Klinika za ortopediju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku
Izbornik

Svjedočanstva

Tea Blaževac

Hrvatska

Jako sam iznenađena što sam na darivanju osvojila tako vrijedno testiranje. Do sada sam mislila da su darivanja namještena, ali sa Sv. Katarinom to nije bio slučaj i neopisivo sam sretna. Doc. dr.sc. Ivana Erceg Ivkošić objasnila mi je detaljno što je farmakogenomsko testiranje. Uzima se bris usne šupljine (sline) što je potpuno bezbolno i gotovo je u trenu. Ovo mi neopisivo puno znači jer ću prilikom potrebe uzimanja određene terapije točno znati koji je lijek najučinkovitiji za mene. Imat ću pravi lijek u pravo vrijeme i samim time izbjeći moguće nuspojave. Obzirom da je test dovoljno samo jednom u životu napraviti, testiranje je isplativo i super je što je omogućeno plaćanje u ratama. Komplikacije, neučinkovitost i liječenje mogućih nuspojava uzimanja krivih lijekova je itekako skuplje. Većina nas na rate kupi mobitel, odjeću, uplati skijanje i sl., a ovdje se ipak radi o zdravlju. Stoga, ovaj test preporučam svim mojim prijateljima, a i općenito svima. Moramo biti sretni što je farmakogenomsko testiranje koje postaje hit u svijetu dostupno u Hrvatskoj. Hvala Vam!

Radmil Smojver

Hrvatska

Već sam ranije dolazio u Sv. Katarinu na MR, ultrazvučnu dijagnostiku te specijalističke preglede. Bio sam impresioniran kompletnom uslugom i pristupom te sam stoga odlučio obaviti i sistematski prošireni paket u svrhu prevencije. Sistematski pregled je vrlo detaljan, precizan i kvalitetan. Za svaku preporuku. Sve sam obavio u vrlo kratkom vremenu, bez čekanja. Dr. Tomislav Pavlović i dr. sc. Jasmina Ćatić koji su me danas primili su izuzetni liječnici. Apsolutno izvrsnost na najvećem nivou. Posvećenost pacijentu, analiza, preporuke, savjetovanje, ugodan pristup…Fenomenalno. Sistematski pregled trebao bi se napraviti najmanje jednom godišnje, zato mogu reći da se vidimo opet za godinu dana. Hvala vam na svemu i zaista sam sretan što sam otkrio usluge koje nudi ova bolnica u Zaboku i Zagrebu.

Cristiane De Olivera Dias

Brazil

Usluga u Sv. Katarini je izvrsna! Podsjeća me na Brazil. Rođena sam i odrasla u Brazilu. Brazil ima jako dobro uređen zdravstveni sustav. Moja sestra i njezin muž su ginekolozi i imaju svoju privatnu praksu u Brazilu koja me jako podsjeća na vašu ginekološku ordinaciju po visokoj kvaliteti i opremi. Već duže vrijeme živim u Njemačkoj, u Berlinu, gdje nisam zadovoljna sa zdravstvenom uslugom.

Menadžerski sistematski pregled koji sam u Sv. Katarini na jednom mjestu obavila u svega nekoliko sati me zaista oduševio, a obuhvaća sve ono što mi je potrebno. Kompletna usluga Sv. Katarine i cijelo medicinsko osoblje je fantastično. Istaknula bih svoje posebno zadovoljstvo s ginekološkim pregledom kod doc. dr.sc. Ivane Erceg Ivkošić. Doktorica me detaljno informirala o svemu što trebam znati. Bila je nježna i ljubazna. Fantastičan i korektan pristup. Svakako se opet vidimo.

Žaklina Jakovljević

Hrvatska

Došla sam na sistematski pregled u Sv. Katarinu. Moj prvi dojam je fantastičan. Medicinska sestra Ana Marija vadila mi je krv i bila je jako ljubazna i nježna. Posebno mi se dopala njena pristupačnost, dala mi je sve detaljne upute. Moram naglasiti svoje iznimno zadovoljstvo s ginekološkim pregledom kod doc.dr.sc Erceg Ivkošić. Doktorica je jako draga i pristupačna. Nije imala zadrške u komunikaciji, sve mi je detaljno objasnila. Omogućila mi je sve informacije kojih se ja ne bih sjetila priupitati, a jako su bitne da ih znam. Pregled je prošao odlično... jako nježno... Nisam osjećala nikakav strah, jako ugodna atmosfera i sve je jako čisto.

Božidar Borevković

Hrvatska

Oduševljen sam s cjelokupnom uslugom. Supruga i ja došli smo u Sv. Katarinu na sistematski pregled, a u sklopu kojeg sam se odlučio po preporuci Dr.sc. Ćatić i za dodatnu kardiološku obradu. Jako mi je drago što sam naišao na ovu divnu liječnicu, iznimno stručna i precizna. Jedan blizak i savjestan odnos prema pacijentu. Doktorica se jako trudi sve detaljno objasniti, pojasnila je sve metode i preporuke, a isto tako upozorila i na moguće nuspojave. Ja joj vjerujem, to je najvažnije. Moj cjelokupan dojam o ovoj bolnici je jako pozitivan, sve je korektno, kratko je čekanje, svi su ljubazni i osjećate se ugodno.

prof. dr. sc. Ivan Mikula, specijalist neurolog, subspecijalist za neuromišićne bolesti

Hrvatska

specijalist neurolog

Nakon preboljenog infarkta miokarda indicirana mi je terapija statinima (atorvastatinom) u standardnoj dozi 80 mg/dnevno. Statini su lijekovi iz skupine hipolipemika prvog izbora za snižavanje razine kolesterola u krvi te se koriste u primarnoj i sekundarnoj prevenciji neželjenih kardiovaskularnih događaja.

Uzimajući terapiju u propisanoj dozi, vrlo brzo, u razdoblju kraćem od 3 tjedna počeo sam osjećati simptome slabosti ramenog obruča. Vrlo brzo sam reagirao te sam laboratorijski odredio razinu CK (tirozin kinaze) čije vrijednosti su sa 140 U/L porasle na 850 U/L kao i razinu mioglobina u mokraći, što je bio dostatan indikator za sumnju razvoja statinske miopatije i očitih nuspojava primijenjene statinske terapije.

Obzirom da sam kao dio kliničkog tima Specijalne bolnice Sv. Katarina sudjelovao u zajedničkom projektu s tvrtkom OneOme iz SAD-a, čiji je jedan od osnivača i čuvena američka Mayo Clinic, te se podvrgnuo farmakogenomskom testiranju RightMed® testom, prije preboljelog infarkta miokarda, dobio sam vrlo značajnu informaciju o mojim genima koji sudjeluju u metabolizmu lijekova uključenim u navedeni panel. Testiranjem je utvrđena preosjetljivost na statine te 20x veća šansa za razvoj statinske miopatije u odnosu na populaciju koja nije osjetljiva na isti. Znajući ovu informaciju podijelio sam je s mojim liječnicima, koji tada nisu bili spremni prihvatiti rezultate RightMed® farmakogenomskog testa i zahtijevali su nastavak terapije. Nažalost, nakon 3 tjedna završio sam na obradi u Zavodu za neuro - muskularne bolesti KBC Rebro Zagreb nakon koje je donesena odluka o ukidanju statinske terapije. Iako se točan mehanizam statinske miopatije još uvijek ne zna, sumnja se na energetsku deprivaciju mišićnih stanica kao posljedica djelovanja statina na smanjenu koncentraciju Co-Q10. Uvedena mi je nadomjesna terapija suplementima Co-Q10 i L-karnitinom, nakon koje su se u kratkom roku vrijednosti tirozin –kinaze spustile u referentni interval kao i izostanak mioglobina u mokraći. Zatečen navedenim stanjem, intenzivno sam proučavao znanstvenu literaturu te sam ustanovio temeljem iznesenih podataka da gotovo svaka treća terapija statinima se prekida. Potrebno je na vrijeme utvrditi nuspojave kako bi se omogućile pravovremene odluke o liječenju i prilagođavanju doze.

Moj primjer želim podijeliti u javnosti kako bih ukazao na značaj farmakogenomskog testiranja i sve veću potrebu takvog testiranja u svakodnevnoj kliničkoj praksi, kako bi se preventivno suzbile brojne nuspojave lijekova i međusobnih interakcija gen-lijek i lijek–lijek. Treba naglasiti da CPIC smjernice pružaju preporuke za prilagođavanje terapije na temelju rezultata pacijentovog farmakogenomskog testiranja, čineći tumačenje rezultata lakšim za liječnike koji nisu stručnjaci u ovom području.

Carly

SAD

Carly je 17-godisnjakinja koja se deset godina borila s tjeskobom, ADHD-om i depresijom sve dok nismo saznali za RightMed® test. Rezultatom ovog testiranja dobili smo informaciju o vrsti najbolje terapije i doze lijeka, a koja je značajno poboljšala njezin zdravstveni status i psihičko zdravlje. Zahvalna sam i oduševljena znajući da postoji RightMed test – Sandy, Carlyina majka.

Rachael

SAD

Rezultati RightMed® testa, pokazali su mi da lijek oxycodone, nije djelotvoran za moj organizam u standardnoj dozi koja mi je bila propisana. Nakon dobivenih rezultata RightMed® testa, malo sam se zabrinula te sam se konzultirala s mojim liječnicima. Međutim, osjetila sam olakšanje kad sam saznala da rezultate ovog testa uvijek mogu iskoristiti pri promijeni lijeka i uvođenju nove terapije.

Nedeljko Debak

Hrvatska

Dugogodišnji rad u uredu koji je povezan sa višesatnim sjedenjem i nepravilnim položajem tijela za pisaćim stolom, ostavio je svoj danak. Sistematski pregled kojega sam obavio u Sv. Katarini, osobni razgovor sa liječnikom kao i daljnji zdravstveni savjeti i tretman bili su mi od velike koristi. Danas se osjećam puno bolje i lijepo je imati osjećaj da kod nas postoji zdravstvena institucija koja ciljano detektira problem i nudi personalizirani pristup kod uklanjanja zdravstvenih problema! Hvala Sv. Katarina!

Sandra Mihelčić

Hrvatska

osnivačica i direktorica BUSINESS MEDIA GROUP

Zaista sam oduševljena, individualni pristup, brzina obavljenih pregleda i dobivenih nalaza, ambijent i atmosfera, parking ispred linike, te ljubazni i stručni liječnici koji pregledu posvećuju dovoljno vremena pa se ne osjećam kao brojka.
Bravo, sve za 5. Rado ću ponovno dolaziti.

Farmakogenomika - Pharmacogenomics
Aktivna Hrvatska - Farmakogenomski test
Glycanage - Koliko smo zaista stari?
11. ISABS konferencija u Splitu
Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
Politika privatnosti | Korištenje kolačića