Izbornik
Centri izvrsnosti -> Fizikalna medicina i rehabilitacija -> Fizikalna medicina i rehabilitacija djece i mladih

Fizikalna medicina i rehabilitacija djece i mladih

Rehabilitacija djece i mladih kao osnovni cilj ima poboljšanje funkcionalne sposobnosti djece s tjelesnim teškoćama. Budući da motorički razvoj djeteta prolazi kroz određene faze tijekom rasta, pregled specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije služi kako bi se procijenio lokomotorni status djeteta. Navedeno najčešće uključuje pregled držanja (posture), dinamike hoda, kralježnice, zglobova i stopala te je od ključne važnosti da se na vrijeme uoče problemi kako bi se spriječile eventualne posljedice na rast i razvoj. Po potrebi se, ovisno o statusu, radi i druga dijagnostička obrada. Najčešći fizijatrijski problemi dječje dobi su narušeno držanje (na koji najvećim dijelom negativno utječu i težina školske torbe, previše provedenog vremena za osobnim računalom, mobitelom i sl.), sportske povrede (trauma), sindromi prenaprezanja, skolioze i ravna stopala. Ključnu ulogu u ovom procesu, osim liječnika fizijatra i fizioterapeuta, imaju i roditelji, stoga je izuzetno bitna edukacija djece i roditelja o pravilnom načinu izvođenja vježbi.

U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina na raspolaganju Vam stoji naš Stjepan Čota, dr. med., specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije, koji pregledava djecu od 5 i više godina starosti. Njegovo uže područje interesa su ortopedsko-traumatološka rehabilitacija djece, sindromi prenaprezanja dječje dobi, skolioze/kifoze te rehabilitacija reumatoloških bolesti u djece. Obratite se s povjerenjem našem timu Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i dogovorite termin.

Liječenje skolioza i kifoza kod djece i mladih

Kralježnica predstavlja glavni oslonac našeg trupa, a njezina anatomija i biomehanika pokreta su i danas područje interesa brojnih istraživanja. U uspravnom stavu (gledana straga) kralježnica je ravna, a gledana po strani ima tri osnovne fiziološke krivine - vratnu lordozu, grudnu kifozu i lumbalnu lordozu.

Skolioza je najčešća deformacija kralježnice čija je pojavnost 1-3%, a definira se kao postranična iskrivljenost kralježnice od 10 i više stupnjeva mjerena na standardnoj rendgenskoj snimci kralježnice u stojećem stavu (definicija Društva za istraživanje skolioza, engl. 'Scoliosis Research Society'). No, iskrivljenost kralježnice nije samo u jednoj (frontalnoj) ravnini, već se rotacijom kralježaka dobije složena deformacija u sve tri ravnine i s time se vežu njezine komplikacije. Najčešće uzrok skolioze nije poznat, stoga kažemo da se radi o tzv. idiopatskoj skoliozi, a ovisno o dobi pojavnosti razlikujemo infantilnu, juvenilnu i adolescentnu skoliozu. Adolescentska idiopatska skolioza je najčešća te se češće javlja u djevojčica. Osim idiopatskih skolioza, razlikujemo i kongenitalne skolioze, degenerativne skolioze te neuromuskularne skolioze.

Od iznimne važnosti je rana dijagnoza jer se na taj način prevenira daljnja progresija krivine. Liječenje skolioza dijelimo na neoperativno (specifične terapijske vježbe i ortoze) i operativno.

U znanstvenoj literaturi su vježbe po Katarini Schroth prepoznate kao najpoznatije skolioza specifične vježbe i jedan od temelja terapije. Vježbe zahtijevaju visoku motivaciju i razumijevanje izvođenja vježbi te su pogodne za djecu stariju od 11 godina. Glavni cilj Schroth terapije je zaustaviti daljnji rast skolioze te smanjiti stupanj zakrivljenosti kralježnice (prije dovršetka rasta). Na taj način posredno utječemo i na smanjenje bola uzrokovano samom skoliozom. Budući da je skolioza deformacija kralježnice u tri ravnine, Schroth vježbe kralježnicu tretiraju trodimenzionalno. Koncept vježbi sastoji se od vježbi disanja, istezanja i derotacije trupa te su stoga pravilno i kontrolirano disanje, mišićna simetrija i postura tri temeljna postulata terapije.

Sportska rehabilitacija - sindromi prenaprezanja u dječjoj dobi

Svjedoci smo da sport iz dana u dan otkriva neviđene fizičke i psihičke granice koje ljudsko tijelo dostiže. Biti profesionalni sportaš u današnje vrijeme zahtijeva puno odricanja, discipline i psihičke stabilnosti. Sport često daje identitet sportašu i životu istog. Njime se bavimo od ranog djetinjstva te smo svjedoci brojnih sportskih ozljeda u dječjoj dobi. Uzroka tome ima puno, a najčešće ozljede se događaju u rekreativnih sportaša zbog neadekvatne pripreme za samu aktivnost. Često djeca koja se bave sportom 'utrče na teren' bez izvođenja kondicijskih vježbi, kao i pravilnih vježbi istezanja. Time dolazimo do osnovnog postulata da je ključ ozljede (uz traumu kod profesionalnih sportaša) disbalans između mišićnih skupina zbog neadekvatnog kondicioniranja te da je svaki 'slabi' mišić ujedno i napet mišić.

Cilj sportske rehabilitacije je ciljani i individualni pristup rješavanju ozljeda. Proces rehabilitacije započinje odmah po ozljedi ili operativnom liječenju te je podijeljen u nekoliko faza. U početku je najbitnije stvoriti dobru psihičku stabilnost i motiviranost sportaša. Osim toga, cilj je zadržati mišićnu snagu operiranog segmenta, ali isto tako i održati fizičku stabilnost i snagu cijelog tijela. Stabilnost, očuvanje propriocepcije i ispravljanje biomehaničkih pogrešaka samo je dio preduvjeta koji se moraju zadovoljiti.

Sportska rehabilitacija u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina ujedinjuje sportaša i fizioterapeuta. Zajednički napori i pozitivan stav cijelog tima rezultiraju vrhunskim rezultatima u najkraćem mogućem vremenu.

Manualne tehnike - Kaltenborn/Evjenth pristup

Manualna terapija po Kaltenborn/Evjenth pristupu sastoji se od specifičnog pregleda i terapije. Pregled muskulature, zglobova i živaca se radi uz provokacijske i opuštajuće testove. Pritom se koristimo stabilizacijom (u slučaju hipermobilnosti) ili mobilizacijom (u slučaju ograničenja opsega pokreta). Manualna terapija po Kaltenborn/Evjenth koristi tri stupnja mobilizacije zgloba. Prva dva stupnja koriste se za smanjenja bola, a treći za povećanje opsega pokreta u zglobu koji je ograničen u pokretanju. Manipulacija je zadnji stupanj mobilizacije. Terapija daje izvrsne rezultate kod svih stanja kod kojih postoji ograničenje opsega pokreta, napose nakon distorzija.

Rehabilitacija djece s upalnim reumatskim bolestima

Juvenilni idiopatski artritis je najčešći upalni artritis u dječjoj dobi (do 16 godina) s pojavnošću 1 na 1000 djece. Karakteriziran je upalom zglobova (slično kao reumatoidni artritis u odraslih), a bol, oteklina i ukočenost mogu početi postupno ili naglo. Budući da svaki artritis može ostaviti trajne posljedice na zglob s posljedičnom narušenom dinamikom hoda (šepanjem), uz osnovno liječenje reumatologa, od iznimne je važnosti i rana rehabilitacija s ciljem snaženja muskulature i sprječavanja kontrakture zglobova.

Ortopedsko-traumatološka rehabilitacija djece

Ozljede lokomotornog sustava postale su svakodnevica i u dječjoj dobi. Najčešće ozljede tog tipa su istegnuća te rupture mišića, tetiva i ligamenata, a nekad i prijelomi kostiju. Ovisno o načinu i vrsti ozljede, liječenje je operativno ili konzervativno.

Cilj post-traumatske rehabilitacije je smanjiti oteklinu i bol te potaknuti cirkulaciju u ozlijeđenom području kako bi se potaknuli procesi reparacije ozlijeđenog tkiva i njegovo cijeljenje. Bitno je vratiti puni opseg pokreta ozlijeđenog zgloba te snagu i fleksibilnost okolnih mišića.

Prepustite se našem stručnom timu Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju koji će program rehabilitacije prilagoditi prema specifičnosti ozljede vašeg djeteta, a s ciljem bržeg povratka u svakodnevne aktivnosti.

Dinamička neuromuskularna stabilizacija (DNS)

Kod ove metode svaki pokret počinje stabilizacijom svih segmenata tijela budući da je dobra stabilizacija preduvjet za ravnotežu, sigurnost i učinkovitost pokreta. DNS je najmodernija metoda duboke stabilizacije lokomotornog sustava, a bazirana je na razvojnoj kineziologiji djeteta u prvoj godini života.

Pročitajte više o dinamičkoj neuromuskularnoj stabilizaciji (DNS) i saznajte zašto je ova metoda popularna.

Kinesiotaping

Kinesiotaping je specifična tehnika postavljanja elastičnih traka u terapijske svrhe koja stimulira površinske receptore na koži, podupire rad i funkciju mišića, potpomaže mišićnu kontrakciju ili relaksaciju, povećava cirkulaciju limfe i krvi, pomaže u korekciji ligamenata i zglobova, smanjuje mišićno-tetivnu napetost oko zglobova i povećava opseg pokreta.

Emmett tehnika

Emmett tehnika je brza metoda koja pri aktivaciji pravog mišića daje učinkovite rezultate čim se korekcija mišića (pritisak na mišić) provede. Mjesta na kojima se radi pritisak su tzv. Emmett točke - mjesta preklapanja senzornih ili receptornih i mišićnih točaka. Ovom se metodom aktiviraju pohranjeni loši uzorci pokretanja i/ili ravnoteže, a njihovim se otklanjanjem preko rada različitih struktura središnjeg živčanog sustava na licu mjesta stvaraju novi obrasci kretanja, bez boli i s boljom ravnotežom, ovisno o kliničkoj slici i poteškoćama pacijenta.

Bowen metoda

Bowen metoda je terapija koja uključuje nježne, ali precizne manipulacije mekog tkiva. Pokreti koji se pritom rade su pokreti rolanja pomoću kažiprsta i palca terapeuta preko mišića, tetiva i živaca s minimalnim pritiskom, a takvim se pokretima osigurava piezolelektrični efekt na ovojnici mišića, tetiva i unutarnjih organa te slanje signala mozgu da nešto s tim dijelom tijela nije u redu.

Pasivne procedure

Pasivne procedure koje koristimo u Sv. Katarini kod djece i mladih su: magnetoterapija, laser, terapijski ultrazvuk, elektroterapija.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba