Izbornik
Centri izvrsnosti -> Minimalno invanzivna kirurgija -> Dupuytrenova bolest šake

Dupuytrenova bolest šake

OPIS ZAHVATA: Ovo oboljenje predstavlja bolesno zadebljanje tkiva ispod kože dlana šake, što dovodi do savijanja prstiju prema dlanu sa nemogućnošću opružanja (ispravljanja) prsta ili više prstiju. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike pri pregledu od strane specijalista plastične kirurgije i nije potrebna druga dodatna obrada u većini slučajeva.

KANDIDATI: Bolest se češće javlja kod muškaraca. Idealni kandidati su oni koji liječenje započnu u ranoj fazi. O trajanju bolesti i zahvaćenosti šake ovisit će i dužina oporavka i krajnji rezultat liječenja.

PRIPREMA PACIJENTA: Pri pregledu u dogovoru s pacijentom, postavit će se oblik i način liječenja ove bolesti. 2 do 3 dana prije i poslije operacije ne uzimati lijekove koje razrjeđuju krv (Andol i sl.)

TIJEK ZAHVATA: Ovaj zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i blijedoj stazi. Ovisno o zahvaćenosti prstiju i dlana šake, zahvat traje od 30 minuta do 1.5 sat. Posebnim oblicima rezova kože dlana pristupa se bolesnim strukturama koje je potrebno precizno odstraniti sve do uspostavljanja (ako je moguće) potpunog ili djelomičnog opružanja zahvaćenog prsta (prstiju). Nakon toga šiva se koža, stave se zavoji uz povišeni položaj ruke. Na sljedećoj kontroli se smanjuje zavoj uz savjet da se vrši pokretanje prstiju. Ostale detaljne informacije o tijeku zahvata dobit ćete pri pregledu u našem centru.

OPORAVAK: Nakon zahvata ide se kući. Od operatera se dobiju savjeti za vršenje pokretima prstiju i naručuje na kontrolu. Nakon skidanja šavova, nakon 10 do 15 dana vrlo je često potrebno provoditi rehabilitaciju odnosno fizikalnu terapiju. Oporavak može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

MJERE OPREZA: Komplikacije su rijetke, ali moguće i usprkos poduzetim maksimalnim mjerama od strane operacijskog tima. Međutim, i na Vama leži odgovornost za izbjegavanje rizika i komplikacija. Kirurg će Vas upoznati sa svim komplikacijama i mjerama opreza za vrijeme konzultacija.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba