Izbornik
Centri izvrsnosti -> Minimalno invanzivna kirurgija -> Uklanjanje svih promjena na koži cijelog tijela

Uklanjanje svih promjena na koži cijelog tijela

OPIS ZAHVATA: Promijene na koži i u koži predstavljaju madeži, bradavice, fibromi, hemangiomi, ateromi, lipomi, keratoze i slično, koje su različitih veličina, karakteristika u pojavljivanju i ponašanju tijekom života.

Odluku o liječenju (uklanjanju) donosi specijalist plastične kirurgije sa dugogodišnjim iskustvom nakon kliničkog pregleda, a što sve ovisi o karakteristikama navedenih promjena na koži. Ukoliko se na vrijeme započne s liječenjem, većina ovih promjena je potpuno izlječiva. Naročitu pozornost treba obratiti na pigmentirane promjene koje mijenjaju oblik, boju, veličinu, krvare, bole i svrbe. U specijalnoj bolnici Sv. Katarine, sve ove promijene se liječe kirurškim metodama uz patohistološku obradu (verifikaciju) i nakon toga se određuje daljnji postupak liječenja u dogovoru s pacijentom.

KANDIDATI: Uklanjanje kožnih promjena, a posebno madeža, preporučuje se svakom kod kojih je došlo do ozljede madeža na bilo koji način, kao i onda kada nastane bilo kakve promjene u rastu, mijenjaju boje, oblika rubova ili ako krvare. Posebna se pozornost obraća na madeže koji se nalaze na istaknutim mjestima tijela, a koja su sklona pritiscima (iritaciji), na pregibima na tijelu i mjestima gdje odjeća čini pritiske i slično.

Također, pozornost se treba obratiti u mlađoj populaciji svih sportaša, gdje nekada ovi pregledi i zahvati čine veliku ulogu i značenje.

PRIPREMA PACIJENTA: Na dan zahvata nije potrebno biti na tašte. 2 do 3 dana prije i nakon operativnog zahvata, ne smiju se uzimati lijekovi koji „razrjeđuju“ krv (Andol i sl.) gdje je potrebno potražiti savjet s Vašim obiteljskim liječnikom. Sve potrebne informacije, dobit ćete na pregledu u našoj ambulanti. U slučaju da se uoče bilo kakve promjene na madežu ili drugim promjenama na koži, odmah se obratiti u naš centar specijalne bolnice Sv. Katarine.

TIJEK ZAHVATA: U liječenju madeža i ostalih kožnih promjena, vrlo je važna lokalizacija iste jer pojedine strukture na različitim mjestima tijela zahtijevaju specifičan tretman. Zbog toga je veoma važno da ove operacijske zahvate izvodi stručna i kvalificirana osoba. Zahvat je bezbolan u lokalnoj anesteziji, što znači da se anestezira samo područje na kojem se nalazi promjena i koje se kirurški tretira. Prilikom uklanjanja madeža i ostalih promjena na koži, po procjeni operatera, uklonjeno tkivo se šalje na laboratorijsku, patohistološku analizu.

OPORAVAK: Poslijeoperacijski tretman traje oko tjedan do 2 tjedna, a što sve ovisi o veličini, vrsti, lokalizaciji same operirane promjene. Previjanje i skidanje šavova obavlja se u našem centru, nakon zahvata koji obično traje oko 30 minuta do 1 sat ide se odmah iz bolnice i taj dan je potrebno mirovati. Sve druge upute i savjete daje kirurg prije i/ili nakon zahvata. Poslije skidanja konaca, operirano mjesto maže se kremama nekoliko tjedana ili mjeseci radi ublažavanja ožiljaka.

MJERE OPREZA: Potrebno je pridržavati se svih uputa liječnika koje ste dobili pri pregledu, a odnose se na izbjegavanje većih fizičkih naprezanja do vađenja konaca (šavova). Kako bi rana što bolje zarasla i ožiljak bio što manji za ublažavanje ožiljaka važno je što prije i redovito provoditi tretman s odgovarajućim preparatima po uputi operatera.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba