Izbornik
Centri izvrsnosti -> Plastična, rekonstrukcijska i estetska kirurgija -> Operacija odontogenih cisti

Operacija odontogenih cisti

Što su odontogene ciste?

Odontogene ciste su ciste koje se javljaju u vilici i povezane su s dentalnim strukturama. Operacija odontogene ciste se obično izvodi kada cista naraste dovoljno velika da uzrokuje probleme, kao što su bol, oticanje i rizik od infekcije.

Postoji nekoliko vrsta operacija koje se mogu izvesti, a to ovisi o veličini i lokaciji ciste. Najčešće korištena metoda je enukleacija, koja uključuje uklanjanje ciste i njezine kapsule. Nakon operacije, važno je pratiti upute stomatologa ili kirurga kako bi se osiguralo uspješno zacjeljivanje i smanjio rizik od ponovnog pojavljivanja ciste.

Važno je naglasiti da se operacija odontogene ciste obično izvodi u lokalnoj anesteziji i smatra se sigurnom i učinkovitom metodom liječenja. Međutim, kod velikih cista potrebna je opća anestezija. Kirurg može postaviti cjevčicu za drenažu koja će iz šupljine u čeljusti "vući" sekret iz cistične šupljine. Kao i kod bilo koje druge operacije, mogu postojati rizici i komplikacije, pa je stoga važno pažljivo razmotriti prednosti i nedostatke prije odluke o operaciji.

Više kirurških informacija

Operacija odontogene ciste obično se izvodi od strane oralnog kirurga ili maksilofacijalnog kirurga. Postupak se obično izvodi u ambulantnim uvjetima, u lokalnoj anesteziji, ali kod većih cisti potrebna je opća anestezija. Operacija može trajati između 30 minuta i nekoliko sati, ovisno o veličini i lokaciji ciste.

Postupak obično uključuje sljedeće korake:

  • Priprema: prije operacije, pacijent će biti pregledan, anamneza će se uzeti te će se provesti odgovarajuće preoperativne pretrage. Također će biti propisane upute u vezi sa unosom hrane i tekućine prije operacije.
  • Anestezija: pacijentu će se dati lokalna anestezija kako bi se smanjila bol tijekom operacije ili će vas anesteziolog uspavati.
  • Incizija: kirurg će napraviti malu inciziju u koži iznad ciste.
  • Odstranjenje ciste: kirurg će pažljivo ukloniti cistu iz okolnog tkiva, zajedno sa cističnom kapsulom.
  • Šavovi: nakon uklanjanja ciste, kirurg će zašiti ranu.
  • Kod velikih cisti postaviti će se drenaža plastičnom cjevčicom koja će osigurati da se sekret ne skuplja u cističnoj šupljini.
  • Naknadna briga: nakon operacije, pacijent će biti podvrgnut naknadnoj njezi kako bi se osiguralo da se rana pravilno zacijeli. Ovo može uključivati upute o higijeni usta, uporabi antibiotika i analgetika te pregled kod oralnog kirurga za uklanjanje šavova.

Važno je napomenuti da će se nakon operacije možda trebati izbjegavati neke vrste hrane i pića kako bi se smanjio rizik od infekcije i osigurao pravilan oporavak. Također, pacijent bi trebao izbjegavati pušenje kako bi se smanjila šansa za komplikacije i ubrzao proces zacjeljivanja.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba