako izgleda PRP terapija kod tretmana gubitka kose?

Zanimljivo je da je porast kose moguće vidjeti nakon 2 mjeseca, ali je tipično vidljiv učinak unutar 4-8 mjeseci. Rezultat će se nastaviti poboljšavati do kraja prve godine nakon provedene terapije.

Najbolji tretmani se postižu ukoliko se tretman PRP-a vlasišta ponovi tri puta svakih 4-6 tjedana. Ovaj tretman nema zabilježenih neželjenih učinaka i može se kombinirati s bilo kojom drugom terapijom za rast kose.

Idealni kandidati za ovu terapiju su muškarci i žene u ranijoj fazi prorjeđenja kose, pacijenti sa tankom dlakom i oni koji difuzno gube kosu.

Primjenom PRP metode kod većine pacijenata je uočen ubrzani rast kose, a povoljan učinak PRP metode kod androgene alopecije uzrokovan je djelovanjem različitih faktora rasta iz trombocita koji potiču dijeljenje stanica u dlačnom folikulu i tako promoviraju rast kose. Faktori rasta koji se oslobađaju iz trombocita djeluju na matične stanice u dlačnom folikulu, stimulirajući njihovu proliferativnu fazu i diferencijaciju uz nastajanje novih dlačnih folikula te poticanje nastanka novih krvnih žila.

Za vrijeme pandemije Korona virusa, mnogi oboljeli pacijenti su primijetili nagli pad kose i njeno prorjeđenje, koje uglavnom zaostaje, pa se navedenim pacijentima preporučuje tretman PRP-a da se zaustavi pad kose i krene s rastom nove dlake.

Cijena PRP tretmana

Zatražite naš aktualni cjenik. Unesite svoju email adresu na linku Cjenik za dermatologiju te saznajte cijenu za PRP tretman. Poslat ćemo vam cijene naših usluga na email u najkraćem mogućem roku. Hvala vam na povjerenju.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba