Izbornik
Centri izvrsnosti -> Plastična, rekonstrukcijska i estetska kirurgija -> Otoplastika – korekcija uške

Otoplastika – korekcija uške

Operacija tzv. “klempavih ušiju” ili otoplastika - korekcija odstojećih ili deformiranih uški. Opće dobro zdravstveno stanje i realna očekivanja su preduvjeti uspješnosti zahvata. Također je važno razumjeti sam zahvat. Otoplastika neće poboljšati Vaš sluh. Ono što je bitno za uspješnu otoplastiku jest da uši budu u proporcionalnom odnosu s veličinom te oblikom lica i glave. Dakle, riječ je o kirurškom zahvatu koji se koristi za ispravljanje ušiju koje izgledaju izbačene iz glave ili su prevelike u odnosu na glavu.

Kada razmatraju otoplastiku, roditelji moraju biti uvjereni da je to u najboljem interesu njihova djeteta. Pozitivan stav, koji prethodi zahvatu, važan je čimbenik u svakom korektivnom zahvatu na licu, što je osobito važno kada je pacijent dijete ili adolescent.

Odrasli kandidati za otoplastiku moraju razumjeti da čvrsta hrskavica u cijelosti razvijenog uha ne dopušta istovjetnu podatnost u oblikovanju poput one u djece. Razgovor s kirurgom može pomoći roditeljima da odluče što je najbolje za njihovo dijete ne samo estetski, već fiziološki i psihološki. Vrijeme odabrano za operaciju uvijek je važna odluka. Učiniti zahvat u mlađoj dobi je vrlo poželjno iz dva razloga: hrskavica je jako podatna i dopušta veću mogućnost oblikovanja, a uz to će dijete imati psihičku korist od kozmetskog poboljšanja.

Kako se odlučiti za operaciju?

Vaš izbor sposobnog plastičnog kirurga glave i vrata odlučujućeg je značaja. Tijekom konzultacija, kirurg će pregledati građu uha i s Vama prodiskutirati mogućnosti korekcije. U slučaju da samo jedno uho zahtijeva „pričvrščivanje“, zahvat će Vam zasigurno biti preporučen obostrano kako bi se postigao najprirodniji, što simetričniji oblik.

Kad zajedno odlučite da je otoplastika indicirana, Vaš kirurg će Vam objasniti postupak, vrstu anestezije i kirurške mogućnosti. Uobičajeno, Vaš kirurg će Vam preporučiti opću anesteziju ako se radi o malim pacijentima te lokalnu anesteziju uz blagu sedaciju ako je riječ o starijoj djeci i odraslima. U uobičajenim okolnostima, vrijeme trajanja operacijskog zahvata je otprilike dva sata.

O operaciji

Operacija počinje rezom iza uha, u naboru gdje se uho spaja s glavom. Kirurg će zatim ukloniti potrebnu količinu hrskavice i kože da bi postigao pravi efekt. Ovisno o tipu promjene, kirurg će narezivati hrskavicu oblikujući je u željeni oblik i zatim je pričvrstiti trajnim šavovima prema nazad. Nekada se hrskavica neće uklanjati, već će se oblikovati šavovima, a potom, nakon što se dobije željeni oblik, uho će se pričvrstiti dok ga samo zacjeljivanje ne zadrži u željenom položaju.

Što očekivati nakon operacije?

Nakon što se oblikovanje završi, kirurg zatvara rezove kože i primjenjuje zavoj preko uha radi zaštite i održavanja novog oblika. Ovaj zavoj se obično drži na mjestu nekoliko dana, nakon čega se pacijentu može preporučiti nošenje posebnog zavoja tijekom noći nekoliko tjedana kako bi se spriječilo oštećenje uha dok spava. Mekani zavoji postavljeni na uški ostat će od 5 do l0 dana. Većina pacijenata osjeća blagu neudobnost. Ako ste navikli spavati postrance, te ćete se navike morati odreći na približno tjedan dana, kako ne bi vršili dodatan pritisak na uši. Ponekad se preporučuju i trake koje osiguravaju položaj ušima do dva tjedna nakon zahvata.

Rizik same operacije je minimalan. Nakon cijeljenja rane, zaostat će tanki, bjelkasti ožiljak iza uha. S obzirom na to da se ožiljak nalazi u prirodnom naboru iza uha, on je praktički nevidljiv. Ako se bol nakon operacije povećava, uzrok je vjerojatno zavoj koji je previše stegnut. Potrebno se javiti kirurgu kako bi se izbjegle moguće komplikacije.

U većini slučajeva, pacijenti se mogu vratiti kući istog dana nakon operacije, a na posao ili u školu u roku od nekoliko dana nakon toga. Međutim, potpun oporavak može potrajati nekoliko tjedana, tijekom kojih treba izbjegavati aktivnosti koje mogu dovesti do naprezanja uha, poput sportova koji uključuju kontaktnu igru ili nošenja teških predmeta na glavi.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba