Izbornik
Centri izvrsnosti -> Fizikalna medicina i rehabilitacija -> Mckenzie metoda

Mckenzie metoda (vježbe)

McKenzie metoda mehaničke dijagnoze i terapije McKenzie koncept podrazumijeva dijagnostičke i terapijske tehnike koje se koriste kod mehanički uzrokovanih funkcionalnih smetnji vratne, prsne i slabinske kralježnice. Tvorac tehnike je Robin McKenzie, fizioterapeut i manualni terapeut sa Novog Zelanda. 

On je koristeći se znanjem i iskustvom iz raznih manualnih tehnika došao do određenih spoznaja po kojima je izrađena i usavršena ova tehnika. McKenzie tehnika temelji se na vježbama za smanjenje boli preko ponavljajućih. Ona je kombinacija vježbe i terapeutske intervencije po potrebi. 

Za razliku od ostalih metoda liječenja, teži samoizlječenju i što manjoj ovisnosti o terapeutu. Pregled pacijenta po McKenzie tehnici podrazumjeva subjektivi i objektivni dio koji nam daje uvid u patološko stanje te također sadrži funkcionalni test koji nam je smjernica za daljnje planiranje terapije. 

Tijekom pregleda koriste se položaji i pokreti kojima pacijent može utjecati na svoje simptome. Važno je ponavljanje tih zadanih pokreta kod kuće jer uspješnost tretmana ovisi o aktivnom sudjelovanju pacijenta. Upravo zbog toga važnu ulogu zauzima edukacija koja je sastavi dio McKenzie metode. 

Pacijenta se mora naučiti pravilnom izvođenju pokreta, savjetovati ga o pravilnom zauzimanju položaja pri hodanju, sjedenju i ležanju. Bitno ga je motivirati za svakodnevni rad kod kuće, a sve sa ciljem za smanjenje ili potpuno uklanjanje tegoba, povećanje mobilnosti kralježnice i jačanje pripadajuće muskulature.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba