Izbornik
Centri izvrsnosti -> Plastična, rekonstrukcijska i estetska kirurgija -> Tangencijalna ekscizija promjena na licu

Tangencijalna ekscizija promjena na licu

Što je i za što se koristi tangencijalna ekscizija promjena na licu?

Tangencijalna ekscizija je kirurški postupak uklanjanja promjena na koži. Ovaj postupak uključuje uklanjanje promjene na koži zajedno s dijelom okolne zdrave kože.

Kada se radi o promjenama na licu, tangencijalna ekscizija obično se koristi za uklanjanje benigne (dobroćudne) kožne lezije poput madeža, keratoza ili fibroma.

Kako se izvodi tangencijalna ekscizija promjena na licu?

Postupak se izvodi pod lokalnom anestezijom, a nakon zahvata može biti potrebno šivanje.

Tijekom postupka, kirurg će napraviti rezove oko promjene na koži i ukloniti je zajedno s dijelom okolne zdrave kože. Ako je potrebno, kirurg može ukloniti i dublje slojeve kože.

Nakon uklanjanja promjene, kirurg će pažljivo provjeriti da li je cjelokupna promjena uklonjena te provjeriti krvarenje. Ako je potrebno, rana se može zatvoriti šavovima. U slučaju da je promjena uklonjena zajedno s donjim slojevima kože, može biti potrebno zatvoriti ranu pomoću kože preuzete s druge regije tijela.

Kako izgleda oporavak nakon tangencijalne ekscizije promjena na licu?

Nakon tangencijalne ekscizije, na mjestu uklonjene promjene može se pojaviti ožiljak koji je manje ili više vidljiv, ovisno o veličini i položaju promjene na koži te individualnim karakteristikama pacijenta.

Važno je pratiti upute liječnika i brinuti se o rani kako bi se osiguralo što bolje zacjeljivanje rane i što manje vidljiv ožiljak.

Nakon zahvata, pacijent će biti upućen na daljnje mjere njege rane. To može uključivati promjenu zavoja i uporabu antibiotika za sprječavanje infekcije. Također, važno je izbjegavati sunčeve zrake na području operirane rane dok koža ne zacijeli.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba