Klinika za ortopediju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku
Izbornik

Znanstveni potencijal bolnice

Veliki potencijal bolnice Sveta Katarina, prepoznala je i Europska Komisija dodijelivši njoj i tvrtki Genos 17 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz EU fondova za projekt razvoja novih dijagnostičkih i terapeutskih postupaka kod bolesnika sa križoboljom, a u kojem sudjeluju i znanstvenici iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Belgije i SAD-a. Odobreni iznos od strane Europske Komisije za realizaciju ovoga projekta je najveći iznos kojeg je iz područja “Zdravlje” (Health), Republika Hrvatska ikada dobila. To je veliko priznanje kako djelatnicima tako i osnivaču bolnice.

Bolnica Sv. Katarina je danas centar izvrsnosti za suvremenu dijagnostiku, kirurgiju kralješnice s liječenjem boli (pain management) te sportsku medicinu. S tim u svezi, Specijalna bolnica Sv. Katarina razvija suradnju s vodećim europskim, američkim i izraelskim klinikama i stručnjacima, a za područje minimalno-invanzivne kirurgije kralježnice razvijena je suradnja sa stručnjacima iz SAD-a (Caroline's Pain Institute) dok za ostala područja usko surađuje s Unfallkrankenhaus-Berlin i Regiomed Klinikum, vodećim njemačkim bolnicama. Djelatnici anesteziološkog tima aktivno surađuju s europskim (ESA; European Society of Anaesthesiology) i američkim (IARS; International Anesthesia Research Society) udruženjem anesteziologa. Suradna ustanova Specijalne bolnice Sv. Katarina za djelatnost radiologije je privatna austrijska dijagnostička klinika »Diagnostikum« (Beč, Graz), a bolnica Sv. Katarina jedina je ustanova u Hrvatskoj koja je uključena u program Europskog društva muskuloskeletne radiologije za standardizaciju i primjenu jedinstvenih protokola MR pregleda. Velike mogućnosti u razvoju svog zdravstvenog sustava prepoznalo je i jedno od vodećih afričkih sveučilišta: University of Botswana te je bolnicu Sveta Katarina odabralo kao instituciju u kojoj će se educirati njihovi stručnjaci. Specijalna bolnica Sv. Katarina konstantno razvija suradnju sa stručnjacima i znanstvenicima vodećih inozemnih ortopedskih klinika što je garancija uvođenja najviših standarda i najnovijih metoda i protokola u ortopediji, posebice iz područja kao što je stanična, molekularna i regenerativna ortopedija te tkivni inženjering. Ističemo važnu znanstvenu suradnju s vodećom svjetskom ustanovom za napredna istraživanja u ortopediji (Center for Advanced Orthopaedic Studies) Sveučilišta Harvard u Bostonu.

Bolnica ima potpisane ugovore o stručnoj i znanstvenoj suradnji s nizom prestižnih inozemnih i domaćih institucija među kojima su:

  • Unfallkrankenhaus-Berlin, jedna od vodećih njemačkih zdravstvenih institucija,
  • Regiomed-Kliniken, njemački lanac bolnica iz Bavarske,
  • Carolina's Pain Institute, SAD,
  • Diagnostikum, Austria,
  • University of Botswana,
  • Klinički bolnički centar «Sestre milosrdnice»,
  • Klinička bolnica Dubrava,
  • Klinička bolnica Sveti Duh,
  • Klinika za infektivne bolesti «dr. Fran Mihaljević»,
  • Institut Ruđer Bošković.

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
Politika privatnosti | Korištenje kolačića