Izbornik
Centri izvrsnosti -> Neurologija -> Ambulanta za glavobolju

Ambulanta za glavobolju

Glavobolja predstavljaja bol u bilo kojem dijelu glave, može biti jednostrana ili obostrana, određene lokalizacije ili se širiti difuzno, postupnog nastajanja ili iznenadne pojave, probadajućeg ili tupog karaktera, može trajati manje od sat vremena do više dana. Glavni je uzrok izostanka s posla i iz škole te utječe na obiteljski i socijalni život. Postoji više od 150 glavobolja, no glavna podjela je na primarne i sekundarne glavobolje.

Primarne glavobolje su one koje nisu uzrokovane drugim medicinskim stanjem, glavni uzrok problema je upravo glavobolja koja može biti jakog intenziteta no nije životno ugrožavajuća. Najčešće primarne glavobolje su:

 1. Migrena karakterizirana je intenzivnom probadajućom ili pulsirajućom glavoboljom, najčešće lokaliziranom s jedne strane glave i pridruženom mučninom, povraćanjem te pretjeranom osjetljivošću na svjetlost i buku. Može trajati satima ili danima te imati značajan utjecaj na kvalitetu života. U nekim slučajevima samoj glavobolji mogu prethoditi upozoravajući simptomi poznati kao aura uključujući vidne simptome (svjetlucanje, ispadi u vidnom polju) ili druge neurološke simptome (smetnje govora, trnjenje, slabost dijela tijela i ostalo). Danas dostupni lijekovi mogu pomoći u akutnom zbrinjavanju migrene, a postoje i lijekovi koji mogu smanjiti učestalost glavobolja. Uz dostupnu i adekvatnu medikamentoznu terapiju te promjene stila života moguće je znatno poboljšati kvalitetu života bolesnika s migrenom. 
 2. Tenzijska glavobolja predstavlja difuznu, blagu do umjerenu glavobolju koja se obično opisuje kao čvrsti obruč oko glave. Najčešća je glavobolja no još uvijek nejasnog uzroka. Liječenje tenzijske glavobolje uključuje primjenu zdravih navika, učinkovitih dodatnih metoda liječenja te prema potrebi uzimanjem lijekova.
 3. Cluster glavobolja javlja se u cikličkim periodima i predstavlja jednu od najintenzivnijih glavobolja. Obično se javi iznenada tijekom noći, zahvaćajući područje oko oka s jedne strane glave. Učestali napadaji glavobolje u tipičnim „cluster“ periodima mogu trajati nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, nakon čega uslijedi remisija kada se glavobolje ne javljaju. Dostupnim terapijskim procedurama mogu se skratiti i ublažiti napadaji glavobolje, a postoje i lijekovi kojima se može smanjiti broj glavobolja.

Sekundarne glavobolje povezane su s drugim medicinskim stanjem kao što su: bolest krvnih žila u mozgu, ozljeda glave, povišen krvni tlak, infekcija, prekomjerno uzimanje lijekova, kongestija sinusa, tumor, moždani udar, glaukom, neuralgije i ostalo.

Imate li problema s migrenom? U blogu naše dr. sc. Petra Bago Rožankovič, specijalist neurologije, pročitajte kako živjeti s migrenom.

U ambulanti za glavobolje specijalist neurolog uvidom u sve potrebne anamnestičke podatke i kliničku sliku planira daljnju dijagnostičku obradu i liječenje. Tijekom evaluacije glavobolje potrebno je detaljno opisati glavobolju odgovarajući na sljedeća pitanja:

 1. Koje su karakteristike glavobolje (tupa, mukla, pulsirajuća, probadajuća, stezajuća bol)?
 2. Koliko je trajanje boli u jednom napadaju?
 3. Kako često se javljaju glavobolje?
 4. Koliki je intenzitet boli koji osjećate( na skali od 1-10)?
 5. Postoje li čimbenici koji izazivaju glavobolju (hrana, kofein, događaji, stres)?
 6. Koliko kofeina pijete dnevno?
 7. Jeste li pod povećanim stresom?
 8. Kako spavate?
 9. Imate li problema na poslu?
 10. Ima li netko u obitelji glavobolje?
 11. Postoje li dodatni simptomi koji se javljaju između ili tijekom glavobolje (promjene vida, svjetlucanje pred očima, mišićna slabost, mučnina, osjetljivost na buku i svjetlost, promjene raspoloženja, ispad osjeta, vrtoglavica, nestabilnost, krize svijesti, povišena temperatura i ostalo)?
 12. Jeste li imali ozljedu glave, upalne bolesti mozga ili neka druga neurološka stanja?

Nakon uzimanja detaljnih anamnestičkih podataka, neurolog će učiniti fizički i neurološki pregled s ciljem utvrđivanja postojanja odstupanja koja bi mogla uputiti na sekundarni uzrok glavobolje. Preporuča se voditi dnevnik glavobolja s opisom glavobolja, učestalosti javljanja, mogućih provocirajućih čimbenika, potrebe za uzimanje analgetika te dužinom trajanja glavobolja. Time će se pomoći neurologu u utvrđivanju uzroka glavobolje te planiranja obrade i liječenja. U daljnjem postupku dijagnosticiranja glavobolja zaplanirat će se potrebna neuroradiološka obrada (CT mozga, MR mozga) te ostale individualno indicirane pretrage. Uvidom u sve dostupne podatke, neurolog će objasniti bolesniku o kojem obliku glavobolje se radi te koji je daljnji plan liječenja i moguće prevencije glavobolja.

Ne odgađajte pregled, riješite svoje tegobe s glavoboljom što prije. Dogovorite termin za pregled odmah.

Važno je naglasiti da ukoliko se pojave akutni simptomi kao što su: pojava iznenadne, vrlo jake glavobolje kao nikada do tada, pridruženi simptomi (epileptički napadaji, povišena tjelesna temperatura, poremećaj ponašanja, dezorjentiranost, smetnje vida, poteškoće govora, mišićna slabost ili smetnje osjeta), glavobolja nakon ozljede glave (osobito ako se pogoršava), kronična glavobolja koja se pogoršava i mijenja svoje karakteristike, novonastala glavobolja nakon pedesete godine života potrebno se hitno potražiti liječničku pomoć.

Liječenje  glavobolje u Ambulanti za glavobolje uključuje individualni pristup planiranja terapijskog protokola. Ovisno o rezultatima tražene obrade te postavljenoj dijagnozi ukoliko je potrebno ordinira se specifična medikamentozna terapija uključujući akutnu terapiju s ciljem supresije glavobolje te prevencijsku terapiju s ciljem smanjenja učestalosti glavobolja. Kod sekundarnih glavobolja planira se i provodi uklanjanje uzroka nastale glavobolje. Plan liječenja uključuje i otkrivanje te potom izbjegavanje provocirajućih čimbenika izazivanja glavobolje, uključivanje psihološke potpore te primjenu relaksacijskih tehnika, biofeedbacka te fizikalnih procedura.

Ambulanta za glavobolju omogućuje i praćenje bolesnika od strane liječnika upoznatog s kliničkom slikom i tijekom bolesti. Kontinuitet praćanja kliničke slike i liječenja svakog pojedinog bolesnika, odgovora na terapiju vođenjem dnevnika praćenja glavobolja  od osobite je važnosti u postizanju zadovoljavajućeg terapijskog odgovora i u konačnici poboljšanja bolesnikove kvalitete života.

Ukoliko su Vaše tegobe s glavoboljom česte i jake, napravite pregled i počnite s terapijom što prije te tako spriječite daljnje komplikacije. Dogovorite pregled!

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba
Dogovorite pregled