Izbornik
Centri izvrsnosti -> Endokrinologija, dijabetes i bolesti metabolizma -> Kronična autoimuna upala štitnjače (Hashimotova bolest)

Kronična autoimuna upala štitnjače (Hashimotova bolest)

Hashimotov tireoiditis je autoimuna upala štitnjače kroničnog tijeka. Nastaje zbog poremećaja imunološkog sustava uz genetsku predispoziciju, a većina oboljelih ima pozitivnu obiteljsku anamnezu. Češće se javlja u žena u generativnoj dobi, a može se pojaviti u bilo kojoj dobi, a u djece je najčešći uzrok sporadične guše.

Dokazi sudjelovanja autoimunih čimbenika su infiltracija štitnjače limfocitima i nalaz povećanih vrijednosti imunoglobulina i protutijela na nekoliko komponenti tkiva štitnjače.

Glavna karakteristika bolesti je autoimuna destrukcija tkiva štitnjače, pojava gušavosti sa ili bez poremećaja funkcije štitnjače. Dijagnoza se postavlja nalazom pozitivnih protutijela na tireoglobulin (anti-Tg) i protutijela na tireoidnu peroksidazu (anti-TPO), tipičnog nalaza ultrazvuka štitnjače, a može se učiniti i citološka punkcija.

Hashimotov tireoiditis može se pojaviti zajedno s nekom drugom autoimunosnom bolesti kao npr. kroničnim aktivnim hepatitisom, pernicioznom anemijom, reumatoidnim artritisom, sistemskim lupus eritrematodesom, Sjogrenovim sindromom, Addisonovom bolešću, šećernom bolešću tipa 1 , Basedowljevom bolešću.

Povećanje štitnjače je istaknuto obilježje ove bolesti. U ranoj fazi bolesnik ima normalan metabolizam, napredovanjem bolesti može se razviti hipotireoza zbog progresivne zamjene tkiva štitnjače limfocitima ili fibroznim tkivom. Tada su vrijednosti TSH visoke, a T3 i T4 snižene. Liječenje se provodi nadomjesnom terapijom levotiroksinom doživotno.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba