Izbornik
Centri izvrsnosti -> Preventivna medicina i sistematski pregledi -> RightMed® test

RightMed® test

Farmakogenetičko testiranje u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina - RightMed® test

RightMed® test je sveobuhvatni farmakogenetički test koji godinama razvijamo u suradnji s korporacijom OneOme (Spin-off tvrtka američke Mayo Clinic), a koji putem analize Vaše DNA utvrđuje kako Vaš organizam procesuira (metabolizira) određene lijekove. Rezultati testa temeljem analize 25 gena, čiji su proteinski produkti razni enzimi, transporteri i receptori, jasno ukazuju koji su za Vas najdjelotvorniji lijekovi, a koji to nisu.

Jeste li ste se ikad pitali zašto je neki lijek djelotvoran drugima, a ne Vama? Ili pak, zašto ste tijekom uzimanja određenog lijeka imali određenu nuspojavu, dok ih druge osobe koristeći isti lijek nisu imale?

Poznato je da prilikom uzimanja određenog lijeka, odgovor Vašeg organizma na lijek, ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući spol, težinu, dob, prehranu, uzimanje drugih lijekova te utjecaj faktora iz okoliša, npr. dim cigarete, svježi citrusni sokovi.
Vaš genetski kod također može imati veliki utjecaj na reakciju na određen lijek. Zapravo, genetički čimbenici mogu utjecati i do 95% na način kako ćete reagirati na lijekove.

Geni su segmenti DNA, a varijacije (mutacije) u Vašoj DNA su ono što Vas čini posebnim. Različite varijante gena koje nasljeđujete od majke i oca određuju Vaše posebnosti, od boje očiju do brzine metaboliziranja lijekova.

Upravo ovisno o Vašim genima, Vaš organizam može razgraditi lijek presporo ili prebrzo. Ako lijek metabolizirate presporo, možete biti izloženi prevelikoj količini lijeka, što može rezultirati neželjenom reakcijom na lijek. S druge strane, ako prebrzo metabolizirate lijek, nećete imati dovoljnu koncentraciju lijeka u krvi da biste imali željeni učinak tog lijeka. RightMed® test pomaže Vašem liječniku u odabiru za Vas najučinkovitijeg lijeka.


Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba