Izbornik
Centri izvrsnosti -> Minimalno invanzivna kirurgija -> Odstranjivanje ožiljaka i tetovaža

Odstranjivanje ožiljaka i tetovaža

OPIS ZAHVATA: Ožiljci narušavaju izgled našeg tijela bez obzira gdje se nalazili. Mogu se različito razviti i razlikovati po obliku, boji i izgledu. Oni nastaju kao posljedica ozljede ili kirurške intervencije. Ožiljci mogu smetati tijelu u normalnoj funkciji i uzrokovati ograničenja kretanja zbog skupljanja i napetosti kože. Kroz tetoviranje naglašavamo osobnost i stavove. No, kako s vremenom mijenjamo naše stavove, razmišljanja i okolnosti u kojima se nalazimo, tetovaže postaju nepoželjne i zato se odlučujemo na uklanjanje. Neovisno o razlogu nastanka ožiljka, radi se o promijenjenom tkivu kože koje često zahtijeva tretman. Postoji mogućnost da ožiljak nakon zahvata neće u potpunosti nestati, no njegova izraženost, vidljivost i napetost će biti smanjena.

PRIPREMA PACIJENTA: Sve detaljne informacije o ožiljcima i tetovažama, dobit ćete na konzultacijama u našem centru. 2 do 3 dana prije i poslije operacije izbjegavati lijekove koji smanjuju viskoznost krvi (potrebno se savjetovati s Vašim obiteljskim liječnikom).

TIJEK ZAHVATA: U nekim slučajevima bit će dovoljno izrezivanje malog dijela kože koje je zahvaćeno ožiljkom ili tetovažom i nakon toga šivamo finim šavom. Pojedini ožiljci mogu se ispraviti jednostavnom ekscizijom ili primjenom različitih principa i tehnika plastične kirurgije. Kod velikih ožiljaka i tetovaža ponekada je potrebno vršiti nekoliko odvojenih zahvata kako bi se dobio što bolji rezultat. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji što znači da se anestezira samo područje na kojem se nalazi ožiljak ili tetovaža. Nakon provedenoga zahvata tj. uklanjanja ožiljka ili tetovaže, vrlo je važno da se pacijent pridržava svih uputa od strane liječnika.

OPORAVAK: Oporavak nakon zahvata traje najmanje tjedan dana do 2 tjedna, što sve ovisi o veličini ožiljka ili tetovaže i lokalizaciji. Šavovi se skidaju za tjedan dana do 2 tjedna. Poslije skidanja šavova operirana mjesta se mažu kremama protiv stvaranja novih ožiljka, po savjetu kirurga.

MJERE OPREZA: Ako se radi o većim ožiljcima i tetovažama, potrebne su veće mjere opreza. Po preporuci liječnika dolazi se redovito na kontrole i previjanja u naš centar. Kako bi cijeljenje bilo što brže i ljepše treba izbjegavati veća naprezanja. Nakon skidanja šavova, potrebno je na vrijeme započeti tretman kremom protiv ožiljaka.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba