Izbornik
Centri izvrsnosti -> Endokrinologija, dijabetes i bolesti metabolizma -> Hipertireoza

Hipertireoza

Hipertireoza je stanje u kojem prevladava prekomjerno stvaranje i izlučivanje hormona štitnjače. Glavni pokazatelj ovog stanja je povišena koncentracija hormona štitnjače T3 i T4 te snižena vrijednost TSH.

Najčešći uzrok u 70-80% slučajeva je Basedowljeva ili Gravesova bolest (difuzna toksična guša). Basedowljeva bolest je autoimuna bolest nepoznatog uzroka. Stvaraju se vlastita protutijela koja se vežu na epitelne stanice štitnjače i oponašaju stimulirajuće djelovanje TSH.

Istovremeno se pojavljuju i druga protutijela koja blokiraju vezanje TSH na receptore, protutijela koja uzrokuju rast štitnjače i nastanak guše, te protutijela na tireoglobulin i tireoidnu peroksidazu.

Međudjelovanje imunosnih procesa s poremećenim nadzorom, koji djeluju razarajuće, te odnos stimulirajućih i blokirajućih protutijela na TSH-receptore određuje tijek i prognozu bolesti. Zbog toga Basedowljeva bolest može biti eutireotična, hipertireotična ili hipotireotična.

Odsustvo tireotoksikoze je odraz dominacije blokirajućih prema stimulirajućim protutijelima za TSH receptore ili intrinzične bolesti štitnjače koja sprječava hipertireoidni odgovor. Nestanak stimulirajućih čimbenika u serumu tijekom liječenja antitireoidnim lijekovima omogućuje da se može očekivati dugotrajno dobro stanje (remisija) nakon prekida liječenja. Bolest se manifestira simptomima karakterističnim za hipertireozu.

Češći znakovi i simptomi su: razdražljivost, nesanica, malaksalost, a u starijih ljudi apatija i depresivno raspoloženje, mršavljenje uz normalan ili povećan apetit; topla, mekana i vlažna koža, pojačano znojenje; nepodnošenje vrućine; gubitak kose; učestale stolice zbog ubrzane peristaltike crijeva; lupanje srca, povišeni krvni tlak (divergentnog tipa), fibrilacija atrija; tremor, slabost natkoljeničnih mišića; guša i Lianov vaskularni šum zbog pojačane prokrvljenosti i ubrzane cirkulacije u štitnjači.

Znakovi na očima mogu biti tek naznačeni ili je već prisutna tireotoksična oftalmopatija. Karakterističan je zureći pogled s proširenim rasporkom vjeđa, zaostajanje kapaka pri pogledu na dolje i nemogućnost nabiranja čela pri pogledu na gore. Ovi znakovi uzrokovani su prekomjernom stimulacijom simpatikusa i treba ih razlikovati od infiltrativne oftalmopatije koja je karakteristična za Basedowljevu bolest.

U bolesnika s oftalmopatijom razlikujemo spastičnu komponentu (ukočen pogled, zaostajanje i retrakcija vjeđa) i mehaničku komponentu koja uključuje izbočenje očne jabučice s oftalmoplegijom i kongestivnom okulopatijom. Ovu potonju obilježava periorbitalni edem, upala očne spojnice, ulceracija rožnice, optički neuritis i atrofija očnog živca.

 Ispupčenje očne jabučice naziva se egzoftalmus koji u početku može biti samo na jednom oku, ali obično se javi i na drugom oku. Infiltracija tkiva orbite i očnih mišića nepoznatim antigenom dovodi do infiltracije limfocitima koja je udružena stvaranjem citokina i upalom koja dovodi do kongestije očnih mišića. Jaki intraorbitalni tlak može uzrokovati kongestiju očnog živca i sljepoću.

Dermopatija se pojavljuje u 2 - 3 % bolesnika obično na pretibijalnom području noge, zahvaćeno područje je ograničeno od normalne kože, ima izgled kore naranče, može svrbjeti. Bolesnici mogu imati i tiroidnu akropatiju, koja se iskazuje zadebljanjem distalne falange na prstima, batičastim prstima ruku i nogu s karakterističnim promjenama na kostima.

Dijagnoza ne bi trebala predstavljati poteškoću osobito u razvijenom obliku Basedowljeve bolesti, jer autoprotutijela uzrokuju prekomjerno stvaranje T4 i T3 neovisno o TSH, odnosno TSH je suprimiran.

Najraniji laboratorijski dokaz je pojačano lučenje T3 a ponekad se radi o čistoj T3 hipertireozi, ali najčešće je to samo početak bolesti ili posljedica lijekova koji dovode do normalizacije T4, dok u destruktivnoj hipertireozi ostaje povišen T4.

Diferencijalno dijagnostičke poteškoće mogu činiti bolesti koje oponašaju neke aspekte tireotoksičkog sindroma. Primjerice, tjeskoba je istaknuta odlika tireotoksikoze, a nju nalazimo i u stanjima anksioznosti, a u obje bolesti može biti izražena razdražljivost, umor, slabost i ubrzani rad srca.

U anksioznosti nisu povećani hormoni štitnjače, a koža je hladna i ljepljiva, dok je u hipertireozi topla i vlažna. U emocionalnoj anksioznosti bolesnik mršavi zbog anoreksije, dok u hipertireozi mršavi unatoč pojačanog apetita.

Tireotoksikoza se lako može zamijeniti s feokromocitomom (tumorom nadbubrežne žlijezde) koji može prouzročiti nepodnošenje vrućine, znojenje, hipermetaboličko stanje s ubrzanim radom srca. Liječenje Basedowljeve bolesti usmjereno je prema smanjivanju povišenih hormona štitnjače.

Ako su simptomi tireotoksikoze snažni uz antitireoidne lijekove (metimazol, propiltiouracil) daju se i adrenergički betablokatori. Terapijska primjena radiojoda u liječenju hipertireoze pogodna je za starije osobe sa slabim srcem. Kirurško liječenje primjenjuje se u bolesnika s jako velikom gušom ili istodobnim nefunkcionalnim čvorovima, posebno ako u anamnezi postoji podatak o zračenju vrata (pojačana mogućnost pojave zloćudnih tumora).

Posebnu poteškoću čini liječenje oftalmopatije s egzoftalmusom gdje su se davali kortikosteroidi lokalno i sistemski, citostatici, lokalno zračenje orbite, a primjenjivala se i plazmafereza. Dobre rezultate pokazalo je kirurško uklanjanje masnog tkiva koje se nalazi između očne jabučice i kosti.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba
Dogovorite pregled