Izbornik

Kalcifikat u ramenu

Centri izvrsnosti -> Ortopedija i sportska medicina -> Odstranjenje kalcifikata u ramenu

Kalcifikat u ramenu

Odstranjenje kalcifikata u ramenu

Česti je poremećaj koji se očituje nakupljanjem kalcijeva hidroksiapatita (kalcifikata) unutar jedne ili više tetiva u okolici ramenog zgloba. Navodi se kao jedan od najčešćih uzroka boli u ramenu kod ljudi srednje životne dobi. Do danas nije u potpunosti razrjašnjen uzrok njihova nakupljanja. Bolest ima tri osnovne faze. Tijekom prve, formativne faze, počinje nakupljanje kalcija. S vremenom se nakupina kalcija povećava i on svojom veličinom  može započeti mehanički  iritirati susjedne strukture. U ovoj fazi kalcifikat nalikuje kredi za pisanje, a bolovi su uobičajeno konstantni i umjereni sa povremenim naglim i kratkotrajnim pogoršanjima uz moguće smanjenje opsega pokreta. Tako stvoreni kalcifikat ulazi u fazu mirovanja koja je u većini slučajeva bezbolna. S vremenom tijelo pokušava upalnom reakcijom „otopiti“ kalcifikat te nastupa resorptivna faza. Do tada prisutne sporadične tegobe dramatično se pogoršavaju do te mjere da osoba koja je imala povremeno manje smetnje odjednom ne može pomaknuti ruku zbog neizdrživih bolova. U ovoj fazi kalcifikat je više tekući i nalikuje pasti za zube. Ovisno o njegovoj veličini, otapanje može trajati različito dugo, a razina bolova varirati. Proces resorpcije ima svoj prirodni tijek i tijelo samo u potpunosti “otopi” kalcifikat. Nakon što proces otapanja i uklanjanja kalcifikata završi nestaju i sve bolesnikove tegobe.

Bolesnici uglavnom dolaze liječniku tijekom resorptivne faze ponukani izrazitim bolovima. Za potvrdu dijagnoze liječnik koristi radiološke pretrage.  S obzirom da tijelo samo “otapa “ kalcifikat liječenje je usmjereno rješavanju pritom nastale boli. U fazi formiranja i fazi mirovanja koriste se različiti modaliteti fizikalne terapije, a sve sa ciljem daljnjeg smanjenja bolova i povratka pune pokretljivosti ramena.

Tijekom resorptivne faze i prisutnosti izrazitih bolova uz analgetike koriste se ledeni oblozi i mirovanje. Preporučuju se i tzv “blokade”, injekcije koje sadrže kortikosteroid i lokalni anestetik. Takve injekcije se daju uz pomoć ultrazvučne vizualizacije kalcifikata. Ukoliko je rjeđe konzistencije ponekad se na taj način, a prije same aplikacije blokade kalcifikat uspije   djelomično  odstraniti čime se značajno skraćuje trajanje bolnosti. U novije vrijeme sve se više upotrebljava i terapija udarnim valom (ESWT), koja pokazuje svoje prednosti u smislu direktnog utjecaj na sam kalcifikat i njegovu resorpciju(nestajanje). Operacijsko liječenje je potrebno izrazito rijetko i to u slučaju ako su tegobe dugotrajne i uporne, a kalcifikat homogen i velik.  Operacijsko liječenje vrši se otvorenim zahvatom  ili artroskopski, minimalno invazivnim putem. Poslije operacijski oporavak je brz  potpuna funkcija ramena očekuje se kroz 4 do 6 tjedana.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba