Izbornik
Centri izvrsnosti -> Plastična, rekonstrukcijska i estetska kirurgija -> Lipofiling - lice

Lipofiling - lice

Što je lipofiling i za što se koristi?

Lipofilling ili transfer vlastitih masnih stanica je tehnika kojom se koristimo kada želimo iskoristiti višak masnog tkiva za dodatak volumena u estetskoj ili korektivnoj kirurgiji.

Korekcija lica lipofilingom (eng. facial fat grafting) je kozmetički zahvat koji se koristi za poboljšanje izgleda lica, popunjavanje bora i drugih nepravilnosti, a također može poboljšati tonus kože i teksturu. Lipofilingom se koristi masno tkivo pacijenta, najčešće sa područja trbuha, bedara ili stražnjice, koje se tada ubrizgava u određena područja lica. Ovom tehnikom mogu se korigirati i uvučeni ožiljci ili deformiteti mekog tkiva nastali nakon traume ili kirurgije. Nadalje, lipofilingom se mogu korigirati i urođeni i stečeni deformiteti mekog tkiva te manje asimetrije lica ili se lipofiling koristi u kombinaciji s koštanom kirurgijom kod deformiteta.

Kako se radi lipofiling lica?

Mast se uzima kanilama za liposukciju te se nakon posebnog filtriranja i centrifugiranja, izolirane masne stanice vraćaju na željeno mjesto. Osim masnih stanica, lipofilingom se unose i matične stanice PRP (platet rich plasma) koje pomažu i u regeneraciji kože. Najčešće mast uzimamo s trbuha,  stražnjice, bedara, koljena, unutarnje nadlaktice ili vrata.

Prednost korekcije lica lipofilingom jest to što se koristi prirodni materijal pacijenta, što znači da je manje vjerojatno da će se javiti alergijske reakcije ili odbacivanje. Sam zahvat najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji, ali i u općoj anesteziji, što ovisi o veličini površine koja se tretira. Duljina zahvata ovisi o regiji koju tretiramo.

Rezultati nakon lipofilinga

Bitno je za naglasiti da otprilike 30-75% masnih stanica preživi zahvat, stoga je za postizanje željenog rezultata potrebno nekoliko tretmana. Broj tretmana ovisi o kvaliteti tkiva koje se tretira, tako da je preživljenje masnih stanica manje ako se one apliciraju u ožiljno ili zračeno tkivo. 

Kao i kod svakog kozmetičkog zahvata, važno je razgovarati sa svojim kirurgom o očekivanjima i mogućim rizicima prije donošenja odluke o korekciji lica lipofilingom.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba