Izbornik
Centri izvrsnosti -> Plastična, rekonstrukcijska i estetska kirurgija -> Korektivna kirurgija čeljusti

Korektivna kirurgija čeljusti

Ortognacija znači poravnavanje čeljusti. Ortognatska kirurgija pomicanjem jedne ili obiju čeljusti popravlja izgled i funkciju bolesnika. Kada se pomiču čeljusti, pomiču se i zubi. Zbog toga u pripremi za ortognatsku kirurgiju usko surađuju ortodont i maksilofacijalni kirurg. Ortodont priprema bolesnika prije i nakon zahvata kako bi zubi i zagriz bolesnika nakon kirurgije bili u pravilnom odnosu i kako bi funkcija bolesnika bila uredna. Osim izgleda i funkcije žvakanja, ortognatskim zahvatom bolesniku se može popraviti i govor te disanje.

Je li korektivna kirurgija čeljusti za vas?

Korektivna kirurgija čeljusti je potrebna kada gornja i donja čeljust nisu u dobrom odnosu ili zubi u gornjoj i donjoj čeljusti ne odgovaraju.

Rast čeljusti je postupan i u nekim slučajevima gornja i donja čeljust mogu rasti različitom brzinom. Razlika u razvijenosti gornje i donje čeljusti može biti prisutna od rođenja, ali se može razviti i kao posljedica nasljeđivanja ili traume u djetinjstvu.

Ako imate jedan od ovih simptoma, možda ste kandidat za korektivnu kirurgiju čeljusti:

  • izbačenu čeljust ili neproporcionalan izgled lica
  • poteškoće s odgrizanjem i žvakanjem hrane
  • teškoće s gutanjem
  • stalne bolove u čeljusnom zglobu
  • kod govora ili smijanja vidi Vam se zubno meso
  • otvoreni zagriz (kod zatvorenih usta postoji prostor između gornjih i donjih zuba)
  • duboki zagriz (zubi i gornje i donje čeljusti se previše preklapaju)
  • urođenu ili stečenu asimetriju lica
  • kronično disanje na usta
  • izrazito hrkanje i gušenje u snu (sleep apnea)

Kako se odlučiti za operaciju?

Ako mislite da vam korekivna kirugija čeljusti može pomoći, potražite maksilofacijalne kiruge ili ortodonte koji su specijalizirani za pripremu i izvođenje tih zahvata. U razgovoru s liječnikom saznat ćete može li vam koristiti ova vrsta liječenja. Odluka jeste li kandidat za ortodonsko ili kirurško liječenje može se donijeti tek nakon obrade. Obradu čine fotografije, RTG snimanje i uzimanje otisaka gornje i donje čeljusti. Tek nakon analize fotografije, kefalometrijske analize (mjerenja kuteva i ravnina lica) te analize modela čeljusti može se donijeti plan liječenja koji Vam najviše odgovara. U našoj ustanovi koristimo računalo za analizu fotografija i RTG snimaka. Na računalu je moguće simulirati liječenje, ali simulacija nije nikada identična sa stvarnim rezultatom. Ako Vaš zagriz zahtijeva samo pomicanje zuba, liječenje će zahtijevati samo ortodontski zahvat. U slučaju da postoji nesrazmjer rasta čeljusti, liječenje će zahtijevati kombinirano ortodontsko-kirurško liječenje.

Ako se odlučite za operaciju, liječnik će vam izložiti plan liječenja. Ovisno o deformitetu, liječenje će zahtijevati ortodonsku terapiju prije operacije, a vrlo često i nakon operacije. Prije bilo kojeg liječenja potrebno je sanirati sve zube, tako da se treba uključiti i obiteljski stomatolog. Ako je zbog potreba ortodoncije ili kirurgije potrebno vađenje zuba, u terapiju se uključuje i oralni kirurg. Aktivno liječenje u pravilu ne počinjemo prije šesnaeste ili sedamnaeste godine. Troškove ortodoncije naše osiguranje u cijelosti pokriva do l8. godine i terapiju bi svakako do tada trebalo početi. Ako bolesnik živi izvan Zagreba, ortodonsku terapiju može obavljati kod svog ortodonta uz naše povremene kontrole.

Što treba znati o operaciji?

Ortodontska priprema za kirurški zahvat može trajati između 6 mjeseci i 3 godine. Nakon što je priprema završena, zakazuje se primitak u bolnicu. Prije primitka potrebno je napraviti preoperativnu pripremu za opću anesteziju (vrste pretraga koje trebate napraviti dobit ćete od odjelne sestre). U bolnicu ćete biti primljeni dan prije ili na sam dan operacije. Pri prijemu ćete obaviti anesteziološki pregled.

Ovisno o deformitetu operacija može biti na donjoj i/ili gornjoj čeljusti te bradi. Kada se radi operacija i gornje i donje čeljusti, to se naziva bimaksilarna osteotomija.

Gornja čeljust

Najčešće se izvodi Le Fort i osteotomija. Operativni rez izvodi se u ustima i nema vanjskih ožiljaka. Donji segment odvoji se od preostalog dijela gornje čeljusti rezom kosti 3-4 mm iznad vrškova korjenova gornjih zubi. Oslobođena gornja čeljust povlači se (naprijed, natrag, dolje ili gore) prema planu dobivenom na modelima uz pomoć međučeljusne pločice vodilje. Fiksacija gornje čeljusti u novom položaju postiže se tzv. minipločicama i vijcima.

Donja čeljust

Postoje različite operativne tehnike. Donjoj čeljusti se pristupa kroz rez na sluznici.

Nakon dovođenja čeljusti u pravilan položaj, dijelovi se učvršćuju vijcima. Jedini vanjski ožiljak ove operacije je ubodna rana u području donjeg ruba čeljusti koja služi za postavljanje vijaka. Ona se zatvori jednim šavom koji se skida 5. postoperativni dan. Pri kraju operativnog zahvata obično se na obje strane postave tzv. drenažne cjevčice koje odvode krv i sekret iz rane. One se odstranjuju drugi dan nakon operacije. Nakon operacije u pravilu ne spajamo gumicama gornje i donje zube.

Pločice i vijci koji se postavljaju pri operaciji načinjeni su od titana i tkivo ih ne odbacuje. Nije ih potrebno naknadno vaditi. Vade se jedino ako to bolesnik želi ili ako izazivaju poteškoće.

Horizontalna osteotomija brade

Horizontalna osteotomija brade je kirurški postupak koji se koristi za korekciju položaja donje čeljusti. Operacija se obično izvodi pod općom anestezijom i sastoji se od rezanja donje čeljusti na dvije točke i pomicanja prednjeg dijela čeljusti prema naprijed ili natrag kako bi se postigao željeni položaj.

Prije operacije, pacijent će se podvrgnuti temeljitom pregledu i procjeni kako bi se utvrdilo je li dobar kandidat za postupak. Tijekom same operacije, kirurg će napraviti rez u ustima kako bi se omogućio pristup donjoj čeljusti. Zatim će napraviti dvije horizontalne linije reza u kosti čeljusti. Kirurg će zatim pomaknuti prednji dio čeljusti prema naprijed ili natrag kako bi se postigao željeni položaj.

Nakon što se postigne željeni položaj, kirurg će fiksirati kost pomoću posebnih pločica i vijaka kako bi se osigurao stabilan položaj čeljusti. Pacijent će se probuditi s gustom kompresom u ustima koja se drži nekoliko sati kako bi se smanjilo oticanje.

Nakon operacije, pacijent bi trebao očekivati oticanje, modrice, bol i nelagodu. Važno je slijediti upute svog kirurga o tome kako brinuti o ustima tijekom postoperativnog razdoblja kako bi se spriječile infekcije i osiguralo brzo ozdravljenje.

Sagitalna osteotomija donje čeljusti (mandibule)

Sagitalna osteotomija donje čeljusti (mandibule) je operacija koja se izvodi na donjoj čeljusti radi korekcije njenog položaja u odnosu na gornju čeljust. Ova operacija se koristi za liječenje stanja kao što su recesija donje čeljusti, prekomjerna izloženost zuba gornje čeljusti, nepravilni zagriz, kao i druga stanja koja utječu na funkciju žvakanja i estetiku lica.

Ova operacija može biti izvedena pod općom anestezijom ili lokalnom anestezijom, ovisno o potrebama i preferencijama pacijenta.

U postupku sagitalne osteotomije mandibule, kirurg obično pristupa donjoj čeljusti kroz usta pacijenta. Zatim napravi rez u kosti donje čeljusti i odmakne prednji dio kosti prema naprijed ili prema natrag, ovisno o potrebama pacijenta. Kirurg zatim postavlja kost u novi položaj i fiksira je pomoću metalnih pločica i vijaka.

Nakon operacije, pacijent će morati ostati u bolnici nekoliko dana kako bi se osigurao pravilan oporavak. Tijekom tog vremena, pacijent će morati slijediti posebnu prehranu i pridržavati se uputa o njezi rane kako bi se osiguralo uspješno zacjeljivanje kostiju. Fizička aktivnost i normalna prehrana se postupno uvode u roku od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci nakon operacije, ovisno o pacijentovom oporavku.

Sagitalna osteotomija mandibule je složen operacijski zahvat koji zahtijeva iskusnog i obučenog kirurga.

Operacija brade

Prvi dan nakon operacije bolesnik dobiva lijekove za bolove intravenozno, a drugi dan uzima tablete. Pri odlasku kući lijekovi protiv bolova najčešće nisu potrebni. Bez obzira na vrstu zahvata, trajanje bolničkog liječenja je od 3 do 7 dana (ovisno o mjestu stanovanja).

Na što treba obratiti pažnju?

U nekim slučajevima potrebna je dodatna antibiotska zaštita. Poslije zahvata se očekuje oticanje obraza i usnica. Otok se povlači od 7 do 14 dana nakon operacije. U prvim danima može nastupiti kapljičasto krvarenje iz područja rane koje djelomično otječe preko nosa. Kada krvarenja više nema, izvlače se drenažne cjevčice. Rane se zašivaju materijalom koje tijelo samo razgradi i šavove nije potrebno vaditi.

Ishod operacije?

Izgledi za uspjeh su jako dobri. Za precizno podešavanje optimalnog odnosa čeljusti potrebna je dodatna čeljusno-ortodontska obrada. Pomicanjem gornje i donje čeljusti promijenit će se više ili manje i Vaš izgled. Operacijom se u pravilu postiže skladan odnos između čeljusti i profila. Ipak, redovitim kontrolnim pregledima potrebno je pratiti učinkovitost liječenja.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba