Izbornik
Centri izvrsnosti -> Minimalno invanzivna kirurgija -> Odstranjivanje uraslog nokta i "natisaka" (klavus, žulj)

Odstranjivanje uraslog nokta i "natisaka" (klavus, žulj)

OPIS ZAHVATA: Urasli nokat je stanje u kojem je rub nokta urastao u okolnu kožu, a nastaje zbog nepravilnog urastanja deformiranog nokta ili nenormalno brzog rasta okolne kože oko dijela nokta. U početku je bez simptoma, ali ovo stanje može biti bolno u uznapredovanoj formi. Ovo područje uobičajeno je crveno, a kasnije se razvija infekcija. Ovakvo stanje nastaje nošenjem uske i/ili neprikladne obuće, kao i čestim podrezivanjem nokta kratko i nepravilno. Zahvaća mlađu populaciju, a često se viđa kod sportaša, posebno kod nogometaša, ali i vojnika. Natisak (klavus, žulj) se javlja na tabanima stopala i to u područjima gdje kost stopala pritiska u području tabana o podlogu.

KANDIDATI: Ova stanja su česta kod sportaša koji naporno treniraju, ponekada u tijesnoj i neprikladnoj obući. Stanje je bolno, uznemirujuće i u velikoj mjeri smanjuje kvalitetu života. Operacijsko liječenje pruža definitivno izlječenje.

PRIPREMA PACIJENTA: U većini slučajeva, nije potrebna posebna prijeoperacijska priprema. Liječenje je kirurško i u našem centru saznat ćete sve detaljne informacije o ovim stanjima tijekom konzultacija. Izbor liječenje je poznat samo s jednom kirurškom tehnikom.

TIJEK ZAHVATA: Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, ambulantno i traje obično oko 30 minuta. Nakon isijecanja bolesnog područja, stavi se zavoj i pacijent se sa pratnjom otpušta kući. Previjanje i ostali postoperacijski postupci su u nadležnosti kirurga koji će sve detaljno objasniti. Rana zarasta kroz nekoliko dana, bez bolova i nakon toga pacijent je sposoban za svakodnevne aktivnosti.

OPORAVAK: Nakon zahvata, potrebno je mirovati 2 do 3 dana uz povišeni položaj noge. Nakon tjedan do 2 tjedna, pacijent je sposoban za svakodnevne aktivnosti.

MJERE OPREZA: Komplikacije nakon ovog zahvata obično su rijetke ili ne postoje. Važno je pridržavati se svih uputa koje se dobiju pri pregledu i nakon zahvata. Međutim, i na Vama leži odgovornost za izbjegavanje rizika i komplikacija.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba