Izbornik
Centri izvrsnosti -> Minimalno invanzivna kirurgija -> Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela

OPIS ZAHVATA: Sindrom karpalnog kanala je bolest modernog čovjeka. Današnji način života dovodi do smanjenja fizičke aktivnosti, nepravilnog držanja tijela te dugotrajnog zadržavanja ruku u jednoličnom, prisilnom položaju. U početku se očituje promjenama osjeta, pojavama trnaca, žarenja ili pečenja u prva tri prsta šake i vrlo često noću. Operativno liječenje, u najvećem broju slučajeva, dovodi do uklanjanja tegoba. Kod ovoga sindroma, dolazi do pritiska na središnji živac u karpalnom kanalu pri korijenu šake. Pritisak na ovaj živac može uzrokovati više procesa kao i stalni ponavljajući pokreti prstiju i šake. Sve to dovodi do sužavanja ovoga prostora u kojem je medijalni živac te dolazi do njegovog oštećenja. Mehanički pritisak na ovaj živac može nastati kao posljedica posttraumatskih stanja. Također, profesionalna oštećenja, degenerativne promijene na zglobovima mogu dodatno dovesti do bolesti ovoga sindroma.

KANDIDATI: Ovo oboljenje se nalazi često kod određenih zanimanja i to kod građevinskih radnika, daktilografa, frizera, kao i nekih drugih zanimanja. Često se javlja i kod osoba koje puno rade na računalu. Češće se javlja kod žene negoli muškaraca, osobito između 40. i 50. godine života. Najbolji kandidati su oni koji započnu liječenje u ranoj fazi ove bolesti i zato je potrebno pri pojavi prvih znakova, provesti pregled i što ranije započeti kirurško liječenje.

PRIPREMA PACIJENTA: Tijekom kliničkog pregleda u našem centru i nekih kliničkih testova, postavit će se sumnja na ovaj sindrom i definirati postojanje poremećaja osjeta, pokreta ili slabosti mišića šake. Ponekad je potrebna dodatna dijagnostička obrada prije eventualnog operativnog zahvata. Nakon postavljanja dijagnoze, u dogovoru s pacijentom odredi se termin operacijskog zahvata. 2 do 3 dana prije i poslije ovoga zahvata potrebno je izbjegavati lijekove koji smanjuju viskoznost krvi i lijekove iz skupine protuupalnih lijekova (Aspirin, Andol i sl.)

TIJEK ZAHVATA: Zahvat se izvodi ambulanto u lokalnoj anesteziji uz minimalno invazivnu tehniku i nakon zahvata, pacijent odlazi kući. Zahvat traje oko 30 minuta. Zahvat izvodi iskusni specijalist plastične kirurgije u bez krvnoj tehnici uz vizualizaciju živca. Sam operacijski zahvat izvodi se kroz kratki kirurški rez na bazi dlana gdje se presijeca poprečni ligament koji čini svod karpalnog kanala. Ostale detaljne informacije o tijeku zahvata ćete dobiti u našem centru tijekom pregleda.

OPORAVAK: Nakon zahvata, ruka je zamotana, a pokreti prstiju su omogućeni i preporučuju se. Potrebna je pošteda ruke od fizičkoga rada. Na prvoj kontroli se smanjuje zavoj, a šavovi se skidaju nakon 12 do 15 dana. Nakon toga potrebno je provoditi fizikalnu terapiju. Poremećeni osjet i utrnulost u najvećem broju slučaju nestaju unutar prvog dana zahvata, iako je moguće da prsti trnu još neko kraće vrijeme, a što sve ovisi o dužini izloženosti pritiska na živac prije zahvata. Ponekada je potrebno i nekoliko mjeseci do potpunog oporavka i nestanka svih simptoma. Uz odgovarajuću fizikalnu terapiju, stisak šake i pokretljivost prstiju vraća se u razdoblju do 3-4 mjeseca. Ožiljak na dlanu je potrebno mazati posebnim kremama koje će savjetovati kirurg.

MJERE OPREZA: Usprkos poduzetim mjerama, moguće su komplikacije iako rijetke. Međutim, i na Vama leži odgovornost za izbjegavanje rizika i komplikacija. Pri prvom pregledu liječnik će Vas upoznati sa svim komplikacijama i mjerama opreza.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba