Izbornik
Centri izvrsnosti -> Neurologija -> Kako se pripremiti za pretragu?

Kako se pripremiti za pretragu?

Što je EEG pretraga?

EEG (elektroencefalografija) je bezbolna pretraga koja se koristi za registraciju električne aktivnosti Vašeg mozga. Pretraga je potpuno bezbolna i uključuje lijepljenje malih senzora (elektroda) na Vaše vlasište. Ove elektrode su preko žica spojene s računalom, koje pomaže utvrditi kako funkcionira Vaš mozak. Računalo snima Vašu električnu moždanu aktivnost i prikazuje ju na zaslonu kao „valovite krivulje“. Neke bolesti, kao što je epilepsija, mogu se prepoznati prema promjenama normalnog uzorka moždane električne aktivnosti.

Standardni EEG traje oko 1/2h, a EEG nakon neprospavane noći (EEG NNN) oko 1 i 1/2h.

Priprema za standardni  EEG

• neka Vaša kosa bude ČISTA i SUHA, nemojte koristiti nikakva sredstva za oblikovanje kose, kao što

   su gel ili sprej te odstranite ekstenzije, pletenice i dodatke u kosi prije ispitivanja

• uzmite sve svoje uobičajene lijekove prije ispitivanja

• prije snimanja je potrebno nešto pojesti kako bi se izbjegla hipoglikemija što može utjecati na nalaz

• nakon snimanja će Vam kosa biti mokra od kontaktnog gela

Priprema za EEG nakon deprivacije spavanja (nakon neprospavane noći)

Sva priprema je ista kao i za standardni EEG, osim što na snimanje dolazite u 8h ujutro, a od 2h iza ponoći ne smijete spavati (6 sati prije snimanja morate biti budni). Za vrijeme snimanja ćete moći spavati. Nemojte jesti ili piti pića koja sadrže kofein od ponoći do vremena ispitivanja.

Što je EMNG pretraga?

EMNG (elektromioneurografija) se sastoji od elektromiografije (EMG) i elektroneurografije (ENG).  To je pretraga kojom se snima i mjeri električna aktivnost određenih mišića i živaca. Najčešće se koristi za ispitivanje simptoma kao što su bol, utrnulost  ili mišićna slabost. Ovisno o uputnoj dijagnozi, ispitivanje može trajati oko 20-ak minuta pa do jednog sata.

Elektromiografija  je tehnika ispitivanja i snimanja električne aktivnosti mišića koja se javlja pri aktivaciji i u mirovanju mišića. Ispitivanje uključuje umetanje veoma tankih igala u određene mišiće, pa je pri tome prisutna određena nelagoda, no ipak većinom nije riječ o izraženijoj bolnosti. Tijekom ispitivanja bit ćete zamoljeni da stisnete i opuštate određene mišiće.

Elektroneurografija  je ispitivanje  provodljivosti perifernih živaca, koje se provodi odvojeno na motornim i na osjetnim živcima. Ispitivanje uključuje korištenje serija blagih električnih stimulusa koji se primjenjuju na specifična područja na Vašim rukama ili nogama. Iako ispitivanje obično nije bolno, možete iskusiti lagano lokalno peckanje tijekom pretrage.

EMNG pretraga daje nam vrijedne informacije o stanju Vaših mišića i živaca, koje pomažu Vašem liječniku pri postavljanju dijagnoze i određivanju adekvatnog liječenja Vaše bolesti ili stanja. Pretraga ne ostavlja trajne posljedice. Simptomi ne moraju biti prisutni da bi rezultati testa bili pouzdani.

Priprema za EMNG pretragu

Okupajte se ili otuširajte na dan ispitivanja. Dobro operite Vaše ruke i noge da odstranite tjelesne masnoće. Na kožu nemojte nanositi losione, ulja ili kreme. Nosite udobnu, široku odjeću, koju možete lako skinuti. Pojedite normalne dnevne obroke. Uzmite sve Vaše uobičajene lijekove (osim kod testa repetitivne stimulacije, kada 48 h treba izbjegavati lijekove koji izazivaju promjene funkcije neuromišićne spojnice, na što će Vas upozoriti osoblje neurofiziološkog laboratorija). Donesite popis lijekova koje uzimate, posebice ako je riječ o antikoagulantnim i/ili antiagregacijskim sredstvima.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba