Izbornik
Centri izvrsnosti -> Plastična, rekonstrukcijska i estetska kirurgija -> Operacija žlijezda slinovnica

Operacija žlijezda slinovnica

Žlijezde slinovnice su žlijezde koje proizvode slinu, a smještene su oko usne šupljine i ždrijela, odnosno pridružene su početnom dijelu probavnog sustava. Slina se u malim količinama trajno izlučuje u usnu šupljinu, osiguravajući joj vlažnost, dok se u većim količinama izlučuje kad jedemo, što pomaže omekšavanju hrane. Time započinje proces probave.

Postoje tri para velikih žlijezda slinovnica i puno malih slinovnica povezanih sa sluznicom usne šupljine. Velike žlijezde slinovnice su: parotidna žlijezda, submandibularna žlijezda i sublingvalna žlijezda.

Do poremećaja u radu žlijezda slinovnica može dovesti opstrukcija istjecanja sline, upale, infekcije i tumori.

Operacija parotidne žlijezde

Parotidna žlijezda može biti lijeva ili desna, a nalazi se ispod i ispred uške, dok parotidni kanal odvodi slinu u usta s unutarnje strane obraza, nasuprot gornjih zubi. Parotidna žijezda je najveća od tri glavne žlijezde slinovnice u ljudskom tijelu.

Operacija parotidne žlijezde je kirurški zahvat koji se izvodi radi uklanjanja tumora ili drugih patoloških stanja u parotidnoj žlijezdi. Postoji nekoliko različitih vrsta operacija parotidne žlijezde, a odabir određene ovisi o vrsti tumora ili drugog patološkog stanja u žlijezdi, kao i o drugim faktorima poput dobi i zdravstvenog stanja pacijenta.

Najčešće se koristi parcijalna ili subtotalna parotidektomija, koja uključuje uklanjanje dijela žlijezde zajedno s tumorom ili drugim patološkim stanjem, dok se zdravi dio žlijezde ostavlja netaknut. U nekim slučajevima može biti potrebna totalna parotidektomija, koja uključuje potpuno uklanjanje žlijezde.

Postupak počinje s rezom kože na području oko uha i nastavlja se otvaranjem potkožnog tkiva i mišića. Zatim se identificira parotidna žlijezda i identificira se područje koje sadrži tumor ili drugo patološko stanje. Kirurg će pažljivo odvojiti ovo područje od okolnih tkiva i živaca te će izrezati dio žlijezde koji sadrži tumor. Krvne žile koje hrane ovaj dio žlijezde su zatim zapečaćene kako bi se spriječilo krvarenje.

Nakon uklanjanja dijela žlijezde, rana se pažljivo zatvara. Kirurg će također provjeriti da živci u blizini žlijezde nisu oštećeni.

Operacija parotidne žlijezde obično se izvodi pod općom anestezijom i zahtijeva nekoliko dana oporavka. Pacijenti obično trebaju ostati u bolnici jednu do dvije noći nakon operacije, a zatim se mogu vratiti kući uz upute za brigu o ranama i rehabilitaciju.

Operacija submandibularne žlijezde

Submandibularna žlijezda također može biti lijeva ili desna, a nalazi se ispod dna usne šupljine, tik ispod donje čeljusti, pri čemu se slina izlučuje putem izvodnog kanala u dnu usne šupljine.

Operacija submandibularne žlijezde može se izvesti iz različitih razloga, uključujući tumorske lezije, upale, kamenje u kanalima ili druge patologije. Operacija se obično izvodi pod općom anestezijom, a kirurg pristupa žlijezdi preko rezova u području ispod donje čeljusti.

Postupak obično uključuje uklanjanje dijela ili cijele submandibularne žlijezde, ovisno o razlogu operacije i opsegu patologije. Pritom postoji nekoliko kirurških tehnika koje se mogu primijeniti tijekom operacije submandibularne žlijezde, ovisno o razlogu operacije i opsegu patologije. Neke od tih tehnika uključuju:

  • Sistrunkova operaciju (operaciju medijalne ciste vrata) - ova tehnika se koristi za uklanjanje cističnih lezija koje se javljaju u području submandibularne žlijezde. Tijekom operacije, kirurg uklanja cistu zajedno s diijelom hyoidne kosti i korijenom jezika koji su povezani s cistom.
  • Transoralnu submandibularnu žlijezdaektomiju - ova tehnika se koristi za uklanjanje submandibularne žlijezde kroz usta, bez potrebe za vanjskim rezom. Obično se koristi za manje patologije submandibularne žlijezde.
  • Otvorenu submandibularnu žlijezdaektomiju - ova tehnika uključuje izradu vanjskog reza ispod donje čeljusti kako bi se pristupilo submandibularnoj žlijezdi. Koristi se obično za velike tumore ili druge ozbiljne patologije submandibularne žlijezde.
  • Endoskopsku submandibularnu žlijezdaektomiju - ova tehnika se koristi za uklanjanje submandibularne žlijezde uz pomoć endoskopa, što predstavlja manje invazivan pristup. Obično se koristi za manje patologije submandibularne žlijezde.

Kirurg će odabrati najprikladniju tehniku, ovisno o individualnom slučaju pacijenta i prirodi patologije koja se tretira.

Nakon operacije, pacijentima se obično propisuju analgetici za ublažavanje boli i antibiotici za sprečavanje infekcije. Oporavak nakon operacije obično traje nekoliko dana, a pacijentima se preporučuje izbjegavanje teške hrane i aktivnosti koje bi mogle dovesti do povećanog krvarenja u području operacije. Redovite kontrole kod liječnika također su važne kako bi se pratilo stanje i spriječile eventualne komplikacije.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba