Izbornik
Centri izvrsnosti -> Plastična, rekonstrukcijska i estetska kirurgija -> Operacija otvorene rinoplastike

Operacija otvorene rinoplastike

Operacija otvorene rinoplastike je kirurški postupak koji se obavlja na nosu kako bi se korigirali estetski ili funkcionalni problemi, poput asimetrije, deformiteta, disfunkcije dišnih puteva ili promjene veličine nosa.

Ovaj postupak se obično izvodi pod općom anestezijom, a kirurg pravi rez na koži ispod nosa što omogućuje pristup strukturama unutar nosa. Kirurg može izmijeniti ili ukloniti hrskavicu, kosti ili meko tkivo kako bi se postigao željeni oblik i funkcija nosa. Nakon zahvata, pacijent obično nosi gips na nosu nekoliko dana kako bi se spriječilo oticanje i održala nova forma nosa.

Operacija otvorene rinoplastike je kompleksan postupak koji zahtijeva iskusnog i stručnog kirurga. Prije nego se odlučite za ovu vrstu kirurškog zahvata, važno je temeljito razgovarati s kirurgom i razumjeti sve moguće rizike i prednosti.

Otvorena rinoplastika je kirurška tehnika koja se koristi za složenije korekcije nosa, kao što su velike korekcije oblika, veličine ili položaja nosa, korekcije kongenitalnih ili traumatskih deformacija, kao i korekcije funkcionalnih problema dišnih puteva.

Kako se izvodi operacija?

Prije početka operacije, pacijent se obično stavlja pod opću anesteziju. Kirurg stvara rez na koži ispod nosa između nozdrva (columella), čime se stvara pristup unutrašnjim strukturama nosa. Zatim se podiže koža kako bi se omogućio pristup hrskavici i kostima nosa.

Kirurg može prilagoditi hrskavicu i kosti nosa kako bi se postigao željeni oblik i funkcija. To uključuje uklanjanje ili smanjenje hrskavice, sužavanje ili proširivanje koštanog okvira nosa, kao i korekciju asimetrije. Također se može izvesti rekonstrukcija hrskavice ili presađivanje tkiva kako bi se postigao željeni oblik nosa.

Nakon što se oblik i funkcija nosa prilagode, kirurg ponovno položi kožu na mjesto i stavi zavoj ili gips na nos kako bi se spriječilo oticanje i održao novi oblik nosa. Otvorena rinoplastika obično traje oko 2-3 sata, ovisno o složenosti korekcije.

Tijek oporavka

Važno je imati na umu da je oporavak nakon otvorene rinoplastike dugotrajan proces. Pacijenti će osjetiti bol, oticanje i modrice nakon operacije, a potrebno je nekoliko tjedana ili mjeseci da se potpuno oporave i vide konačne rezultate operacije.

Kao i kod bilo koje kirurške procedure, otvorena rinoplastika ima svoje rizike i moguće komplikacije, uključujući infekciju, krvarenje, oticanje, asimetriju nosa i gubitak osjeta u nosu. Zato je važno odabrati kvalificiranog kirurga koji ima iskustva u ovoj kirurškoj tehnici i provoditi sve pripremne mjere kako bi se smanjili rizici i postigao što bolji rezultat.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba