Izbornik

Artroskopija koljena

Centri izvrsnosti -> Ortopedija i sportska medicina -> Artroskopija koljena

Artroskopija koljena

Artroskopija koljena je kirurški postupak koji omogućuje specijalistu ortopedije da pregleda zglob koljena bez velikih rezova kroz kožu i druga meka tkiva. Artroskopija se koristi za dijagnosticiranje i liječenje širokog spektra problema s koljenom i drugih zglobova. Tijekom artroskopije koljena, vaš kirurg ubacuje malu kameru, nazvanu artroskop, u zglob koljena. Kamera prikazuje snimku na video zaslonu, a vaš kirurg koristi te snimke za vođenje minijaturnih kirurških instrumenata.

Budući da su artroskop i kirurški instrumenti tanki, vaš kirurg može koristiti vrlo male rezove tj. „portale“ veličine oko 1 cm, za razliku od većeg reza potrebnog za otvorenu operaciju. To rezultira s manje boli za pacijente, manjom ukočenošću zgloba te često skraćuje vrijeme potrebno za oporavak i povratak omiljenim aktivnostima.

Prvi korak je specijalistički pregled na koji se možete naručiti odmah.

Anatomija

1-1-1.jpg

Slika: Prikaz osnovnih anatomskih struktura koljena

 • Femur – natkoljenična kost
 • Patela – iver ili čašica
 • Tibija – goljenična kost (veća kost potkoljenice)
 • Fibula – manja kost potkoljenice
 • Kolateralni ligamenti – čvrsto, elastično vezivno tkivo koje okružuje zglob kako bi mu osiguralo stabilnost
 • Križni ligamenti – prednji i stražnji križni ligament u koljenu tvore oblik slova X, a osiguravaju rotaciju stabilnost te sprječavaju prekomjerne pomake potkoljenice u odnosu na natkoljenicu
 • Menisci – zakrivljeni hrskavični dijelovi u zglobu koji služe kao amortizeri koji apsorbiraju opterećenje, povećavaju kontakt zglobnih površina itd.
 • Mišići – služe dinamičkoj stabilnosti zgloba


Kada se preporučuje artroskopija koljena?

Vaš liječnik može preporučiti artroskopiju koljena ako imate bolno stanje koje ne reagira na nekirurško liječenje. Nekirurško liječenje uključuje odmor, fizikalnu terapiju i lijekove ili injekcije koji mogu smanjiti bol i upalu.

Artroskopija koljena može ublažiti bolne simptome mnogih problema koji oštećuju površine hrskavice i ostala meka tkiva koja okružuju zglob.

Uobičajeni artroskopski postupci za koljeno uključuju:

 • Uklanjanje ili popravak oštećenog meniskusa
 • Rekonstrukcija prednjeg križnog ligamenta
 • Uklanjanje upaljenog sinovijalnog tkiva
 • Kirurško liječenje oštećenja zglobne hrskavice
 • Uklanjanje slobodnih zglobnih tijela

Nemojte odgađati pregled, dogovorite termin za pregled već danas.

Rizici operacije

Stopa komplikacija nakon artroskopske operacije koljena vrlo je mala. Ako se pojave komplikacije, obično su manje i liječe se lako. Mogući postoperativni problemi s artroskopijom koljena uključuju:

 • Infekcija
 • Tromboza
 • Ukočenost koljena
 • Nakupljanje krvi u koljenu

Što možete očekivati?

Prije operacije

Što možete napraviti prije pregleda ortopeda?

 • Napraviti radiološke snimke (magnetska rezonanca (MR) bolnog koljena)
 • Pripremiti odgovore na pitanja specijalista ortopedije koja uključuju:
  • Navedite simptome, koliko traju, kada su započeli?
  • Koliko Vas boli na ljestvici od 0 do 10 u mirovanju, a koliko u opterećenju?
  • Postoje li aktivnosti koje pojačavaju bol? Boli li Vas noću?
  • Jeste li imali kakvih ozljeda koljena do sad?
  • Pijete li kakve lijekove ili dodatke prehrani?
  • Imate li kakve druge medicinske probleme?
 • Pripremiti pitanja za ortopeda
koljeno-bol.jpg

Slika: Najčešća indikacija za artroskopski zahvat na koljenu je bol koja ne reagira na nekirurško liječenje

Pogledajte iskustvo našeg pacijenta na sljedećem video linku.

Pregled specijalista ortopedije

Kako bi se postavila indikacija za artroskopsku operaciju koljena, specijalist ortopedije će kliničkim pregledom utvrditi opseg pokreta, stabilnost Vašeg koljena te postojanost određenih ozljeda (npr. rupture meniska) pomoću specifičnih kliničkih testova. Za indikaciju za operativni zahvat potrebne su i radiološke snimke (MR) zgloba koljena koje je poželjno učiniti prije dolaska na pregled kako bi se što prije mogla donijeti odluka o eventualnoj operaciji te kako bi ste se što prije riješili boli u koljenu.

Anesteziološki pregled

Nakon postavljanja indikacije i dogovaranja termina operacije, potrebno je učiniti pregled anesteziologa koji će odlučiti o vrsti anestezije

Dolazak u bolnicu

Po dolasku u bolnicu (na dan zahvata) pacijenta se smješta u sobu te dobiva informirani pristanak sa svim relevantnim informacijama vezanim za operativni zahvat. Potpisuje ga i pacijenta se priprema za operaciju. Svaki pacijent dobiva i antibiotsku profilaksu kako bi se spriječile postoperacijske infekcije.

Za vrijeme operacije

Pacijent se za vrijeme operacije nalazi u spinalnoj ili općoj anesteziji o čemu odlučuje anesteziolog. U općoj anesteziji pacijent je bez svijesti te se budi nakon operacije. U spinalnoj anesteziji, s druge strane, pacijent je budan, ali ne osjeća bol od struka prema niže. Za artroskopske operacije koljena najčešće se koristi spinalna anestezija kako bi operater mogao komunicirati s pacijentom za vrijeme operacije i ukazati na probleme koje je pronašao artroskopskim pregledom koljena.

Da bi se spriječila infekcija na mjestu kirurškog zahvata, koža na koljenu će se očistiti. Nakon kirurškog prekrivanja, ortoped će vam napraviti nekoliko sitnih rezova na koljenu koje će koristiti kao „portale“ za uvođenje artroskopskih instrumenata. Za punjenje zgloba koljena upotrijebit će se sterilna otopina i isprati bilo koja mutna tekućina (krv, upalna tekućina). To pomaže Vašem ortopedu da jasno i detaljno vidi strukture unutar koljena.

Prvi zadatak Vašeg kirurga je artroskopom pregledati cijeli zglob koljena te točno dijagnosticirati Vaš problem. Ako je potrebno kirurško liječenje, Vaš će kirurg umetnuti sitne instrumente kroz druge male rezove. Duljina operacije ovisi o vrsti ozljede ili stanja, odnosno o vrsti operacije koja se izvodi. Većina artroskopskih operacija traje manje od jednog sata. Po završetku operacije, rezovi se zatvore šavovima, a koljeno prekrije zavojima.

operacija-koljeno.jpg

Slika: Pomoću kamere i artroskopskih instrumenata, mogu se riješiti mnogi problemi s koljenom i to bez opsežne operacije i velikih rezova

Nakon operacije

Dok je oporavak od artroskopije koljena brži od oporavka od tradicionalne otvorene operacije koljena, nakon povratka kući važno je slijediti upute liječnika. Postupci rehabilitacije razlikuju se kod različitih ozljeda tj. operacija. U slučaju potrebne fizikalne terapije nakon zahvata, uputno je nastaviti rehabilitaciju u našem centru za fizikalnu terapiju. Kako bi osigurali što brži i kvalitetniji oporavak, važno je držati se uputa o previjanju rane, prehrani, fizičkoj aktivnosti itd.

Kontrolne preglede, njihovu učestalost te dodatne postoperativne radiološke snimke indicirat će operater.

Pravovremeni pregled je od velike važnosti, stoga se naručite što prije i spriječite daljnje tegobe.

Cijena artroskopije koljena

Zatražite naš aktualni cjenik. Unesite svoju e-mail adresu na linku cjenik za ortopediju i sportsku medicinu i saznajte koja je cijena za artroskopiju koljena. Poslat ćemo Vam cijene naših usluga u što kraćem vremenskom roku. Hvala na Vašem povjerenju.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba