Izbornik
Centri izvrsnosti -> Precizna i preventivna medicina -> Koja su ograničenja RightMed® testa?

Koja su ograničenja RightMed® testa?

RightMed® testom određuju se polimorfizmi 25 farmakogena kojima se mogu predvidjeti razlike u metaboliziranju lijekova i terapijskom odgovoru.

Dio nuspojava lijekova može se objasniti prekomjernom dozom lijeka u organizmu zbog sporog metabolizma. To su takozvane nuspojave tipa A, odnosno nuspojave koje su često ovisne o dozi lijeka. Njih se može učinkovito prevenirati temeljem RightMed® testa za lijekove čiji metabolizam ovisi o analiziranim genima*.

Dio nuspojava lijekova razvija se često neovisno o dozi lijeka. Rijetke su, ozbiljne i nazivaju se nuspojave B tipa. One uključuju alergijske reakcije, idiosinkratske reakcije, posljedice kroničnog uzimanja pojedinih lijekova i dr.
Mehanizam nastanka nekih idiosinkratskih reakcija (polimorfizmi gena: SLCO1B1 i statinska miopatija; NAT2 i toksično oštećenje jetre izazvano izoniazidom¸ mutacija faktora V Leiden i tromboembolijski događaji  kod primjene oralnih kontraceptiva) otkriven  je i prepoznat tek nakon uvođenja genetskih testiranja. Međutim, RightMed® test ne prepoznaje alergijske reakcije na lijekove (reakcije preosjetljivosti). Iznimno, pokriva analizu polimorfizama HLA-A i HLA-B  koji su odgovorni za preosjetljivost i nastanak ozbiljnih nuspojava određenih lijekova (npr. antiepileptika).

*Popis gena: 

genes-right-med-test2.jpg

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba
Dogovorite pregled