Izbornik
Centri izvrsnosti -> Psihijatrijska podrška -> Što je psihijatrijska podrška i što obuhvaća?

Što je psihijatrijska podrška i što obuhvaća?

Psihijatar je liječnik koji je specijalizirao psihijatriju. Osim terapije razgovorom on smije propisati lijekove te se baviti psihoterapijom.

On je liječnik koji je posebno osposobljen za dijagnosticiranje i liječenje ljudi koji imaju širok raspon problema, od emocionalne nevolje do ozbiljnijih zabrinutosti za mentalno zdravlje, poremećajima koji utječu na emocije, spoznaju i ponašanje. Osposobljen je za razlikovanje fizičkih i psihičkih uzroka duševne i tjelesne nevolje.

Psihijatrijski pregled se odvija kroz razgovor sa psihijatrom tijekom kojeg se u povjerenju zajedničkim radom nastoji što bolje upoznati poteškoće, okolnosti koje su do njih dovele, važne činjenice iz prošlosti povezane s aktualnim smetnjama, kao i sve druge činjenice koje su bitne za kvalitetno dijagnosticiranje stanja i primjenu odgovarajućih terapijskih postupaka.

Kako znati kada posjetiti psihijatra?

Prvi termin često se zakazuje kada imate poteškoća na poslu, u vezi ili možda zbog zdravstvenih stanja, kada osjećate da je narušen osjećaj vašeg psihičkog zdravlja kroz duže razdoblje i onemogućava vam normalno svakodnevno funkcioniranje.

Ponekad se radi i o tjelesnim poremećajima zbog kojih se pretragama ne uspijeva pronaći organski uzrok bolesti ili se radi o psihološkim komplikacijama kod kroničnih bolesti.

Smetnje koje su javljaju mogu sadržavati neke od sljedećih simptoma: možda ste tužni, osjećate nedostatak energije, tjeskobu, promjene raspoloženja, ​​probleme povezane sa spavanjem, nesanice, učestalo buđenje, bezvoljnost, naglašen osjećaj umora, ljutnje, otežano funkcioniranje u društvu i obitelji, poteškoće u pamćenju, imate smanjeni ili pojačani apetit. Možda imate i neke zastrašujuće misli, kojih bi se željeli riješiti.

Najčešća stanja i problemi

Anksioznost, strahovi, depresija, smetnje koncentracije, pažnje i pamćenja, poteškoće u prilagodbi i učenju, emocije, žalovanje i gubitak, komunikacija, nesnalaženje i nesigurnost, gubitak volje, tužne i zastrašujuće misli, obiteljski problemi, partnerski problemi, zabrinutost zbog bolesti, psihičke smetnji u post COVID-19 sindromu, ovisnost i drugo.

Popis terapija:

  • dijalektička terapija ponašanja (DBT),
  • sistemska obiteljska terapija,
  • psihoterapija ovisnosti (alkoholizam, droga…),
  • psihoterapije u trudnoći i nakon poroda.

Javite nam se s povjerenjem!

Dogovorite pregled u Sv. Katarini
Liječenje brojnih stanja i problema

Pošaljite poruku:

Eu Logo
ESIF Logo
Hamag-Bicro Logo
europski strukturni i investicijski fondovi
Politika privatnosti | Korištenje kolačića | Mapa weba