Izbornik
Centri izvrsnosti -> Precizna i preventivna medicina -> Nutrigenetika - personalizirana prehrana i prevencija bolesti

Nutrigenetika - personalizirana prehrana i prevencija bolesti

Plan prehrane na osnovu rezultata vaše DNA

Nutrigenetika je grana genetike koja se bavi vezom između gena i prehrane, a omogućuje personaliziranu prehranu prilagođenu genetičkom profilu pacijenta. Nutrigenetički testovi omogućuju razradu posebnog plana prehrane čime se postiže prevencija nastanka određenih bolesti, odgađanje početka bolesti ili ublažavanje simptoma ukoliko je bolest već nastala.

Analizom 43 gena važnih za vašu prehranu možemo utvrditi kako specifične genske varijante u vašoj DNA mogu utjecati na hranu i suplemente koje unosite, a dobivenom analizom  možete prilagoditi prehranu individualnim potrebama. Ovom analizom možemo utvrditi koje hranjive tvari unesene hranom ili suplemetacijom metabolizirate normalno, a  koje hranjive tvari ne metabolizirate ili postoji deficit u metabolizmu. Analiza omogućava optimalnu opskrbu tijela važnim nutrijentima, identificira uzroke loše detoksikacije štetnih tvari u jetri te ukazuje koje namirnice trebate izbjegavati uslijed slabog metabolizma. Prilagođavanjem i optimiziranjem svoje prehrane na temelju vašeg nutrigenetičkog statusa, možete smanjiti ili potpuno ukloniti rizik od razvoja određenih zdravstvenih stanja kao što su dijabetes, pretilost, kardiovaskularne bolesti (KVB), osteoporoza, hipertrigliceridemija (visoke razine triglicerida u vašoj krvi) i kronična sistemska upala.

Stres i moderan stil života dovode do jednih od najčešćih bolesti današnjice, poput dijabetesa, pretilosti i karcinoma, a koje nastaju zbog određenih defekata u genima koji kodiraju proteine zadužene za metaboličke i druge procese. Nutrigenetika proučava kako promjene u genima mogu izazvati štetan i nepoželjan učinak unosom pojedinih prehrambenih supstanci u naš organizam i time dovesti do oštećenja brojnih tkiva i organa te izazvati upalu i bolesti poput nasljedne hiperkolesterolemije, dijabetesa, fenilketonurije, celijakije, pretilosti i karcinoma. Brojne bolesti, poput dijabetesa i karcinoma, nastaju djelovanjem gena, ali i okolišnih čimbenika te ukoliko postoji genetički rizik za nastanak takvih bolesti, zdravim stilom života uz izbjegavanje štetnih okolišnih čimbenika (pušenje, nezdrava prehrana, sjedilački način života) možemo prevenirati nastanak bolesti. Nutrigenetika omogućuje zdravu, personaliziranu prehranu prilagođenu našem genetičkom profilu te prilagodbu unosa pojedinih prehrambenih supstanci optimalnu za pozitivan utjecaj hrane na naše zdravlje.

Nutrigenetički profil svake osobe određuje se testiranjem koje se provodi na DNA uzorku iz krvi i sline, a rezultati analize daju upute prema kojima je moguće optimizirati plan prehrane za svakog pojedinca. Pomoću nutrigenetičke analize moguće je isplanirati personaliziranu prehranu koja se temelji na potrebama svake osobe. Nutrigenetika proučava utjecaj genskih varijacija na prehrambeni odgovor te nam omogućava da personaliziranu prehranu prilagodimo našim genima, odnosno razradimo poseban plan prehrane koji pojedincu omogućuje unos potrebnih hranjivih tvari, čime se postiže odgovarajuće zdravstveno stanje temeljeno na genetici.

Nutrigenetičkim testiranjem dobivaju se informacije o tome može li organizam na uobičajen način metabolizirati prehrambene supstance koje se smatraju povoljnima za zdravlje. Pomoću nutrigenetičkog testiranja možemo dobiti informacije i o metabolizmu masti (lipida) i šećera (ugljikohidrata), regulaciji metabolizma održavanjem inzulinske i metaboličke homeostaze, metabolizmu homocisteina i folata (vitamina B9), regulaciji upalnih stanja, mogućnostima detoksikacijskih mehanizama, oksidativnom stresu, metabolizmu vitamina D te brojne druge informacije o zdravoj prehrani temeljenoj na genetičkom profilu pacijenta.

Nutrigenetika u Sv. Katarini

Nutrigenetičkim testiranjem možete saznati informacije o:

  • Metabolizmu šećera (ugljikohidrata), homeostazi hormona inzulina,  informacije o riziku za razvoj šećerne bolesti tipa 2 te prehrambene savjete o regulaciji unosa određenih tipova ugljikohidrata kojima se može smanjiti rizik za nastanak navedenih poremećaja
  • Metabolizmu lipida (procesu razgradnje i sinteze masti u tijelu), moduliranju kvantitete i kvalitete unesenih masti koje će održavati kolesterol i trigliceride unutar referentnih vrijednosti optimalnim za zdravlje
  • Regulaciji stresa, spavanja, energije i apetita te saznati kako genetika utječe na bioritam spavanja, a nutrigenetičkim testom dobiti upute o regulaciji energetskog unosa i cirkadijanog ritma (biološkog dnevnog ritma)
  • Metabolizmu pojedinih aminokiselina poput homocisteina koji u slučaju povišenih vrijednosti predstavlja rizik za kardiovaskularne bolesti. Kako bi se homocistein transformirao u metionin te smanjio rizik za razvoj bolesti, potrebni su folati. Manjak folata (B9), vitamina B12, B6 ili pojedine genske varijante može dovesti do hiperhomocisteinemije.
  • Mehanizmu upalnih procesa koji predstavljaju fiziološki imunološki odgovor na infekciju te imaju povoljan učinak na uklanjanje toksina i cijeljenje rana. Geni i njihovi proteinski produkti strogo kontroliraju složene upalne procese te samim time defekti u genima koji reguliraju upalu mogu dovesti do neispravnog upalnog odgovora koji ima štetan učinak na zdravlje.
  • Detoksikacijskom sustavu jetre posredovanom enzimima iz obitelji citokroma P450 (CYP). Nutrigenetičko testiranje omogućuje analizu obitelji CYP enzima te pokazuje varijacije koje utječu na balans detoksikacije štetnih međuprodukata lijekova i prehrambenih supstanci u jetri.
  • Oksidativnom stresu uzrokovanom disbalansom stvaranja i razgradnje slobodnih radikala te smanjenjem slobodnih antioksidansa u tijelu. Oksidativni stres odgovoran je za oštećenja stanica, tkiva i organa. Može uzrokovati bolesti poput karcinoma, autoimunih bolesti, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa te Alzheimerove bolesti. Nutrigenetičko testiranjem može utvrditi genetičke varijacije u enzimima koji su odgovorni za antioksidativni sustav, a time je omogućeno reguliranje oksidativnog stresa koji ovisi o unosu antioksidansa, ali i drugih prehrambenih supstanci.
  • Vitaminu D ključnom za održavanje snažnih i zdravih kostiju, zubi i mišića. Možemo ga unijeti putem namirnica poput jaja ili ribe, ali i izlaganjem suncu. Metabolizam vitamina D može biti poremećen genskim varijantama radi kojih dolazi do deficijencije vitamina D koju je potrebno nadoknaditi prehranom.

Nutrigenetika je namijenjena svim dobnim skupinama (od 18 mjeseci života), a koje u obitelji imaju članove oboljele od raznih metaboličkih poremećaja (dijabetes, povišeni kolesterol…) te zdravim osobama koje žele dobiti personalizirani plan zdrave prehrane kako bi spriječile razvoj bolesti u budućnosti. Testiranje je dovoljno napraviti samo jednom u životu.

Za više informacija javite nam se s povjerenjem na kontakt broj 01 2867 400 ili putem e-maila info@svkatarina.hr.

Nutrigenetika

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba