Izbornik
Centri izvrsnosti -> Plastična, rekonstrukcijska i estetska kirurgija -> Zatvaranje antrooralne fistule

Zatvaranje antrooralne fistule

Što je antrooralna fistula?

Antrooralna fistula je otvor koji se formira između maksilarnog sinusa i usne šupljine. Uzrok može biti različit, uključujući traumu, infekciju ili posljedicu oralne kirurgije. Liječenje ove fistule uključuje kirurško zatvaranje.

Kirurške metoda zatvaranja antrooralne fistule

Važno je konzultirati se s oralnim kirurgom ili specijalistom za usta i čeljusti kako bi se utvrdio najbolji tretman za zatvaranje antrooralne fistule.

Postoje različite kirurške metode koje se koriste za zatvaranje antrooralne fistule, a odabir ovisi o veličini i lokaciji fistule. Jedna od najčešćih metoda je režanjasta ili tzv. flap operacija, koja uključuje uzimanje kože ili sluznice iz drugog područja usne šupljine i premještanje na mjesto fistule kako bi se ista zatvorila. Ova operacija može zahtijevati i dodatnu podršku kosti ili implantata kako bi se osiguralo da se fistula ne ponovi.

Kirurško zatvaranje antrooralne fistule može se provesti različitim tehnikama, ovisno o veličini i lokaciji fistule. Neke od tehnika uključuju:

  • Režanjastu ili flap operaciju - ova tehnika uključuje uzimanje kože ili sluznice iz drugog područja usne šupljine, poput obraza ili nepca, te premještanje na mjesto fistule kako bi se ista zatvorila. Flap se obično postavlja na mjesto fistule i fiksira šavovima. Ova tehnika često se koristi za zatvaranje manjih fistula.
  • Bucchalni pad grafting - ovo je slična tehnika kao i flap operacija, ali umjesto kože ili sluznice, koristi se masno tkivo s unutarnje strane obraza. Ova tehnika se također koristi za zatvaranje manjih fistula.
  • Transalveolarnu tehniku - ova tehnika uključuje postavljanje koštane ploče na mjesto fistule kako bi se stvorila fizička barijera između maksilarnog sinusa i usne šupljine. Obično se koristi za zatvaranje većih fistula.
  • Endoskopsku tehniku - ova tehnika uključuje korištenje endoskopa za pregled maksilarnog sinusa i fistule te postavljanje materijala za zatvaranje fistule s unutarnje strane sinusa.  Obično se koristi za zatvaranje većih fistula ili ako postoji rizik od oštećenja okolnih tkiva.
  • Kombinirane tehnike - u nekim slučajevima, kirurški zahvat može uključivati kombinaciju različitih tehnika kako bi se postigao najbolji rezultat.

Važno je napomenuti da se svaka tehnika odabire individualno za svakog pacijenta, ovisno o njegovim specifičnim potrebama i uvjetima. Kirurg će razgovarati s pacijentom o najboljoj opciji za njih i objasniti sve rizike i komplikacije koje mogu nastati.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba