Izbornik
Centri izvrsnosti -> Endokrinologija, dijabetes i bolesti metabolizma -> Hipotireoza

Hipotireoza

Hipotireoza je kliničko stanje nastalo zbog smanjenja koncentracije hormona štitnjače u krvi ili vrlo rijetko zbog smanjene osjetljivosti tkiva na hormone štitnjače. 

Zove se primarna ako je bolest u samoj štitnjači, sekundarna je ona koja nastaje zbog bolesti hipofize a tercijarna zbog bolesti hipotalamusa. Hipotireoze su u 95% slučajeva primarne, a od toga 90% slučajeva autoimune prirode, zatim slijede one koje su posljedica terapije radiojodom ili kirurškog zahvata. Rjeđe su uzroci na razini hipofize i vrlo rijetko na razini hipotalamusa kao i periferna rezistencija na hormone štitnjače.

Najčešći uzrok hipotireoze je autoimune prirode, tj. kad se u organizmu stvaraju protutijela koja napadaju vlastitu štitnu žlijezdu što ima za posljedicu smanjeno lučenje hormona T3 i T4. Autoimuna upala dovodi do razaranja tkiva štitnjače i hipotireoze, a na takvo stanje reagira hipofiza i pojačano luči TSH što ima za posljedicu povećanje štitnjače odnosno nastanak guše. Hipotireoza može nastati u svakoj životnoj dobi, a najčešće u starijoj. Ako se razvije u ranom djetinjstvu može usporiti normalni razvoj moždanih funkcija, a tijekom adolescencije može usporiti rast i razvoj sekundarnih spolnih osobina. Hipotireoza je u biti sistemska bolest jer je usporen metabolizam svih stanica organizma.

Bolest se razvija polako, a svi simptomi posljedica su smanjenog metabolizma. Bolesnici dobivaju na tjelesnoj težini, usporeni su, pospani, bezvoljni i stalno im je hladno. Lice izgleda bezizražajno i oskudne je mimike, s podbuhlim očnim kapcima, debelim usnicama i povećanim jezikom, podbuhlo lice, glas promukao zbog otoka glasnica, govor usporen, kosa je rijetka, suha i kruta, a koža gruba, suha, ljuskava i zadebljana, generalizirani edem (miksedem). Često se javlja zatvor stolice, usporen je rad srca (bradikardija), razvija se nagluhost, dolazi do poremećaja menstruacijskog ciklusa i smanjenja plodnosti u muškaraca i žena. Ako se bolesnik s dugotrajnom hipotireozom ne liječi može prijeći u stanje pothlađenosti s poremećajem svijesti (miksedemna koma).

Čimbenici koji pospješuju miksedemnu komu su: izlaganje hladnoći, infekcija, trauma i lijekovi koji suprimiraju središnji živčani sustav. Rani simptomi hipotireoze su nespecifični, osobito u starijih osoba, pa mogu biti neprepoznati ili pogrešno tumačeni starošću ili pripisivani drugim bolestima, primjerice depresiji, Parkinsonovoj ili Alzheimerovoj bolesti. Izgled djece s hipotireozom ovisi o dobi kada je nastao manjak hormona. Kretenizam se može prepoznati već pri rođenju, ali obično se prepoznaje unutar prvih nekoliko mjeseci. Ako se hipotireoza ne prepozna i ne primjeni terapija razvit će se fizičke karakteristike kretenizma: niski rast, široko razmaknute oči, grube crte lica, zakašnjelo nicanje zubi, ispupčeni jezik i zaostali mentalni razvoj. U starijeg djeteta hipotireoza dovodi do niskog rasta i zakašnjelog puberteta. Danas se, na sreću, kontrolira koncentracija hormona štitnjače po rođenju djeteta i time na vrijeme otkriva i liječi hipotireoza.

Prepoznavanje razvijene kliničke slike hipotireoze ne bi trebalo predstavljati poteškoću, jer je očiti povišeni TSH i snižene vrijednosti T3 i T4, a često i povećani kolesterol u serumu. Liječenje se provodi nadomjesnom terapijom sintetskim hormonom štitnjače levotiroksinom. U pravilu, počinje se malom dozom koja se postupno podiže do normalizacije TSH i nestajanja simptoma. S primjerenim liječenjem dugoročna prognoza je izvrsna, a očekivano trajanje života jednako onom zdravih osoba. Od neprijeporne je važnosti što ranije otkriti nastajanje bolesti i pravodobno liječiti.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba