Izbornik
Centri izvrsnosti -> Neurologija -> Kako se pripremiti za pregled?

Kako se pripremiti za pregled?

Za pregled EEG neka Vaša kosa bude čista i suha. Nemojte koristiti nikakva sredstva za oblikovanje kose, kao sto su gel ili sprej. Također, odstranite ekstenzije, pletenice i dodatke u kosi prije ispitivanja. Uzmite sve svoje uobičajene lijekove prije ispitivanja.

EEG je bezbolna pretraga koja se koristi za registraciju električne aktivnosti Vašeg mozga. Pretraga uključuje ljepljenje malih senzora (elektroda) na Vaše vlasište. Ove elektrode su preko žica (ili bežično) spojene s kompjutorom, koji pomaže utvrditi kako funkcionira Vaš mozak. Kompjutor snima Vašu moždanu aktivnost i prikazuje ju kao valovite krivulje na ekranu ili na papiru. Neke bolesti, kao što je epilepsija, mogu se prepoznati prema promjenama normalnog uzorka moždane električne aktivnosti. Ispitivanje traje 1/2-1 h. Postoji nekoliko podvrsta EEG ispitivanja i Vaš liječnik će odrediti kakvo najviše odgovara za procjenu simptoma koje imate.

EEG nakon neprospavane noći je pretraga slična je standardnom EEG, osim što će se od Vas tražiti da nemate više od 3 h spavanja u zadnjih 24 h prije ispitivanja. Djecu ispod 12 godina koja pristupaju pretrazi traži se da ostanu budna od ponoći do vremena ispitivanja. Nemojte jesti iii piti pića koja sadrže kofein od ponoći do vremena ispitivanja. EEG nakon deprivacije spavanja traje 1-2 h.

Za pregled EMG okupajte se ili otuširajte na dan ispitivanja. Dobro operite Vaše ruke i noge da odstranite tjelesne masnoće.

Nemojte koristiti losione, ulja za kupanje ili kreme. Nosite udobnu, široku odjeću, koju možete lako skinuti. Pojedite normalne dnevne obroke.

Uzmite sve Vaše uobičajene lijekove (osim kod ispitivanja neuromišićne spojnice, kada 48 h treba izbjegavati lijekove koji izazivaju promjene funkcije neuromišićne spojnice, na što će Vas upozoriti osoblje neurofiziološkog laboratorije). Donesite popis lijekova koje uzimate, posebice ako je riječ o antikoagulantnim i/ili antiagregacijskim sredstvima.

EMG (Elektromiografija) i ispitivanja provodljivosti perifernih živaca (NCS) - zajedno EMNG (Elektromioneurografija) - je pretraga kojom se snima i mjeri električna aktivnost određenih mišića i živaca. Najčešće se koristi za ispitivanje simptoma kao sto su bol, trnjenje, drvenjenje iii mišićna slabost. Ispitivanje traje nešto manje od jednog sata. Maksimalne brzine provođenja perifernih živaca (NCV) su najznačajnija informacija koja se dobiva ispitivanjem provodljivosti perifernih živaca. Ispitivanje se provodi odvojeno na motornim i na osjetnim živcima. Simptomi zbog kojih se traži ovo ispitivanje su obično različiti poremećaji osjeta i motorike. Ispitivanja provodljivosti perifernih živaca obično se izvodi na kraju EMNG pretrage, obično na živcima u području najizraženijih promjena utvrđenih na EMG. Ispitivanje uključuje korištenje serija blagih električnih stimulusa koji se primjenjuju na specifična područja na Vašim rukama ili nogama. Iako ispitivanje obično nije bolno, možete iskusiti lagano lokalno peckanje tijekom pretrage.

Elektromiografija (EMG) je tehnika ispitivanja i snimanja električne aktivnosti koja se javlja pri aktivaciji određenih mišića. EMG se koristi kao dijagnostičko oruđe u stanjima koja uključuju bol, utrnulost, mravinjanje iii motornu slabost. EMG dio ispitivanja uključuje umetanje veoma tankih igala u različite mišiće (ako je tako indicirano) ili postavljanje površinske elektrode na kožu iznad ispitivanog mišića (ako potvrda radne dijagnoze ne zahtijeva korištenje igala i kod osjetljivijih pacijenata). Površinska elektromiografija je potpuno bezbolna, dok je kod iglene elektromiografije prisutna određena nelagoda pri umetanju igle, no ipak većinom nije riječ o izraženijoj bolnosti. Tijekom ispitivanja, bit ćete zamoljeni da stisnete i opuštate određene mišiće. Rezultati ispitivanja su dostupni odmah po završetku pretrage.

Pretraga nam daje vrijedne informacije o stanju Vaših mišića i živaca, koje pomažu Vašem liječniku pri postavljanju dijagnoze i određivanju adekvatnog liječenja Vaše bolesti ili stanja. Pretraga ne ostavlja trajnih posljedica. Simptomi ne moraju biti prisutni da bi rezultati testa bili pouzdani.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba