Izbornik
Centri izvrsnosti -> Plastična, rekonstrukcijska i estetska kirurgija -> Operacija ameloblastoma i keratociste

Operacija ameloblastoma i keratociste

Što su ameloblastoma i keratocista?

Ameloblastoma i keratocista su dvije vrste tumora koji se obično javljaju u čeljusti, a tretiraju se kirurškim zahvatom.

Ameloblastoma je vrsta tumora koji se obično javlja u donjoj čeljusti i ima tendenciju da raste polako. Kirurško uklanjanje tumora može uključivati jednostavnu eksciziju ili kompleksniju operaciju koja uključuje rekonstrukciju čeljusti.

Keratocista je još jedan tip tumora koji se obično javlja u donjoj čeljusti. Tretman obično uključuje kirurško uklanjanje tumora i liječenje okolnog tkiva. Također se može koristiti postupak zvan enukleacija, koji uključuje uklanjanje samo unutarnjeg dijela ciste, ostavljajući vanjski zid ciste netaknut. Kirurg može postaviti cjevčicu za drenažu koja će iz šupljine u čeljusti "vući" sekret iz cistične šupljine.

U svakom slučaju, kirurška procedura uključuje uklanjanje tumora i oštećenog tkiva te potencijalno rekonstrukciju čeljusti. Ovaj postupak obično zahtijeva vještine i iskustvo kirurga koji su specijalizirani za ovu vrstu operacije.

Više kirurških informacija

Kirurška procedura za uklanjanje ameloblastoma i keratociste uključuje različite korake, ovisno o veličini tumora i opsegu oštećenja.

Uklanjanje ameloblastoma može uključivati jednostavnu eksciziju, koja uključuje uklanjanje cijelog tumora i okolnog zdravog tkiva. Međutim, ako je tumor velik ili ako se proširio na druge dijelove čeljusti, može biti potrebna složenija kirurška procedura, koja uključuje rekonstrukciju čeljusti. To može uključivati korištenje implantata ili kosti koja se uzima iz druge dijelova tijela kako bi se zamijenili oštećeni dijelovi čeljusti.

Uklanjanje keratociste također uključuje uklanjanje cijele ciste i okolnog tkiva. U nekim slučajevima, moguće je izvesti postupak zvan enukleacija, koji uključuje uklanjanje samo unutarnjeg dijela ciste, dok se vanjski zid ciste ostavlja netaknut. Enukleacija se može koristiti samo u određenim slučajevima, kada je cista mala i nije vrlo invazivna.

Kirurška procedura obično se izvodi pod općom anestezijom, a kirurg će napraviti rez u koži i sluznici kako bi pristupio tumoru. Nakon uklanjanja tumora, kirurg će pažljivo pregledati okolno tkivo kako bi se osiguralo da nema ostatka tumora ili oštećenja. U nekim slučajevima, može biti potrebno zatvoriti ranu šavovima, dok u drugim slučajevima može biti potrebno ostaviti otvorenu ranu kako bi se osiguralo iscjeljivanje.

Tijek oporavka

Nakon operacije, pacijent će biti podvrgnut oporavku i praćenju kako bi se osiguralo da se rana ispravno zacijeli i da ne postoji povrat bolesti. U nekim slučajevima, može biti potrebno dodatno liječenje, kao što su kemoterapija ili zračenje, ovisno o opsegu tumora i njegovom riziku za ponovni nastanak.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba