Izbornik
 

Znanstveni potencijal bolnice

Veliki potencijal bolnice Sv. Katarina, prepoznala je i Europska Komisija dodijelivši njoj i tvrtki Genos 17 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz EU fondova za projekt razvoja novih dijagnostičkih i terapeutskih postupaka kod bolesnika sa križoboljom, a u kojem sudjeluju i znanstvenici iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Belgije i SAD-a. Odobreni iznos od strane Europske Komisije za realizaciju ovoga projekta je najveći iznos kojeg je iz područja “Zdravlje” (Health), Republika Hrvatska ikada dobila. To je veliko priznanje kako djelatnicima tako i osnivaču bolnice.

Bolnica Sv. Katarina je danas centar izvrsnosti za suvremenu radiološku dijagnostiku, ortopedske zahvate, kirurgiju kralježnice s liječenjem boli, sportsku medicinu, fizikalnu rehabilitaciju, neurologiju, kardiologiju, ginekologiju, gastroenterologiju, pulmologiju, endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, dentalnu medicinu, bolesti uha, grla i nosa, psihijatrijsku podršku, plastičnu kirurgiju, medicinsku biokemiju, minimalno invazivne zahvate u području proktologije i vaskularne kirurgije, regenerativnu medicinu te implementaciju inovativnih metoda liječenja i personalizirane (precizne)  medicine u kliničku praksu. S tim u svezi, Specijalna bolnica Sv. Katarina razvija suradnju s vodećim europskim, američkim i izraelskim klinikama i stručnjacima, a za područje minimalno-invanzivne kirurgije kralježnice razvijena je suradnja sa stručnjacima iz SAD-a (Caroline's Pain Institute) dok za ostala područja usko surađuje s Unfallkrankenhaus-Berlin i Regiomed Klinikum, vodećim njemačkim bolnicama. Također je partner institucija u znanosti s američkom bolnicom Mayo Clinic i s International Society for Applied Biological Sciences, znanstvenom organizacijom u čijem radu sudjeluje pet dobitnika Nobelove nagrade. Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Specijalna bolnica Sv. Katarina proglašena je sastavnicom 'Znanstvenog centra izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCI)'. Bolnica je nastavna baza medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Rijeci i Osijeku, Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu te Medicinskog fakulteta Regiomed iz Bavarske. Bolnica je 2021. završila višegodišnju evaluaciju Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, Senata Sveučilišta u Osijeku, Nacionalnog zdravstvenog vijeća te Povjerenstva za ortopediju i traumatologiju Ministarstva zdravstva RH te je ostvarila pravo za proglašenjem 'Klinikom za ortopediju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku'. Ovim je Specijalna bolnica Sv. Katarina, nakon gotovo 100 godina, postala druga Klinika za ortopediju u Gradu Zagrebu. Status Klinike najviši je stupanj akademsko-znanstvene akreditacije koja omogućuje akademsko napredovanje liječnika te je ovlaštena institucija koja provodi edukaciju specijalizanata ortopedije i traumatologije, čime se bolnica pozicionira kao vodeća institucija ovog tipa. Specijalna bolnica Sv. Katarina konstantno razvija suradnju sa stručnjacima i znanstvenicima vodećih inozemnih ortopedskih klinika što je garancija uvođenja najviših standarda i najnovijih metoda i protokola u ortopediji, posebice iz područja kao što je stanična, molekularna i regenerativna ortopedija te tkivni inženjering. Ističemo važnu znanstvenu suradnju s vodećom svjetskom ustanovom za napredna istraživanja u ortopediji (Center for Advanced Orthopaedic Studies) Sveučilišta Harvard u Bostonu.

Djelatnici anesteziološkog tima aktivno surađuju s europskim (ESA; European Society of Anaesthesiology) i američkim (IARS; International Anesthesia Research Society) udruženjem anesteziologa. Suradna ustanova Specijalne bolnice Sv. Katarina za djelatnost radiologije je privatna austrijska dijagnostička klinika »Diagnostikum« (Beč, Graz), a bolnica Sv. Katarina jedina je ustanova u Hrvatskoj koja je uključena u program Europskog društva muskuloskeletne radiologije za standardizaciju i primjenu jedinstvenih protokola MR pregleda. Velike mogućnosti u razvoju svog zdravstvenog sustava prepoznalo je i jedno od vodećih afričkih sveučilišta: University of Botswana te je bolnicu Sv. Katarina odabralo kao instituciju u kojoj će se educirati njihovi stručnjaci.

Bolnica ima potpisane ugovore o stručnoj i znanstvenoj suradnji s nizom prestižnih inozemnih i domaćih institucija među kojima su:

  • Unfallkrankenhaus - Berlin, jedna od vodećih njemačkih zdravstvenih institucija
  • Regiomed - Kliniken, njemački lanac bolnica iz Bavarske
  • Carolina's Pain Institute, SAD
  • University of Botswana
  • Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice
  • Klinika za dječje bolesti Zagreb
  • Klinička bolnica Dubrava
  • Klinička bolnica Sveti Duh
  • Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević
  • Klinički bolnički centar Split

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba