Izbornik
Centri izvrsnosti -> Preventivna medicina i sistematski pregledi -> Sve o Rightmed® testu

RightMed® test na lijekove

Što je RightMed® test?

RightMed® test sveobuhvatni je farmakogenetički test koji godinama razvijamo u suradnji s korporacijom OneOme (Spin-off tvrtka američke Mayo Clinic), a koji putem analize Vaše DNA utvrđuje kako Vaš organizam procesuira (metabolizira) određene lijekove.

Rezultati testa pomažu liječniku u ordiniranju najbolje moguće terapije i doze lijeka, istodobno reducirajući rizik nastanka nuspojava i predoziranja te u preventivnom sprječavanju nuspojava uzrokovanih međusobnom interakcijom lijekova.

Što obuhvaća i kako funkcionira?

Temeljem analize DNA ovaj test utvrđuje kako Vaš organizam metabolizira i odgovara na određene lijekove. Ovim testom obuhvaćena je analiza 25 gena koji utječu na metabolizam i farmakološki odgovor preko tri stotine lijekova koji se primjenjuju kao terapija brojnih medicinskih stanja. RightMed® test pomaže Vašem liječniku da precizno, personalizirano i najučinkovitije odabere najbolji lijek za Vas, čime se smanjuje nastanak neželjenih nuspojava na lijek te neučinkovitost terapijskog odgovora na taj lijek. Budući da se testom analizira Vaša DNA, koja ne podliježe promjenama, ovaj test će pomoći liječnicima u određivanju Vaše terapije kako trenutno, tako i u budućnosti.

RightMed® testom se također analiziraju i geni koji kodiraju faktore koagulacije (Faktor II i Faktor V) te metilen tetrahidrofolat reduktazu (MTHFR), čime se ujedno predviđa i Vaš genetski rizik za nastanak tromboembolijskih događaja (duboka venska tromboza, plućna embolija) koji mogu imati ozbiljne posljedice.

Test analizira gene odgovorne za metabolizam lijekova koji se koriste u liječenju: šećerne bolesti, depresije, boli, reumatoidnog artritisa, alergije, hipertenzije, Alzheimerove bolesti, aritmija, Parkinsove bolesti, poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću, psihoza, epileptičkog napadaja, poremećaja spavanja, ovisnost o pušenju, migrene, anksioznosti, bakterijskih infekcija, benigne hiperplazije prostate, malignih oboljenja, kroničnog hepatitisa C, dislipidemija, gljivičnih infekcija, gastroezofagealne refluksne bolesti(GERD), gihta, hiperkoagulabilnosti, infekcija HIV virusom, imunosupresije, hiperaktivnog mjehura.

Kome je namijenjen?

RightMed® test namijenjen je gotovo svima. Rezultati testa ključni su za propisivanje najučinkovitijeg lijeka za Vas koji je pritom i najmanje toksičan. RightMed test pruža korisne informacije svakoj osobi, a posebno je značajan pacijentima kojima propisani lijekovi ne djelulu i uzrokuju neželjene nuspojave te kod kojih postoji potreba za uvođenje novih lijekova. Popis lijekova pročitajte OVDJE.

U slučaju da koristite više lijekova u Vašoj terapiji također se mogu odrediti i lijek-lijek interakcije pri farmakološkom savjetovanju.

Koja su ograničenja RightMed® testa?

RightMed® testom određuju se polimorfizmi 25 farmakogena kojima se mogu predvidjeti razlike u metaboliziranju lijekova i terapijskom odgovoru.

Dio nuspojava lijekova može se objasniti prekomjernom dozom lijeka u organizmu zbog sporog metabolizma. To su takozvane nuspojave tipa A, odnosno nuspojave koje su često ovisne o dozi lijeka. Njih se može učinkovito prevenirati temeljem RightMed® testa za lijekove čiji metabolizam ovisi o analiziranim genima*.

Dio nuspojava lijekova razvija se često neovisno o dozi lijeka. Rijetke su, ozbiljne i nazivaju se nuspojave B tipa. One uključuju alergijske reakcije, idiosinkratske reakcije, posljedice kroničnog uzimanja pojedinih lijekova i dr.

Mehanizam nastanka nekih idiosinkratskih reakcija (polimorfizmi gena: SLCO1B1 i statinska miopatija; NAT2 i toksično oštećenje jetre izazvano izoniazidom¸ mutacija faktora V Leiden i tromboembolijski događaji  kod primjene oralnih kontraceptiva) otkriven  je i prepoznat tek nakon uvođenja genetskih testiranja. Međutim, RightMed® test ne prepoznaje alergijske reakcije na lijekove (reakcije preosjetljivosti). Iznimno, pokriva analizu polimorfizama HLA-A i HLA-B  koji su odgovorni za preosjetljivost i nastanak ozbiljnih nuspojava određenih lijekova (npr. antiepileptika).

*Popis gena:

Popis gena.jpg

Kako se provodi RightMed® test?

KORAK 1: Provjerite nalazi li se lijek za koji Vas zanima Vaš farmakogenetski odgovor na listi lijekova koji su pokriveni analiziranim genima te napravite popis svih lijekova koje uzimate. Ukoliko trenutno ne uzimate nikakvu farmakološku terapiju to je sasvim u redu. Farmakogenetičko testiranje namijenjeno je i Vama jer najbolji način izbjeći štetne učinke lijekova je predvidjeti ih.

KORAK 2:  Dogovorite termin u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina.

KORAK 3: Uzimanje brisa sluznice usne šupljine (bris bukalne sluznice) za DNA analizu.

KORAK 4: Obrada uzorka.

KORAK 5: Rezultati analize dostavit će Vam se elektronskim ili poštanskim putem.

OPCIONALNO: Ako uz nalaz koji ste dobili elektronski ili poštanskim putem želite dodatnu interpretaciju rezultata, dogovorite termin za razgovor s liječnikom specijalistom u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina.

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba