Izbornik
Centri izvrsnosti -> Minimalno invanzivna kirurgija -> Škljocavi prst

Škljocavi prst

OPIS ZAHVATA: Ovo oboljenje česti je uzrok bola i nesposobnosti prstiju i šake gdje su zahvaćene tetivne ovojnice pregibača prstiju. Češće je kod žena gdje je često zahvaćen palac, a srednji i do mali prst su najčešće zahvaćeni. Liječenje je konzervativno što je rjeđe i kirurško kao najčešći oblik liječenja. Odluku o načinu liječenja ovoga stanja donosi specijalist plastične kirurgije u dogovoru sa pacijentom, gdje se dobiju svi potrebni podaci i savjet što je najbolje za pacijenta. Kod konzervativnog (neoperativnog) liječenja česti je povrat ovog oboljenja.

KANDIDATI: Liječenje ovog oboljenja je potrebno radi povratka funkcije prsta i sposobnosti rada sa šakom. Kako ovo oboljenje zahvaća mlađu i srednju dobnu populaciju to je ovom problemu potrebno ozbiljno prići kako bi se što ranije osposobila radno aktivna populacija.

PRIPREMA PACIJENTA: Sve potrebne informacije dobit ćete na pregledu u našem centru. 2 do 3 dana prije i poslije operacije izbjegavati lijekove za razrjeđivanje krvi (Andol i sl.) Ovisno o nalazu i želji pacijenta dogovora se najoptimalniji način liječenja. Dijagnoza se postavlja obično na temelju kliničkog pregleda i nije potrebna dodatna obrada. Nije potrebna nikakva posebna prijeoperacijska priprema.

TIJEK ZAHVATA: Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i bez krvnoj stazi. U području bolnoga mjesta otvori se koža na dlanu prema prstu i presiječe ovojnica koja steže tetivu pregibača. Postupak obično traje do 1 sat, a u iznimnim slučajevima može trajati i manje. Nakon toga šiva se koža i stavljaju zavoji, a operirana šaka je u povišenom položaju. Savjetu se odmah pokretanje operiranog prsta.

OPORAVAK: Preporuča se rana mobilizacija prstiju sa nestankom simptoma rezultat je odmah vidljiv. Konci se skidaju oko 10 do 12 dana nakon operacija. Oporavak može trajati do mjesec dana.

MJERE OPREZA: Komplikacije su rijetke, iako moguće. I pored poduzimanja svih mjera opreza kako bi se mogući rizici sveli na minimum, kirurg će Vas upoznati sa svim komplikacijama i mjerama opreza za vrijeme konzultacija kao i tijekom i nakon operativnog zahvata.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba